Forum

Zdrowie i uroda

Laserowa korekta wzroku.

• Autor: Shanna Data: 2010-06-10 15:50:43

Jak w temacie....czy ktos z Was to przechodzil? Jak to wyglada, jakie sa przeciwwskazania i ogolnie - jak ja oceniacie?
    Przegladalam rozne fora, ale malo wiarygodne wydaja mi sie opinie ludzi, ktorzy zamiast pisac z sensem na temat, wytykaja konkretnych lekarzy.
    Ja wlasnie zastanawiam sie nad takim zabiegiem, dzis ide dowiedziec sie konkretow co i jak, ale chcialabym znac opinie tych, ktorzy maja to za soba.
    NIe interesuja mnie ceny zabiegow (jesli sie mu poddam to nie w Polsce) tylko Wasze samopoczucie po zabiegu i ogolna ocena tzn. czy taki zabieg faktycznie wiele zmienia czy trzeba go powtarzac......

• Autor: pralina Data: 2010-06-10 16:10:46

Ja osobiście takiego zabiegu nie miałam ale koleżanka z pracy tak. Wiem że po zabiegu zaczęła widzieć jeszcze gorzej. Po miesiącu zabieg powtórzyli oczywiście na gwarancji więc bez żadnej dopłaty. Teraz chodzi bez okularów, jest zadowolona i twierdzi że zdecydowałaby się drugi raz. Nie znam się na wadach wzroku ale wiem że miała "3"... A teraz wzrok jest wręcz idealny...

• Autor: Shanna Data: 2010-06-10 19:59:03

No wlasnie boje sie tego jak to bedzie ''po''. Czytalam na forach wiele zlych opinii, ze cos spartaczono, nie ma poprawy itp. Dzis umowilam sie na konsultacje. Za tydzien dowiem sie co i jak. Ale wszelkie Wasze opinie mile widziane;)

• Autor: aggusia35 Data: 2010-06-10 20:05:26

Nie wiem jak w przypadku korekcji wzroku. Moja córeczka miała laserową korekcję zeza. Pierwszą operacje miala jak miala 4 lata. Drugą jak miała 9. W przypadku dzieci jest tak że rosną mięśnie oka i są możliwe powtórki tych operacji. Z koleji córka znajomej miała i bez poprawek jak na razie. Znam bardzo dobra Pania doktor pracującą w Krakowie. Podobno najlepsza w tych sprawach w Polsce. Jak będziejsz zainteresowana daj znać.

• Autor: caroline1983 Data: 2010-06-10 21:21:41

Mój syn ma zeza z powodu nadwzroczności ale leczymy to z dobrym skutkiem okularami. Znajoma poszła z 4 letnia córka (chodzi do innego lekarza niz ja) i na to  samo  dostała zaproszenie do Krakowa ale poszła jeszcze do innego lekarza i stwierdził że do 16-17 lat (dopóki oko rosnie) lepiej nie interweniowac chirurgicznie. Swoja droga ceny tez maja tam niemałe jak na niejedna kieszeń (2,5 tys na jedno oko).

W przypadku zeza moim zdaniem tego rodzaju zabiegi powinno się stosować jako ostateczność. Trzeba pamiętać że to jest zabieg chirurgiczny i wiaze sie on z róźnymi powikłaniami i jeśli istnieją inne skuteczne metody leczenia to najpierw warto z nich skorzystać.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-06-10 21:42:07

caroline ilu lekarzy  tyle będzie diagnoz zawsze trzeba to wziąźć pod uwagę. Moja córka miała i ma wzrok dobbry. W jej przypadku operacja była koniecznością. Korekcja zeza skośnego. Bardzo dużego zeza od urodzenia jak się czasem popatrzyła to nie widać było źrenicy. Nie można tego leczyć okularami. Dzieci z zezem skośnym korygują sobie wzrok pochylając głowę na bok a za tym idzie np przykurcz szyji.
    Caroline 2,5 tyś to standart w takich operacjach tyle kosztują takie operacje, usunięcie migdała np 1.800. Zawsze mozna zrobić operację na fundusz. Czas oczekiwania 4 krotnie dłuzszy. Dobre nie :):)

Pozdrawiam Ciebie i życzę dużo zdrowia dla syna.

