Forum

Zdrowie i uroda

kardiowersja elektryczna

• Autor: as Data: 2010-06-16 19:21:14

Moja teściowa ma mieć kardiowersję elektryczną. Czy ktoś miał z tym styczność i może mi coś na ten temat napisać.

• Autor: Daneczka69 Data: 2010-06-16 20:08:02

poczytaj tutaj, może się przyda a przynajmniej przybliży temat :)

• Autor: ewka63 Data: 2010-06-16 20:14:05

As, wpisz na googlach hasło kardiowersja, jest bardzo dużo ciekawych i prosto podanych informacji.

• Autor: as Data: 2010-06-16 20:17:06

Wpisał i czytałam ale nie znalazłam forum na którym ludzie pisali by o doświadczeniach. Znalazłam tylko opisy medyczne. dziś pierwszy raz się z tym spotkałam.

• Autor: ewka63 Data: 2010-06-16 20:31:49

A to mi przykro, bo nie potrafię pomóc. Ale z tego co piszą to zabieg bardzo bezpieczny. Tylko trzeba byc odpowiednio przygotowanym przeciwzakrzepowo. 

• Autor: Alll Data: 2010-06-17 06:53:11

Mój mąż miał kilkakrotnie robiony taki zabieg,  niestety bez oczekiwanego skutku. Po pierwszej kardiowersji serce zaczęło bić normalnym rytmem. Jednak poprawa trawła krótko i arytmia wróciła. Po kolejnych nie było żadnej poprawy.
    Sam zabieg był przeprowadzany w narkozie. Po przebudzeniu czuł tylko lekkie pieczenie w okolicach klatki piersiowej.

• Autor: as Data: 2010-06-17 08:22:01

Dzięki za informację

• Autor: Shanna Data: 2010-06-17 12:42:43

Moja mama miala tez ten zabieg. Dwa razy robili ale niestety- bez zmian. Sam zabieg nie jest skomplikowany. Nie pamietam ile dni mama byla w szpitalu bo miala to robione dobrych 6-7 lat temu.

• Autor: anna702 Data: 2010-07-14 19:44:39

To taki maly zabieg na sercu, ale tylko zewnetrzny, w niewielkim znieczuleniu (uspieniu) pacjenta.
     Stosuje sie go przy arytmiach serca i kiedy serce ma zaburzenia elektrycznosci i wchodzi w tzw. fibryllacje, ktora powoduje zawal serca i zgon.
     Na pewno zabieg ten widzialas wielokrotnie na filmach...chodzi o zwykle przylozenie elektrod pod odpowiednim napieciem do klatki piersiowej, i w ten oto sposob serce zaczyna bic normalnym sinusalnym rytmem. Czasami jeden zabieg nie zdaje egzaminu i trzeba go powtorzyc. Osoby z ta choroba serca powinny przyjmowac leki na rozrzedzenie krwi, zeby zapobiec ewentualnemu oderwaniu sie skrzepu, a co za tym idzie wylewowi czy zawalowi. Mysle, ze opisalam Ci to bardzo jasno...to nic groznego, ale wymaga stalej kontroli. Pozdrawiam :)

• Autor: as Data: 2010-07-14 21:24:47

Teściowa bierze leki anty-zakrzepowe. Co tydzień musi robić badanie krwi by sprawdzić czy wszystko jest dobrze. Do szpitala ma iść w poniedziałek. Lekarz chciał ją już dziś dać do szpitala ale poprosiła by w poniedziałek. Trzymajcie kciuki by się udało.

• Autor: anna702 Data: 2010-07-14 23:48:08

Nie martw sie to nic groznego...pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu