W lodówce zalega mi puszka skondensowanego mleka słodzonego, którego data spożycia kończy się na początku lipca. Wybieram się na urlop, wracam dopiero pod koniec lipca i z tąd moje pytanie- czy mogę ugotować to mleko, tworząc kajmak i zamrozić, czy może lepiej zamrozić je w postaci plynnej? Wiem, że jest jeszcze trochę czasu na zużycie go, ale jestem na diecie "przedurlopowej":) i wolałabym go teraz nie otwierać, a po urlopie akurat przydałby się do zrobienia tortu urodzinowego. Czekam na porady, z góry dziękuję.
jak mleko jest zamkniete w puszce to nie bawilbym sie w zadne mrozenie tylko trzymal dalej zwyczajnie w lodowce jest w nim tyle cukru ze nawet po 3 miesiacach od daty przydatnosci szczerze watpie zeby cos mu sie stalo
Jeżeli puszka nie jest otwarta, to można ją jeszcze trochę przetrzymać. Nie ma sensu jej mrozić . Mrożenie tylko trochę opóźni jełczenie tłuszczu,a może pogorszyć cechy organoleptyczne / zmiana konsystencji / . Gdyby puszka była źle wysterylizowana już byłby widoczny bombaż.
W lodówce zalega mi puszka skondensowanego mleka słodzonego, którego data spożycia kończy się na początku lipca. Wybieram się na urlop, wracam dopiero pod koniec lipca i z tąd moje pytanie- czy mogę ugotować to mleko, tworząc kajmak i zamrozić, czy może lepiej zamrozić je w postaci plynnej? Wiem, że jest jeszcze trochę czasu na zużycie go, ale jestem na diecie "przedurlopowej":) i wolałabym go teraz nie otwierać, a po urlopie akurat przydałby się do zrobienia tortu urodzinowego.
Czekam na porady, z góry dziękuję.
jak mleko jest zamkniete w puszce to nie bawilbym sie w zadne mrozenie tylko trzymal dalej zwyczajnie w lodowce
jest w nim tyle cukru ze nawet po 3 miesiacach od daty przydatnosci szczerze watpie zeby cos mu sie stalo
ja też tak uważam, tym bardziej ,ze jeszcze potem bedziesz gotowała to mleko na kajmak to nic mu nie bedzie
Jeżeli puszka nie jest otwarta, to można ją jeszcze trochę przetrzymać. Nie ma sensu jej mrozić . Mrożenie tylko trochę opóźni jełczenie tłuszczu,a może pogorszyć cechy organoleptyczne / zmiana konsystencji / . Gdyby puszka była źle wysterylizowana już byłby widoczny bombaż.
puszka jest zamknięta, więc skorzystam z waszych rad i pozostawię je w lodówce, może nic mu nie będzie. Dzięki za rady