Kupiłam ryż jaśminowy i nie mam pojęcia jak go przygotować, żeby najlepiej docenić jego walory smakowe....Macie może jakieś sprawdzone przepisy, ewentualnie sugestie?
Ugotuj w proporcji woda:ryz 2:1 najpierw, dobrze wyplucz ryz w zimnej wodzie na sitku..az woda nie bedzie koloru mlecznego. Posol wode i zagotuj. Wsyp wyplukany ryz i na malym gazie gotuj ok 18 minut. Gdybys miala garnki z dnem termicznym.. to po wsypaniu ryzu mozesz polozyc pokrywke i skrecic gaz do minimum (lub prád) i nie otwieraj wcale garnka przez te 18 minut. Ryz wypije cala wode i bedzie sypki. Najlepszy jest z roznymi potrawami z kuchni chinskiej ale nie tylko. Jest bardzo aromatyczny..caly dom pachnie ;))))
Kupiłam ryż jaśminowy i nie mam pojęcia jak go przygotować, żeby najlepiej docenić jego walory smakowe....Macie może jakieś sprawdzone przepisy, ewentualnie sugestie?
Ugotuj w proporcji woda:ryz 2:1 najpierw, dobrze wyplucz ryz w zimnej wodzie na sitku..az woda nie bedzie koloru mlecznego. Posol wode i zagotuj. Wsyp wyplukany ryz i na malym gazie gotuj ok 18 minut. Gdybys miala garnki z dnem termicznym.. to po wsypaniu ryzu mozesz polozyc pokrywke i skrecic gaz do minimum (lub prád) i nie otwieraj wcale garnka przez te 18 minut. Ryz wypije cala wode i bedzie sypki. Najlepszy jest z roznymi potrawami z kuchni chinskiej ale nie tylko. Jest bardzo aromatyczny..caly dom pachnie ;))))
http://balcer.wordpress.com/2007/03/15/micha-ryzu-codziennie/
Ugotowałam ryż według wskazówek. Podałam do ryby w sosie słodko-kwaśnym.....bardzo dobrze się to wszystko komponowało...Dziękuję za porady...