W wakacje zupełnie niespodziewanie trafiły mi się do zagospodarowania dwa dni w Bawarii. Będę nocować w Dingolfing, które to miasto z tego, co zdążyłam się zorientować poza fabryką BMW ma niewiele innych atrakcji :) Może ktoś mógłby mi powiedzieć, co mogłabym zobaczyć w okolicy- powiedzmy w promieniu 100 km, tak, żeby nie umęczyć za bardzo Nieletnich podróżą. Jest oczywiście tuż obok Monachium, ale wolałabym zobaczyć chyba coś w plenerze... może zamki? Jakieś nieduże, ale piękne miasteczko? Ogólnie raczej architektura z poprawką na małe nogi marudnego przedszkolaka...
Przeglądam oczywiście strony o Bawarii... ale jakaś konkretna sugestia byłaby jednak dla mnie na wagę złota :)
Till :) ciesze sie, ze bedziesz blisko mnie :)))) Moj brat zna te okolice jeszcze lepiej niz ja. Porozmawiam z nim i dam Ci odpowiedz. Narazie jestem lekko "po za zasiegiem" bo przez kolejnych 6 dni pracuje od rana do wieczora. A moze wybierzesz sie do Norymbergi?????? Nie jest az taka duza..ale jest sie gdzie zgubic..i zamek tez jest ;)))) Milego dnia zycze. G.
Oj to czekam Glumandziu na te bratnie porady :) Norymberga niestety ciut nie po drodze tym razem... dwa poprzedzające Dingolfing dni Nieletnie w znacznej części spędzą w samochodzie i chciałabym zrobić im przerywnik w tej udręce :)
Till, w Monachium jest Muzeum Techniki-piękna sprawa :) Nie wiem na ile Twój przedszkolak jest fanem statków- a jest tam :) starodawny korab, samolotów - a jest i również, czy rakiet i innych cudów :) wspaniałe miejsce :) polecam
Polecam Muzeum Techniki - tam wszystko działa, wszystko można nacisnąć, praca wszystkich urządzeń jest "na żywo" - tyle, że jeden dzień to mało, aby wszystko tylko oblecieć. Starsza powinna być zachwycona, młodsza będzie biegała od przycisku do przycisku wprawiajac wszystko w ruch. Wspaniały jest Nymphenburgpalast i ogród botaniczny w nim. Dla Twojego męża polecam muzeum samolotów (lotnictwa) w Schleissheim (15 km od miasta) - w tam jako ekspozycja muzealna jest prawdziwy warsztat naprawy samolotów - ludzie patrzą z góry na pracujacych mechaników. Oczywiście muzeum BMW. To Monachium. Poza Monachium - zamek Neuschwanstein - choćby z zewnątrz, koło Augsburga jest Legoland - wszystkie karuzele z Lego, tyle, że wejście bardzo drogie - ale na cały dzień. Tu masz linka http://www.legoland.de/ Jest jeszcze muzeum kolejek - ekspozycja mieści się w hangarze wielkosci dwóch sporych samolotów, miejsce znajduje sie pomiędzy Wangen a Neuschwanstein,nie pamiętam teraz dokładnie, musiałabym pogrzebać w ulotkach i folderach - zwiedzaliśmy je jadąc do zamku, jak bedziesz zainteresowana poszukam. Dla dzieciaków to super - tam wszystko jeździ, a jeszcze co jakiś czas (kilkanaście minut) są specjalne pokazy.