• Autor: sanella* Data: 2010-06-10 22:56:01

aggusia, a nie pomylilas tej operacji:)
    Z tego co ja wiem to zeza nie operuje sie laserem.
    Interesuje sie zabiegiem laserem, bo corka ma wade wzroku (mozna ja skorygowac laserem), ale u nas takie zabiegi robi sie od 18 lat, no i tez cena odpowiednia:(
    Przy zezie to "normalna"  mala operacja.:), ...a moze w Polsce jest inaczej?:)

• Autor: mniamtom Data: 2010-06-10 23:25:36

A u nas z zezami jeździ się do Szczecina , co po Waszemu będzie chyba  Stetin :)

• Autor: sanella* Data: 2010-06-10 23:31:45

Stettin:)

...i co dalej z tymi zezami w Szczecinie?

• Autor: mniamtom Data: 2010-06-10 23:34:06

A co ma być ?:)

• Autor: sanella* Data: 2010-06-10 23:44:28

najlepszy okulista kraju?,... coroczny krajowy  zjazd zezowcow?... targi okularow i klapek na oczy?...?????????????

• Autor: as Data: 2010-06-11 09:57:46

Mam zeza. w wieku 9 lat przeszłam "normalna" operacje. Koleżanka z sali szybko wróciła z sali operacyjnej a ja długo nie wracałam. Rodzice denerwowali się co się dzieje. Po wszystkim dowiedzieli się że zaczęłam się budzić w trakcie operacji i dusić. Ledwo mnie uratowali. Rodzicom powiedzieli, ze przeziębiłam się na stole operacyjnym gdzie na prawdę było zimno a ja bardzo często chorowałam. Ciekawe co to było na prawdę: przeziębiłam się, źle dobrali dawkę narkozy czy jestem na nią uczulona. Od tamtego czasu nigdy więcej nie miałam narkozy i boje jej się panicznie. Po operacji jest bardzo duża poprawa ale okulary zawsze będę musiała nosić. Gdy miałam jakieś 16 lat to okulistka powiedziała, że nie odważyła by się drugi raz mnie operować.

• Autor: sanella* Data: 2010-06-11 13:20:37

as, ja napisalam "normalna mala" operacja, bo sam zabieg, naciaganie i luzowanie miesni (czy jakos tak), nie jest skomplikowany,
    ale kazda operacja, nawet wyrwanie zeba, ma w sobie pewne ryzyko...
    Sama narkoza to tez ryzyko, dlatego trzeba zawsze podpisac, ze sie jest tego swiadomym.

Dobrze ze z "tego" calo wyszlas:), a odpowiednie okulary to bizuteria twarzy :)

• Autor: caroline1983 Data: 2010-06-10 23:08:43

Nie jestem przeciwna takim operacjom ale tylko jesli jest to jedyne wyjście. I jesli lekarz dokładnie zbada chorego. W przypadku mojej znajomej pani okulistka (de facto dr n.med) nawet dziecka nie zbadała pod kątem innych wad wzroku, a wystarczyło zwykłe badanie komputerowe. Poprostu wysłuchała na czym polega problem i od razu zasugerowała operacje. I była to wizyta prywatna i znajoma spodziewała sie profesjonalnego podejścia do tematu.

Moja kolezanka ze studiów miała tak korygowanego zeza ale miała ponad 20 lat i wszelkie inne metody zawiodły.

• Autor: Shanna Data: 2010-06-11 12:56:06

Jesli zgodze sie na zabieg zrobie go u mnie, w Szkocji. Mimo wszystko dziekuje.

• Autor: mniamtom Data: 2010-06-10 20:25:03

W medycynie jest tak : nie jest najważniejsze ( chociaż trzeba wziąć to pod uwagę) w jakim ośrodku wykonywany będzie zabieg , ale kto ten zabieg wykona.  

