Forum

Kuchenne porady

łyżeczka a łyżeczka :-)

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-07-02 15:42:06

    Jak się ma objętość łyżeczki dołączonej do automatu chlebowego, do normalnej łyżeczki do herbaty?
    Jest sporo przepisów na chleb z automatu, a ja takiego nie mam. A przepis możnaby dopasować.

  • Autor: Regina Florczak Data: 2010-07-02 15:52:22

    Tak jak sol nie jest jednakowo słona czy cukier , musisz dopasowac swoja do kg maki. Lubie sól niejodowana, gróba, ale okazało sie ze takowej nie ma w sklepach, dobrze ze mam zaprzyjazniony sklep i przywioz mi 2 worki 5 kg .

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-07-02 15:56:03

    U mnie w Gdańsku w Kalafiorze (Carefure czy jakoś tak :-)) ) jest.

  • Autor: Regina Florczak Data: 2010-07-02 16:13:25

    U mnie w Łodzi szukam od tygodnia tylko kamienna jodowana , ale dziś mam 10 kg,.  Jod w czasie gotowania idzie z para w powietrze, wiec co mi zostaje- nic ale za jodowana cena wyższa.

  • Autor: andi Data: 2010-07-03 20:15:05

    Czas najwyższy kupić sobie automat do chleba ,a nie tylko uszczypliwe i kąśliwe uwagi na WŻ pisać!!!

  • Autor: a. Data: 2010-07-03 23:36:47

    Nie każdego stać na automat do chleba, a poza tym chleb i bez automatu można zrobić.

    Czesławie polecam Ci przepis na chleb z którego korzystam już dość długo:
    0,5 kg mąki 650 (Babuni z biedronki bo dobra i tania, a ostatnio sypię ok 150-200g żytniej i resztę pszennej),
    0,5 l wody
    20 - 25 g swieżych drożdży
    2 łyżki oleju lub oliwy
    pół dużej łyżki soli
    0,5 szklanki otrąb
    0,5 szklanki ziaren (słonecznik, siemię, dynia)
    można dodać kminek, tymianek
    używam szklanki 250 ml

    Wszystkie składniki wsypać do miski, drożdze rozmieszać w ciepłej (ok 40-45°C) wodzie i wlać do mąki, wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do foremki keksowej. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika i nastawiam grzanie góra dół na 100°C) piec 1 godzinę w temperaturze 180-190°C.
    Bardzo długo pozostaje świeży. Odkąd go piekę przestaliśmy dokarmiać niezjedzonym chlebem dziki.

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-07-04 00:38:10

    Wielkie dzięki. Będzie coś dla odmiany. Od jakiegoś czasu piekę "Najłatwiejszy chleb od Ekkore". Ale szukałem chleba typu Graham, ale są same przepisy z maszyny. Stąd pytanie.

  • Autor: a. Data: 2010-07-04 11:32:41

    Jak mi wpadnie w ręce chleb typu graham do normalnego pieczenia to dam znać.
    Ale tak sobie myślę, że skoro do tego mojego chleba daje sie na 0,5 kg mąki 1/2 dużej łyżki soli to w grahamie powinno być z solą podobnie.

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-07-04 00:41:49

    W ramach pomocy WZ'owej możesz mi kupić :-))))) A serio to gaz mam wliczony w czynsz (1 licznik gazu na cału blok 60 mieszkaniowy), a za prąd muszę płacić.

  • Autor: tineczka Data: 2010-07-04 17:05:58

    Piszesz to do siebie, slowa po przecinku? Moge Ci przypomniec Twoje "mile" uwagi!!!

  • Autor: Bella-Cosa Data: 2012-07-16 16:20:52

    Jak się ma objętość łyżeczki dołączonej do automatu chlebowego, do
    normalnej łyżeczki do herbaty?Jest sporo przepisów na chleb z
    automatu, a ja takiego nie mam. A przepis możnaby dopasować.

    Podaję w gramach wielkość płaskiej łyżki i łyżeczki dołączonej w automatach do pieczenia chleba:

    sól spożywcza jodowana "o'Sole" - duża łyżka 19g, mała 6g

    cukier kryształ - duża łyżka 12g, mała 3g

    drożdże suche instant - duża łyżka 8g, mała 3g

    Tabela w instrukcji podaje równowaznik drożdży suszonych do świeżych: Łyżeczka do herbaty / gram:

    1 / 9g, 1,5 / 13g, 2 / 18g, 2,5 / 22g, 3 / 25g, 3,5 / 31g, 4 / 36g, 4,5 / 40g, 5 / 45g

Przejdź do pełnej wersji serwisu