Forum

Kuchenne porady

Mrożenie mleka skondensowanego

• Autor: Mloda Data: 2010-06-20 09:24:07

W lodówce zalega mi puszka skondensowanego mleka słodzonego, którego data spożycia kończy się na początku lipca. Wybieram się na urlop, wracam dopiero pod koniec lipca i z tąd moje pytanie- czy mogę ugotować to mleko, tworząc kajmak i zamrozić, czy może lepiej zamrozić je w postaci plynnej? Wiem, że jest jeszcze trochę czasu na zużycie go, ale jestem na diecie "przedurlopowej":) i wolałabym go teraz nie otwierać, a po urlopie akurat przydałby się do zrobienia tortu urodzinowego.
    Czekam na porady, z góry dziękuję.

• Autor: Kormag Data: 2010-06-20 10:17:38

jak mleko jest zamkniete w puszce to nie bawilbym sie w zadne mrozenie tylko trzymal dalej zwyczajnie w lodowce
    jest w nim tyle cukru ze nawet po 3 miesiacach od daty przydatnosci szczerze watpie zeby cos mu sie stalo

• Autor: szkotka4 Data: 2010-06-20 14:28:37

ja też tak uważam, tym bardziej ,ze jeszcze potem bedziesz gotowała to mleko na kajmak to nic mu nie bedzie

• Autor: atek Data: 2010-06-20 14:54:52

Jeżeli puszka nie jest otwarta, to można ją jeszcze trochę przetrzymać. Nie ma sensu jej mrozić . Mrożenie tylko trochę  opóźni  jełczenie tłuszczu,a może pogorszyć cechy organoleptyczne / zmiana konsystencji / . Gdyby puszka była źle wysterylizowana już byłby widoczny bombaż.

• Autor: Mloda Data: 2010-06-20 15:19:32

puszka jest zamknięta, więc skorzystam z waszych rad i pozostawię je w lodówce, może nic mu nie będzie. Dzięki za rady

Przejdź do pełnej wersji serwisu