Jak się ma objętość łyżeczki dołączonej do automatu chlebowego, do normalnej łyżeczki do herbaty? Jest sporo przepisów na chleb z automatu, a ja takiego nie mam. A przepis możnaby dopasować.
Tak jak sol nie jest jednakowo słona czy cukier , musisz dopasowac swoja do kg maki. Lubie sól niejodowana, gróba, ale okazało sie ze takowej nie ma w sklepach, dobrze ze mam zaprzyjazniony sklep i przywioz mi 2 worki 5 kg .
U mnie w Łodzi szukam od tygodnia tylko kamienna jodowana , ale dziś mam 10 kg,. Jod w czasie gotowania idzie z para w powietrze, wiec co mi zostaje- nic ale za jodowana cena wyższa.
Nie każdego stać na automat do chleba, a poza tym chleb i bez automatu można zrobić.
Czesławie polecam Ci przepis na chleb z którego korzystam już dość długo: 0,5 kg mąki 650 (Babuni z biedronki bo dobra i tania, a ostatnio sypię ok 150-200g żytniej i resztę pszennej), 0,5 l wody 20 - 25 g swieżych drożdży 2 łyżki oleju lub oliwy pół dużej łyżki soli 0,5 szklanki otrąb 0,5 szklanki ziaren (słonecznik, siemię, dynia) można dodać kminek, tymianek używam szklanki 250 ml
Wszystkie składniki wsypać do miski, drożdze rozmieszać w ciepłej (ok 40-45°C) wodzie i wlać do mąki, wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do foremki keksowej. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika i nastawiam grzanie góra dół na 100°C) piec 1 godzinę w temperaturze 180-190°C. Bardzo długo pozostaje świeży. Odkąd go piekę przestaliśmy dokarmiać niezjedzonym chlebem dziki.
Wielkie dzięki. Będzie coś dla odmiany. Od jakiegoś czasu piekę "Najłatwiejszy chleb od Ekkore". Ale szukałem chleba typu Graham, ale są same przepisy z maszyny. Stąd pytanie.
Jak mi wpadnie w ręce chleb typu graham do normalnego pieczenia to dam znać. Ale tak sobie myślę, że skoro do tego mojego chleba daje sie na 0,5 kg mąki 1/2 dużej łyżki soli to w grahamie powinno być z solą podobnie.
W ramach pomocy WZ'owej możesz mi kupić :-))))) A serio to gaz mam wliczony w czynsz (1 licznik gazu na cału blok 60 mieszkaniowy), a za prąd muszę płacić.
Jak się ma objętość łyżeczki dołączonej do automatu chlebowego, do normalnej łyżeczki do herbaty?Jest sporo przepisów na chleb z automatu, a ja takiego nie mam. A przepis możnaby dopasować.
Podaję w gramach wielkość płaskiej łyżki i łyżeczki dołączonej w automatach do pieczenia chleba:
sól spożywcza jodowana "o'Sole" - duża łyżka 19g, mała 6g
cukier kryształ - duża łyżka 12g, mała 3g
drożdże suche instant - duża łyżka 8g, mała 3g
Tabela w instrukcji podaje równowaznik drożdży suszonych do świeżych: Łyżeczka do herbaty / gram:
Jak się ma objętość łyżeczki dołączonej do automatu chlebowego, do normalnej łyżeczki do herbaty?
Jest sporo przepisów na chleb z automatu, a ja takiego nie mam. A przepis możnaby dopasować.
Tak jak sol nie jest jednakowo słona czy cukier , musisz dopasowac swoja do kg maki. Lubie sól niejodowana, gróba, ale okazało sie ze takowej nie ma w sklepach, dobrze ze mam zaprzyjazniony sklep i przywioz mi 2 worki 5 kg .
U mnie w Gdańsku w Kalafiorze (Carefure czy jakoś tak :-)) ) jest.
U mnie w Łodzi szukam od tygodnia tylko kamienna jodowana , ale dziś mam 10 kg,. Jod w czasie gotowania idzie z para w powietrze, wiec co mi zostaje- nic ale za jodowana cena wyższa.
Czas najwyższy kupić sobie automat do chleba ,a nie tylko uszczypliwe i kąśliwe uwagi na WŻ pisać!!!
Nie każdego stać na automat do chleba, a poza tym chleb i bez automatu można zrobić.
Czesławie polecam Ci przepis na chleb z którego korzystam już dość długo:
0,5 kg mąki 650 (Babuni z biedronki bo dobra i tania, a ostatnio sypię ok 150-200g żytniej i resztę pszennej),
0,5 l wody
20 - 25 g swieżych drożdży
2 łyżki oleju lub oliwy
pół dużej łyżki soli
0,5 szklanki otrąb
0,5 szklanki ziaren (słonecznik, siemię, dynia)
można dodać kminek, tymianek
używam szklanki 250 ml
Wszystkie składniki wsypać do miski, drożdze rozmieszać w ciepłej (ok 40-45°C) wodzie i wlać do mąki, wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do foremki keksowej. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika i nastawiam grzanie góra dół na 100°C) piec 1 godzinę w temperaturze 180-190°C.
Bardzo długo pozostaje świeży. Odkąd go piekę przestaliśmy dokarmiać niezjedzonym chlebem dziki.
Wielkie dzięki. Będzie coś dla odmiany. Od jakiegoś czasu piekę "Najłatwiejszy chleb od Ekkore". Ale szukałem chleba typu Graham, ale są same przepisy z maszyny. Stąd pytanie.
Jak mi wpadnie w ręce chleb typu graham do normalnego pieczenia to dam znać.
Ale tak sobie myślę, że skoro do tego mojego chleba daje sie na 0,5 kg mąki 1/2 dużej łyżki soli to w grahamie powinno być z solą podobnie.
W ramach pomocy WZ'owej możesz mi kupić :-))))) A serio to gaz mam wliczony w czynsz (1 licznik gazu na cału blok 60 mieszkaniowy), a za prąd muszę płacić.
Piszesz to do siebie, slowa po przecinku? Moge Ci przypomniec Twoje "mile" uwagi!!!
Jak się ma objętość łyżeczki dołączonej do automatu chlebowego, do
normalnej łyżeczki do herbaty?Jest sporo przepisów na chleb z
automatu, a ja takiego nie mam. A przepis możnaby dopasować.
Podaję w gramach wielkość płaskiej łyżki i łyżeczki dołączonej w automatach do pieczenia chleba:
sól spożywcza jodowana "o'Sole" - duża łyżka 19g, mała 6g
cukier kryształ - duża łyżka 12g, mała 3g
drożdże suche instant - duża łyżka 8g, mała 3g
Tabela w instrukcji podaje równowaznik drożdży suszonych do świeżych: Łyżeczka do herbaty / gram:
1 / 9g, 1,5 / 13g, 2 / 18g, 2,5 / 22g, 3 / 25g, 3,5 / 31g, 4 / 36g, 4,5 / 40g, 5 / 45g