W tamtym roku robiłam dżem z truskawek z przepisu gdzie gotuje się go kilka razyprzez 3 dni. Teraz zrobiłam trochę inaczej. Chciałma według tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe9621.html ale chyba wzięłam za dużą ilość i nie dam rady czasowo. Zasypałam 20 kilo truskawek 10 kiloma cukru. Myślałam, że dziś zagotuję ale jestjuz po 19.00 więc by mnie ranek zastał. Czy mogę zrobić tak, że one postoją do jutra a jutro bedę je gotować? Mam dwa duże gary i to będzie długo trwało. Poradźcie co zrobić. Czymoge je gotować przez 3 dni bez zagotowywania dzisiaj.
Nie znam tego przepisu, a właściwie nie mam w tym przepisie doświadczenia - inaczej robię dżemy. Moim zdaniem 10 kg cukru całkiem nieźle zakonserwuje 20 kg truskawek . Cukier w dużym stężeniu jest świetnym konserwantem. Tę zdolność wykorzystuje się robiąc konfitury na surowo - są takie przepisy. Noc będzie raczej zimna więc nie zarywaj jej niepotrzebnie. Moim zdaniem truskawki są bezpieczne. Parę godzin spokoju im nie zaszkodzi i tak będziesz je tyndalizować. Pozdrawiam i podziwiam
W tamtym roku robiłam dżem z truskawek z przepisu gdzie gotuje się go kilka razyprzez 3 dni. Teraz zrobiłam trochę inaczej. Chciałma według tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe9621.html ale chyba wzięłam za dużą ilość i nie dam rady czasowo. Zasypałam 20 kilo truskawek 10 kiloma cukru. Myślałam, że dziś zagotuję ale jestjuz po 19.00 więc by mnie ranek zastał. Czy mogę zrobić tak, że one postoją do jutra a jutro bedę je gotować? Mam dwa duże gary i to będzie długo trwało. Poradźcie co zrobić. Czymoge je gotować przez 3 dni bez zagotowywania dzisiaj.
Nie znam tego przepisu, a właściwie nie mam w tym przepisie doświadczenia - inaczej robię dżemy. Moim zdaniem 10 kg cukru całkiem nieźle zakonserwuje 20 kg truskawek . Cukier w dużym stężeniu jest świetnym konserwantem. Tę zdolność wykorzystuje się robiąc konfitury na surowo - są takie przepisy. Noc będzie raczej zimna więc nie zarywaj jej niepotrzebnie. Moim zdaniem truskawki są bezpieczne. Parę godzin spokoju im nie zaszkodzi i tak będziesz je tyndalizować. Pozdrawiam i podziwiam