Sprawdziłam sobie Twoją miejscowość. Poprzednie propozycje to tak troche nie z tej strony - ale pierwszy pomyślunek był Bawaria ogólnie i co tam jest. Stamtąd nie masz daleko do Landshut - to bardzo ważne miasteczko dla naszej historii. W Polsce o tym sie nie mówi, ale tam to całkiem ogromne święto. Raz na 4 lata odbywa się uroczysty wjazd księcia bawarskiego wraz z młodą małżonką - polska księżniczką Jadwigą do miasta. Całe miasto udekorowane w barwy bawarskie i polskie. Pochód cudny, paradny - konie, stroje... Imprezy odbywają się przez miesiąc w każdy weekend, towarzyszą temu turnieje rycerskie itp. Impreza jest chyba w czerwcu -była w 1993 r., czyli wychodzi, że była w zeszłym roku, następna za trzy lata. Na codzień do zwiedzenia jest zamek. Niedaleko masz Ratyzbonę z przecudną katedrą - mnie powaliła na kolana, w dosłownym sensie, ta surowość murów. W Pasawie jest zamek wart odwiedzenia.
Mieszkam w Landshut i zgodze sie z toba co do ,,Landshuter Hochzeit,,czyli landshuckie wesele,zajefajna impreza,prawdziwa historia naszej ksiezniczki i bawarskiego ksiecia
Dalej na czas pochodu zakrywają wszystkie znaki drogowe pokrowcami? Mnie to bardzo urzekło - dbanie o otoczkę, żeby w trakcie poczuć się jak najbliżej tamtych czasów.
Dotychczas jedyną morską formą, jaką wykazały zainteresowanie Nieletnie są Syrenka Arielka i jej siostry. I Syrenka Barbie. I Rybka Nemo. Ich Tata próbuje zaszczepić w nich ducha przygody motoryzacyjnej... biedna Nieletnia Młodsza potrafi wymienić wszystkich kierowców F1 z ostatnich czterech lat, natomiast Nieletnia Starsza uparcie odcina się od tej gałęzi sportu... W tym roku na Nocy Muzeów zabraliśmy je m.in. w miejsca, gdzie były grupy rekonstrukcyjne... samochody... motory... no i o ile cała sytuacja zachwycała je potężnie- bo noc... bo tyle ludzi... bo to pierwszy raz w życiu... to jednak Nieletnia Starsza stała sobie z boku i czytała z mądrą miną opisy, nie chcąc nawet dotknąć palcem tego, na co z piskiem radości wdrapywała się Nieletnia Młodsza... Ale z drugiej strony, kto wie... zdjęcia Muzeum które oglądałam, bardzo mi się spodobały... pomyślę na tym :)
Neuschwanstein mam na liście miejsc, które mam zamiar zobaczyć na 100%, ale ze zględu na jego położenie, łatwiej będzie mi tam dojechać od strony Innsbrucka- bo to tam jest miejsce docelowe wyprawy :) Dingolfing leży jakieś 70 km na wschód od Monachium i właśnie o tamtą okolicę Was podpytuję... Monachium biorę pod uwagę :) ale jeśli Męża wpuszczę do Muzeum Techniki, to prawdopodobnie dobrowolnie z niego nie wyjdzie, a ja cały dzień będę wysypywała piasek z bucików, podawała picie, jedzenie na pobliskim placu zabaw, na który po pierwszej godzinie zwiedzania przeniosą się Nieletnie :) jednak pewne rzeczy w życiu są nieuniknione i czuję, że właśnie ten plac zabaw mnie właśnie nie minie...
mieszkam niedaleko Dingolfingu,polecam ci zwiedzenie zamku w Landshut,z zamku przepiekna panorama na cale miasto,atrakcja dla dzieci bedzie wypad na Ellermühle- jest to polozona osada 2-3 km za Landshut,znajdziesz tam mini zoo (kozy,sarny,kucyki,kroliki,kaczki,lamy),plac zabaw dla dzieci,mozesz dodatkowo zjesc tam obiad, jest tez malutkie lotnisko,poprostu raj dla dzieci i dla doroslych.W niewielkim stawie plywaja przepiekne ryby,nawet gdy pada deszcz mozna tam odpoczac wszystko jest przepieknie zorganizowane i zagospodarowane,polecam ci te miejsca.
