Forum

Kuchenne porady

Żeberka z jelenia

  • Autor: jasia Data: 2010-06-23 20:50:09

    Witam, dostałam od znajomego mysliwego , żeberka z jelenia... no i nie wiem jak je przyrzadzić.
    Może ktoś zna jakiś przepis . Może kilka podpowiedzi, bo nie mam doświadczenia z gotowaniem dziczyzny.
    Z góry dziękuję.

  • Autor: agik Data: 2010-06-24 06:30:44

    http://www.dziczyzna.com.pl/index.html Moze tu znajdziesz inspirację...

    Nie wiem, jak zrobić akurat żeberka, ale myslę, ze koniecznie musisz je zamarynować na conajmniej dobę.
    Własnie jesteśmy na agroturystyce, własciciel jest mysliwym i on twierdzi, że bez długotwałego marynowania dziczyzna będzie po prostu niesmaczna.
    Podstawą marynaty jest woda z octem. Sól, pieprz i przyprawy, jakie lubisz. Ja bym do zeberek dała jeszcze duzo czosnku, majeranek, kilka kulek jałowca i kilka gożdzików.
    A później - to chyba najlepiej smakowałyby duszone.

    Jeszcze spytam znawcę, który dziczyzne je kilka razy w tygodniu :)

    I daj koniecznie znać, co Ci z tego wyszło

  • Autor: jasia Data: 2010-06-24 16:18:36

    Otóż to, w necie jest kilka przepisów na mięso z jelenia albo sarny, ale nigdzie nie spotkałam przepisu na żeberka.
    Z jelenia robiłam i jadlam tylko wątróbkę, pycha.
    Puki co, żeberka jeszcze są w zamrażarce, a ja zbieram informacje, bo nie chcę ich zmarnować...
    pozdrawiam jasia

  • Autor: jasia Data: 2010-07-03 11:29:34

    Żeberka zrobione i zjedzone, wyszły wspaniale.
    Ponieważ  nie moglam znależć gotowego przepisu ,sama go skomponowałam, jest w moich przepisach.
    Pozdrawiam jasia

  • Autor: jasia Data: 2010-07-03 11:42:05

    http://wielkiezarcie.com/recipe60614.html

  • Autor: Bodek Data: 2010-07-05 22:40:54

    juz w ulubionych :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu