Forum

Kuchenne porady

Tort liczony na osoby czy na kg??

• Autor: Gośk@ Data: 2010-06-29 01:08:01

Mam zawsze z tym problem - zazwyczja robie torty liczac kawalki i pytam sie na ile ma byc osob ale co niektorzy chca np torcik taki ze 3kg - jak to robic - kazdy krem jest innej wagi smietanowy wiadomo lzejszy ....
    Czy ktos robi jeszcze torty na KG jesli tak to jak to wylicza ile mu wyjdzie...
    Aaa i jak liczycie wielkosci torta np blaszka okragla srednica 30cm - przekladany 2 razy na ile mniej wiecej osob liczycie a jak juz jest ta sama srednica ale przekladany 3 razy lub 4 to wiadomo jest na wicej osob ....
    Mam dylemat bo czy zrobic lepiej juz pietrowy  torcik tzn dwa torty po dwa razy przekladane czy jeden przekladany 4 razy - wiadomo kremu i biszkoptu schodzi mniej wiecej tyle samo ale wizualnie ten pietrowy jest wiekszy i kazdy inaczej to postrzega - napiszcie jak wy to liczycie ????
    A znowu tort prostokatny wielkosci tradycyjnej blaszki 2 razy przekladany to na 15 osob???
    chce wiedziec czy kazdy ma takie samo zdanie czy podzielone ....
    POZDRAWIAM

• Autor: Scooby Data: 2010-06-29 17:00:10

Witaj,na tortach się zbytnio nie znam bo ich nigdy nie robiłam.Ale spróbuję Ci coś doradzić.Jeśli chcesz tort np,żeby miał 1kg,to musisz go zrobić na mniejszej tortownicy,wtedy będzie miał mniej  ciasta i kremu.Wziełam przykład z cukierni,gdyż jak ja zamawiałam to był mały i jedno warstwowy,tzn.,ciasto,krem i ciasto no i na wierzch jakaś polewa z dekoracją.Bo przecież jak będziesz komuś robiła taki tort na jakąś imprezę i ta osoba sobie zażyczy 1,5kg tortu to ty przecież nie zrobisz tortu o wadze 3kg a potem go przekroisz na pól i będzie dobrze.Bo jak ktoś zamawia tort to w całości bo jak taki napoczęty tort postawić na stół. Chyba,że dla siebie tak do domu to inna sprawa.Ja tak uważam,że bym tak zrobiła.Widzę twój wątek już dłuższy czas i nikt sie nie kwapił,żeby Ci pomóc,więc Ja to zrobiłam i jak moja rada okaże się dobra to będe bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.

• Autor: Scooby Data: 2010-06-29 17:07:51

Ogólnie tort to się liczy na kilogramy.

• Autor: as Data: 2010-06-30 12:30:06

Jak ja zamawiałam bliźniakom tort na roczek 4 lata temu to w cukierni pytali na ile osób ma być.

• Autor: josa Data: 2010-06-29 17:40:16

Jezeli moge cos od siebie...
    Nigdy nie pieklabym komus tortu na kilogramy.Z gory powiedzialabym  ile kosztuje jakis tort w CALOSCI .Jezeli cena byla by za droga musial by ten ktos szukac gdzies indziej np. w cukierni.Jezeli pieczemy w domu dla kogos to nie robimy tego na duza skale  i nie wyobrazam sobie sprzedac komus cwiartki lub polowki tortu.Mysle,ze jezeli ludzie zamawiaja u ciebie to dlatego,ze im twoje torty smakuja,wiec nie rezygnuj z zadnej warstwy,bo wlasnie calosc stanowi smak.
    Moja rada-nie zastanawiaj sie nad tymi kilogramami,tylko rob SWOJE TORTY!!!,i kaz sobie zaplacic za CALY TORT!
    SERDECZNIE POZDRAWIAM:)

• Autor: Gośk@ Data: 2010-06-30 10:35:13

Widze ze chyba jednak nikt nie robi na KG ze to jest kwestia cukierni gdzie robia na wieksza skale ... choc zdazylam sie takze ze klijenci prosza o torta takiego sredniego hehe i jak to rozumiec - ludzie sa rozni rozne wymagania ...