A ja tu wydzwaniam do brata...szukam, staram sie a Till nawet nie przeczytala moich wypocin.. chyba sie poplacze... a juz i tak mnie glowa boli... ;) :(
Rany! Glumandziu!' Ja Twoje nadal czytam! Tam jest tyle linków... wszystkiego... że ja właśnie myślę, żeby tam pojechać jeszcze później na cały tydzień! Mam co najmniej sześć miejsc, które MUSZĘ zobaczyć!!! Przepraszam Cię bardzo!!! I ściskam Cię i niech Cię już nic nie boli!!!!
W wakacje zupełnie niespodziewanie trafiły mi się do zagospodarowania dwa dni w Bawarii. Będę nocować w Dingolfing, które to miasto z tego, co zdążyłam się zorientować poza fabryką BMW ma niewiele innych atrakcji :)
Może ktoś mógłby mi powiedzieć, co mogłabym zobaczyć w okolicy- powiedzmy w promieniu 100 km, tak, żeby nie umęczyć za bardzo Nieletnich podróżą.
Jest oczywiście tuż obok Monachium, ale wolałabym zobaczyć chyba coś w plenerze... może zamki? Jakieś nieduże, ale piękne miasteczko?
Ogólnie raczej architektura z poprawką na małe nogi marudnego przedszkolaka...
Przeglądam oczywiście strony o Bawarii... ale jakaś konkretna sugestia byłaby jednak dla mnie na wagę złota :)
Till :) ciesze sie, ze bedziesz blisko mnie :))))
Moj brat zna te okolice jeszcze lepiej niz ja. Porozmawiam z nim i dam Ci odpowiedz. Narazie jestem lekko "po za zasiegiem" bo przez kolejnych 6 dni pracuje od rana do wieczora. A moze wybierzesz sie do Norymbergi?????? Nie jest az taka duza..ale jest sie gdzie zgubic..i zamek tez jest ;)))) Milego dnia zycze. G.
Oj to czekam Glumandziu na te bratnie porady :) Norymberga niestety ciut nie po drodze tym razem... dwa poprzedzające Dingolfing dni Nieletnie w znacznej części spędzą w samochodzie i chciałabym zrobić im przerywnik w tej udręce :)
Zbyt duzo sie nie dowiedzialam.... :/ ale... wiem ze jest tam piekny, duzy basen..a wlasciwie kompleks basenow.
Gdyby byla piekna pogoda, mozecie skorzystac... tu link do basenu http://www.dingolfing.de/05_00_freizeit/05_01_caprima.php
Jest tam tem Muzeum Przemyslu http://www.dingolfing.de/05_00_freizeit/05_09_museum.php
Znalazlam jeszcze spis wszystkich "warto zobaczyc" miejsc, zabytkow itd. Mam nadzieje, ze znasz niemiecki jezyk.. jesli nie, moge Ci potlumaczyc to co bys chciala.
Tutaj lista co warto zobaczyc, z mapka satelitarna: http://www.dingolfing.de/06_00_gaesteinformationen/06_02_sehenswuerdigkeiten.php
I jeszcze cos, tym razem nawet polski link :) http://pl.tixik.com/bayern-park-2360139.htm
Widze ze przy tym ostatnim linku sporo wiadomosci o okolicy jest :) :) Milego studiowania :))
Till, w Monachium jest Muzeum Techniki-piękna sprawa :) Nie wiem na ile Twój przedszkolak jest fanem statków- a jest tam :) starodawny korab, samolotów - a jest i również, czy rakiet i innych cudów :) wspaniałe miejsce :) polecam
Polecam Muzeum Techniki - tam wszystko działa, wszystko można nacisnąć, praca wszystkich urządzeń jest "na żywo" - tyle, że jeden dzień to mało, aby wszystko tylko oblecieć. Starsza powinna być zachwycona, młodsza będzie biegała od przycisku do przycisku wprawiajac wszystko w ruch.
Wspaniały jest Nymphenburgpalast i ogród botaniczny w nim.
