Jeśli znajdziesz, zakupisz, zastosujesz i zadziała, to błagam, napisz do mnie na PW (mam znikomą ilość czasu, aby czytać forum, a z podagrycznikiem usiłuję walczyć już drugi rok!) - też zakupię.
Lajanku, może daj znać wtedy tutaj, chętnie i ja zobaczę efekty, ponieważ z podagrycznika zrobiłam sobie żywopłot pod lasem - nic na niego nie mogłam poradzić.
Ja mam dokładnie to samo, w dodatku jest to żywopłot dwupiętrowy - pierwszy poziom stanowi podagrycznik, drugi pokrzywy :( Na dodatek pojawiły się krety w ilości supermarketowej i przeryły mi skalniak tak, że przypominana rynek w Kościerzynie (w którym robotnicy zerwali nawierzchnię i wymieniają instalację wodną, gazową czy diabli wiedzą jaką) :/
Żywopłot z pokrzyw ta ja mam po drugiej stronie działki :))))))) Nawet robiłam z nich gnojówkę do podlewania, suszyłam do płukanki na włosy, kosiłam na kompost i nic . Jak był, tak jest :(
Dzięki deszczowej wiośnie (chyba ) przynajmniej mysiory wywiało z nor i kwiatki mam całe:)
" Do zwalczania chwastu Podagrycznik pospolity= można zastosować następujące środki chemiczne- chwastobójcze; PERZOCYD 280 SL w dawce 8-10 litrów na 1 ha. Stosowac na rośliny zielone, oprysk grubokroplisy. Uwaga- środek szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Zachować śroki ostrożności przy przygotowywaniu cieczy roboczej i wykonywaniu zabiegu. Po zabiegu popłuczyny opryskiwacza wypryskac na opryskiwanej powierzchni. GARLON 480 EC stosowany nalistnie, dawka 2-4 l/ha ( 200-300 cieczy roboczej) zależnie od fazy rozwoju chwasta..Chwasty w póżniejszej fazie rozwoju - nawet 4-5 l/ha. BASTA 150SL dolistny, dawka 30 do 70 ml/w 2 do 10 l wody na powierzchnię 100m2 "
Ja ze swojej strony doradziłbym dodawać siarczan amonu > wspomaga dzialanie każdego środka i to w znacznym stopniu.
Jesli chodzi o PARAKWAT to chyba nie dostaniesz go bo od 2007 roku jest zakazany w UE czyli prawdopodobnie zaprzestano sprowadzania/produkcji i ewentualnie tylko zapasy gdzieś pozostały.
Poszukuję środka zawierającego GLIFOSAT lub PARAKWAT na zwalczanie zielska pod nazwą podagrycznik
Musi być akurat taki środek jak napisałeś? W sklepach ogrodniczych napewno znajdziesz też wiele dobrych środków na zwalczenie zielska.
Tylko z tym środkiem zwalcza.
Są na allegro w cenie 15 - 25 zł w zależności od wielkości opakowania.
Ewa, już lecę zobaczyć.Dziękuję.
http://www.allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=glifosat
:)
Jesteś chyba dość często w Gorzowiei chcąc nie chcąc przejeżdzasz koło "Żelaznego".
Jeśli znajdziesz, zakupisz, zastosujesz i zadziała, to błagam, napisz do mnie na PW (mam znikomą ilość czasu, aby czytać forum, a z podagrycznikiem usiłuję walczyć już drugi rok!) - też zakupię.
Lajanku, może daj znać wtedy tutaj, chętnie i ja zobaczę efekty, ponieważ z podagrycznika zrobiłam sobie żywopłot pod lasem - nic na niego nie mogłam poradzić.
Ja mam dokładnie to samo, w dodatku jest to żywopłot dwupiętrowy - pierwszy poziom stanowi podagrycznik, drugi pokrzywy :(
Na dodatek pojawiły się krety w ilości supermarketowej i przeryły mi skalniak tak, że przypominana rynek w Kościerzynie (w którym robotnicy zerwali nawierzchnię i wymieniają instalację wodną, gazową czy diabli wiedzą jaką) :/
Żywopłot z pokrzyw ta ja mam po drugiej stronie działki :))))))) Nawet robiłam z nich gnojówkę do podlewania, suszyłam do płukanki na włosy, kosiłam na kompost i nic . Jak był, tak jest :(
Dzięki deszczowej wiośnie (chyba ) przynajmniej mysiory wywiało z nor i kwiatki mam całe:)
Wyszukałem z w necie na forach:
" Do zwalczania chwastu Podagrycznik pospolity= można zastosować następujące środki chemiczne- chwastobójcze;
PERZOCYD 280 SL w dawce 8-10 litrów na 1 ha. Stosowac na rośliny zielone, oprysk grubokroplisy. Uwaga- środek szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Zachować śroki ostrożności przy przygotowywaniu cieczy roboczej i wykonywaniu zabiegu. Po zabiegu popłuczyny opryskiwacza wypryskac na opryskiwanej powierzchni.
GARLON 480 EC stosowany nalistnie, dawka 2-4 l/ha ( 200-300 cieczy roboczej) zależnie od fazy rozwoju chwasta..Chwasty w póżniejszej fazie rozwoju - nawet 4-5 l/ha.
BASTA 150SL dolistny, dawka 30 do 70 ml/w 2 do 10 l wody na powierzchnię 100m2 "
Ja ze swojej strony doradziłbym dodawać siarczan amonu > wspomaga dzialanie każdego środka i to w znacznym stopniu.
Jesli chodzi o PARAKWAT to chyba nie dostaniesz go bo od 2007 roku jest zakazany w UE czyli prawdopodobnie zaprzestano sprowadzania/produkcji i ewentualnie tylko zapasy gdzieś pozostały.
Rundup zawiera glifosat a ten środek kupisz w kazdym sklepie ogrodniczym.
niestety, nie działa
Dziwne, bo normalnie wszystko wypala do gołej ziemi. A uzyłeś zgodnie z instrukcją? Moze spróbuj większego stężenia?