Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Badania laboratoryjne/Check-Up

• Autor: Maddalena Data: 2010-06-09 12:02:03

Wybieram sie na dobrowolne, coroczne badania laboratoryjne i w "pakiecie" sa nastepujace badania: Krew-cholesterol i glukoza oraz mocz-bialko, glukoza, biale i czerwone krwinki oraz Nitrit (nie mam pojecia co to jest).
    Poniewaz ja jestem z tych calkowicie niemedycznych, lekarzy unikajacych jak diabel wody swieconej, chcialam sie Was doradzic. Moze sa jeszcze jakies wazne badania, ktore moglabym dodatkowo wykupic. Jak juz mnie beda kluc, to chociaz z sensem.
    Zna sie ktos na badaniach?

• Autor: izabela_27 Data: 2010-06-09 12:32:45

Proponuję wynik TSH,czyli badanie tarczycy.

• Autor: Kluko Data: 2010-06-09 22:21:38

Jeżeli chcesz już płacić to możesz ewentualnie zrobić sobie poziom TSH, ale jeśli nie masz żadnych kłopotów (np ciągła niedowaga, apatyczność, senność, nadwaga) to myślę, że nie warto tracić pieniędzy.

• Autor: izabela_27 Data: 2010-06-10 07:09:12

No nie wiem czy nie warto,ja nie miałam żadnych objawów niedoczynności tarczycy a jest ich dużo,dopiero poszłam do lekarza gdy wyczułam sobie guza.jestem 1,5 roku po zabiegu i biorę tabletki.Więc warto zrobić TSH a nawet usg tarczycy,bo w ten sposób wiele kobiet dowiaduje się że ma z nią problem,właśnie przez badania profilaktyczne.

• Autor: 84chili84 Data: 2010-06-09 12:42:20

kurczę,a to na pewno nie nitrite? To  badanie toksykologiczne, aby wykluczyć obecność azotyn . To wszystko ma na celu wykluczenie bodajże bakterii zwłaszcza Gram ujemnych (np. e .coli) , no i zatruć.

jak już postanowiłas zaszaleć z tymi badaniami, to możesz sobie jeszcze palnąć wątrobowe z krwi (AIAT, AspAT,GGTP)  

najważniejsze- ja nie jestem lekarzem, także to taka sugestia tylko

• Autor: as Data: 2010-06-09 13:59:27

Na tarczycę i zapalenie wątroby ale nie znam fachowych nazw.

• Autor: caroline1983 Data: 2010-06-09 21:59:51

Jeszcze takim bardzo podstawowym badaniem jest morfologia krwii.

• Autor: Kluko Data: 2010-06-09 22:18:06

W sumie są to wystarczające badania. Dodatkowo jeśli już koniecznie chcesz zrobić sobie więcej badań za jednym kłuciem, to radziłbym zrobić tzw próby wątrobowe (lub tylko poziom transaminaz, co powinno wystarczyć...) i cały lipidogram (a nie tylko cholesterol) oraz morfologie krwi. A jeśli chodzi o te"Nitrit" w moczu to są to po prostu bakterie. Są wymienione podstawowe badania moczu, które wykonuje się tzw metodą paskową (oczywiście wchodzą jeszcze inne badania, np ciężar właściwy, pH, ketony, bilirubina).

• Autor: mniamtom Data: 2010-06-10 19:26:42

Zakres badań zależy m.in. od wieku pacjenta, może się okazać ,że skromny pakiet badań laboratoryjnych jest niewystarczający. Ważny dla ewentualnych dalszych wskazówek jest również fakt , czy pacjentka dużo podróżuje. Reasumując,  bez wywiadu nie ma dobrych porad.

• Autor: tineczka Data: 2010-06-10 19:32:53

Moze rowniez sie okazac, ze straszne chorobska sie rozwijaja:))) Ja tam spokojnie czekam na to , co mi niebo przychyli........hihihi

• Autor: mniamtom Data: 2010-06-10 19:51:09

Zrozumiałem ,że zrobiłaś test ciążowy i spokojnie czekasz na określenie płci potomka :)

• Autor: Maddalena Data: 2010-06-11 14:51:51

Wiek jest wystarczajacy:))) zeby zaczac sie interesowac profilaktyka np. W tym celu udaje sie na dobrowolne badania, do tej pory wykonywalam jak mi kazano.

• Autor: Maddalena Data: 2010-06-11 14:52:56

Dzieki za porady!

Przejdź do pełnej wersji serwisu