• Autor: kasia.terlecka Data: 2010-06-10 23:25:40

Ja przeszla ta operaje laserem i jestem bardzo zadowolona. Robilam ja w polsce we wroclawiu. 15 minut po zabiegu juz widzialam jak nigdy. uczucie smialo mozna porownac do tego gdy ma sie piasek w oku. trzeba sie stosowac do tego co zaleca lekarz. stosowac krople nawilzajace reguarnie po operacji przez rok. no i najlepiej po zabiegu najlepiej jest pojsc spac bo wtedy bolu sie nie czuje - zaufaj mi:) gdy obudzilam sie w okolo 4 godziny po zabviegu odkleilam opatrunek i widzialam tak ostro jak nigdy. teraz 3 lata po zabiegu widze wyraznie i nie mam zadnych skutkow ubocznych. na prawde polecam zabieg:)

• Autor: Shanna Data: 2010-06-11 12:43:38

Kasiu - jesli mozesz napisz prosze jak odbywa sie taki zabieg. Czy mialas robione na narkozie czy  miejscowym znieczuleniu. NIe wyobrazam sobie siedziec/lezec, miec oko otwarte i nim nie mrugac ja mi w nim cos robia.
    Ja zapisalam sie na przyszly piatek na konsultacje. Nie moge sie zdecydowac jak na razie. Chcialabym, bo widze, ze wzrok juz nie taki jaki byc powinien. Boje sie, ze bede musiala nosic silniejsze szkla, a tego juz chcialabym uniknac.
    Z tego co sie wczoraj dowiedzialam przy zapisach na konsultacje, musze miec wyniki ostatnich badan okulistycznych a na miejscu zrobia mi badania dna oka.

• Autor: Shanna Data: 2010-06-20 09:51:19

Gdyby ktos jeszcze byl zainteresowany laserem....info, jakie dostalam na konsultacji.
    Badanie wstepne wyglada jak zwykle okulistyczne. Jesli po tej czesci lekarz nie ma zastrzezen to robione sa dokladniejsze badania m.in. dno oka, cisnienie w oku, rogowka itp. Zabieg dyskwalifikuja m.im.: mniej niz 21 lat, cukrzyca, jaskra, zacma, problemy z cisnieniem, klopoty ze wzrokiem wywolane wiekiem.
    Ja do zabiegu sie nie zakwalifikowalam ze wzgledu na to ze lewe oko mam duzo slabsze od prawego i lekarz nie chce ryzykowac zabiegu.

• Autor: nika81 Data: 2010-06-22 17:47:53

7 lat temu przeszłam laserową korekcję wady wzroku (krótkowzroczność -6 D oraz astygmatyzm). Zabieg jest krótki (ok. 10 min.) , bezbolesny- znieczulenie miejscowe (krople), pobyt w szpitalu krótki- 2 dni i efekt spektakularny- zaraz po zabiegu widzisz jak nigdy dotąd :)) Gorzej wspominam przygotowania- krople na "porost" rogówki prez 0,5 roku, bo moja była za cienka- zniszczona po soczewkach kontaktowych oraz rekonwalescencję- kilka tygodni regularnego zakrapiania kilkanaście razy dziennie, ograniczenie aktywności ruchowej (zakaz korzystania z basenu, dźwigania ciężkich przedmiotów), kilka tygodni bez książek i telewizji (wtedy właśnie miałam sesję, więc musiałam część egzaminów zaliczyć przed a  pozostałą wiedzę przyswoić z nagranych wcześniej kaset), "zespół suchego oka" przez kilka miesięcy.  Polecam więc dokładnie przemysleć termin. W mojej grupie na studiach równiez 2 kolegów poddało się temu zabiegowi- równiez zadowoleni, nie noszą od tego czasu okularów. Pozdrawiam!

• Autor: izawronska Data: 2011-01-04 21:14:46

mozesz mi napisac cene takiego zabiegu?

• Autor: K-rin-k Data: 2011-01-20 15:49:34

Cena takiego zabiegu zależy od tego, czy będziesz mieć korektę prawego i lewego oka, czy tylko jednego. Z tego co pamiętam to jest chyba więcej metod tej operacji, więc cena też od tego zależy, wydaje mi się, że ok 3 000 - 5 000. Poszukaj najlepiej w szpitalach bądź w prywatnych klinikach.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-05-31 20:54:16

2,5 tyś dwa lata temu w Krakowie

• Autor: bergamotka2 Data: 2011-05-31 17:59:22

We Wrocławiu - jedno oko 2,5 tyś , można zrobić najpierw 1 oko i po jakimś czsie 2

Przejdź do pełnej wersji serwisu