Dla Twojego męża polecam muzeum samolotów (lotnictwa) w Schleissheim (15 km od miasta) - w tam jako ekspozycja muzealna jest prawdziwy warsztat naprawy samolotów - ludzie patrzą z góry na pracujacych mechaników. Oczywiście muzeum BMW.
To Monachium.
Poza Monachium - zamek Neuschwanstein - choćby z zewnątrz, koło Augsburga jest Legoland - wszystkie karuzele z Lego, tyle, że wejście bardzo drogie - ale na cały dzień. Tu masz linka http://www.legoland.de/
Jest jeszcze muzeum kolejek - ekspozycja mieści się w hangarze wielkosci dwóch sporych samolotów, miejsce znajduje sie pomiędzy Wangen a Neuschwanstein,nie pamiętam teraz dokładnie, musiałabym pogrzebać w ulotkach i folderach - zwiedzaliśmy je jadąc do zamku, jak bedziesz zainteresowana poszukam. Dla dzieciaków to super - tam wszystko jeździ, a jeszcze co jakiś czas (kilkanaście minut) są specjalne pokazy.
Sprawdziłam sobie Twoją miejscowość. Poprzednie propozycje to tak troche nie z tej strony - ale pierwszy pomyślunek był Bawaria ogólnie i co tam jest.
Stamtąd nie masz daleko do Landshut - to bardzo ważne miasteczko dla naszej historii. W Polsce o tym sie nie mówi, ale tam to całkiem ogromne święto. Raz na 4 lata odbywa się uroczysty wjazd księcia bawarskiego wraz z młodą małżonką - polska księżniczką Jadwigą do miasta. Całe miasto udekorowane w barwy bawarskie i polskie. Pochód cudny, paradny - konie, stroje... Imprezy odbywają się przez miesiąc w każdy weekend, towarzyszą temu turnieje rycerskie itp. Impreza jest chyba w czerwcu -była w 1993 r., czyli wychodzi, że była w zeszłym roku, następna za trzy lata.
Na codzień do zwiedzenia jest zamek.
Niedaleko masz Ratyzbonę z przecudną katedrą - mnie powaliła na kolana, w dosłownym sensie, ta surowość murów.
W Pasawie jest zamek wart odwiedzenia.
Mieszkam w Landshut i zgodze sie z toba co do ,,Landshuter Hochzeit,,czyli landshuckie wesele,zajefajna impreza,prawdziwa historia naszej ksiezniczki i bawarskiego ksiecia
Dalej na czas pochodu zakrywają wszystkie znaki drogowe pokrowcami?
Mnie to bardzo urzekło - dbanie o otoczkę, żeby w trakcie poczuć się jak najbliżej tamtych czasów.
Oj pogrzeb Ekko kochana w tych archiwach :) wszystkie sugestie mile widziane :) tym bardziej ze strony turystycznego fachowca!
Jarek mówi, że jak go zabierzecie on Wam czas zorganizuje... do wyboru do koloru...
A Muzeum kolejek za daleko dla Was - bo to jeszcze przed Neuschwanstein, patrząc od lewa
:) jeśli będzie siedział pomiędzy fotelikami na tylnym siedzeniu, to możemy pomyśleć...
Dotychczas jedyną morską formą, jaką wykazały zainteresowanie Nieletnie są Syrenka Arielka i jej siostry. I Syrenka Barbie. I Rybka Nemo.
Ich Tata próbuje zaszczepić w nich ducha przygody motoryzacyjnej... biedna Nieletnia Młodsza potrafi wymienić wszystkich kierowców F1 z ostatnich czterech lat, natomiast Nieletnia Starsza uparcie odcina się od tej gałęzi sportu...
W tym roku na Nocy Muzeów zabraliśmy je m.in. w miejsca, gdzie były grupy rekonstrukcyjne... samochody... motory... no i o ile cała sytuacja zachwycała je potężnie- bo noc... bo tyle ludzi... bo to pierwszy raz w życiu... to jednak Nieletnia Starsza stała sobie z boku i czytała z mądrą miną opisy, nie chcąc nawet dotknąć palcem tego, na co z piskiem radości wdrapywała się Nieletnia Młodsza...