• Autor: Alll Data: 2010-06-30 10:44:00

Jezeli chcesz piec na zamówiene ustal reguły. Np. piekę torty na wagę od 2kg do 4kg. Cena końcowa może się różnić w zależności od szczególnych wymagan klienta. Takim będzie dostawa do domu, czy dodatkowe dekoracje szczególnie podnoszące koszt ( np.lalka). To tak na szybko. Nie piekę na zamówienie, więc dokładnie nie wiem.

• Autor: josa Data: 2010-06-30 12:50:05

Użytkownik Gośk@ napisał w wiadomości:
    > Widze ze chyba jednak nikt nie robi na KG ze to jest kwestia cukierni gdzie
    > robia na wieksza skale ... choc zdazylam sie takze ze klijenci prosza o torta
    > takiego sredniego hehe i jak to rozumiec - ludzie sa rozni rozne wymagania ...

Gosiu,dla mnie tort sredni to tort pieczony  w tortownicy o srednicy 26 cm.,tort duzy -srednica 28-30 cm.,a maly 20-24 cm.
    Jakos ciagle nie przemawia do mnie pieczenie na kg.poniewaz w zaleznosci od smaku i dekoracji tort najmniejszy moze byc ciezszy od najwiekszego:)
    Jak obliczyc sobie koszt?-Policzyc koszt wszystkich skladnikow,prad,gaz itp.i doliczyc robocizne.
    Pozdrawiam:)

• Autor: Gośk@ Data: 2010-07-02 14:21:46

Zaczelam ten watek bo wkoncu zglupialam - rozni klijenci rozne wymgania - tak jak wspomnialas czasem mniejszy tort jest ciezszy od wiekszego i ten mniejszy musialby byc drozszy od wiekszego - niektorzy nie potrafia tego zrozumiec i chcialam sie poradzic .... wiekszy tort jest na wiecej kwalkow i bylby tanszy a mniejszy bylby drozszy a na mniej kawalkow - w cukierniach jakos to robia i ja nigdy nie wiedzialam jak zamowic torta na kg bo jak PAni mi sie spytal czy 5kg wystarczy to ja nawet nie wiedzialam jak wyglada 5kg tort gdyby powiedziala na 10 osob spoko luz rozumiem ...
    rozwialam troche swoje watpliwosci - trzeba miec swoje zasady ...
    Dziekuje i POZDRAWIAM

• Autor: as Data: 2010-07-02 22:02:50

Ja w cukierni mówię na ile osób a płacę za kg

• Autor: Scooby Data: 2010-06-30 16:10:15

Sorry zapomniałam dodać,że jak zamawiam torta w cukierni to mówię ile ma ten tort ważyć.Chodziło mi o torty z cukierni.

• Autor: iwcia118 Data: 2010-07-01 21:14:38

a jak to jet z ciastem? ja dzisiaj zamówiłam 40 blach ciasta na 180 osób, plus jakieś ciasteczka , wafle, rurki, babeczki, orzeszki.Kosz tego około 1600, czy to dużo?

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-07-01 21:22:36

Użytkownik iwcia118 napisał w wiadomości:
    > a jak to jet z ciastem? ja dzisiaj zamówiłam 40 blach ciasta na 180
    > osób, plus jakieś ciasteczka , wafle, rurki, babeczki, orzeszki.Kosz

> tego około 1600, czy to dużo?

Koszt produktów mieści się w tej cenie czy to jest tylko za robocizne?

• Autor: Basiek23 Data: 2010-07-02 10:54:21

dokładnie 40 ciast + ciasteczka jeśli się chce zrobić z dobrej jakości produktów to napewno bedzie kosztować ok 1600 zł same skłądniki . no chyba ze te Ciasta bedą naprawdę cłabiutki ;-( czyli jakies biszkoty i słabej jakosci masy ;-(

Przejdź do pełnej wersji serwisu