Ale z drugiej strony, kto wie... zdjęcia Muzeum które oglądałam, bardzo mi się spodobały... pomyślę na tym :)
Till właśnie jak czytam wątek to zauważyłam, że masz dwie córuchny :) myślę że zamek Neueswensetein to jest to co księżniczki kochają najbardziej :)
Zamek Neuschwanstein, zdecydowanie to polecam.Ten przepiekny zamek znaja " z widzenia" wszystkie dzieci bo Walt Disney ma go w swoim logo.
Neuschwanstein mam na liście miejsc, które mam zamiar zobaczyć na 100%, ale ze zględu na jego położenie, łatwiej będzie mi tam dojechać od strony Innsbrucka- bo to tam jest miejsce docelowe wyprawy :)
Dingolfing leży jakieś 70 km na wschód od Monachium i właśnie o tamtą okolicę Was podpytuję...
Monachium biorę pod uwagę :) ale jeśli Męża wpuszczę do Muzeum Techniki, to prawdopodobnie dobrowolnie z niego nie wyjdzie, a ja cały dzień będę wysypywała piasek z bucików, podawała picie, jedzenie na pobliskim placu zabaw, na który po pierwszej godzinie zwiedzania przeniosą się Nieletnie :)
jednak pewne rzeczy w życiu są nieuniknione i czuję, że właśnie ten plac zabaw mnie właśnie nie minie...
Jak powiekszysz promien do 360km. to moge was przez dwa dni "zabawic":))
Witam serdecznie
mieszkam niedaleko Dingolfingu,polecam ci zwiedzenie zamku w Landshut,z zamku przepiekna panorama na cale miasto,atrakcja dla dzieci bedzie wypad na Ellermühle- jest to polozona osada 2-3 km za Landshut,znajdziesz tam mini zoo (kozy,sarny,kucyki,kroliki,kaczki,lamy),plac zabaw dla dzieci,mozesz dodatkowo zjesc tam obiad, jest tez malutkie lotnisko,poprostu raj dla dzieci i dla doroslych.W niewielkim stawie plywaja przepiekne ryby,nawet gdy pada deszcz mozna tam odpoczac wszystko jest przepieknie zorganizowane i zagospodarowane,polecam ci te miejsca.
O!
Blisko i ciekawie! Bardzo podoba mi się to, co widzę na zdjęciach :)
To dalej szukać nie będę :)
Dziękuję!
A ja tu wydzwaniam do brata...szukam, staram sie a Till nawet nie przeczytala moich wypocin.. chyba sie poplacze... a juz i tak mnie glowa boli... ;) :(
Rany!
Glumandziu!'
Ja Twoje nadal czytam!
Tam jest tyle linków... wszystkiego... że ja właśnie myślę, żeby tam pojechać jeszcze później na cały tydzień! Mam co najmniej sześć miejsc, które MUSZĘ zobaczyć!!!
Przepraszam Cię bardzo!!!
I ściskam Cię i niech Cię już nic nie boli!!!!
Ok..to juz mnie nic nie boli... :)))))) Wesolego szukania i milego pobytu w Bawarii :)))
Przesyłam adres strony Landshucie,co możesz tam zwiedzić
http://www.landshut.de/top/webcams.html
pozdrawiam
Ja bym te dwa dni spędził na degustacji tego z czego Bawaria słynie najbardziej......
... ok. 9€ za litr...znajac twoje pragnienie drogi bylby Twoj urlop....
Jakby kupil w sklepie z napojami..to mialby skrzynke za 10-12€ a w niej 20x0.5l :):):):) Nie byloby az tak zle.. :))))
...albo w Aldi "spawke" za pare centow :))))
Hahahhhahahaha.... ;)))))))