Forum

Gawędy o jedzeniu

Sezon ogórkowy 2010 rozpoczęty.

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-09 06:21:37

    U mnie sezon ogórkowy już rozpoczęty czy u Was też?,stoi rzęd kiszonych ogórków w butelkach po wodzie mineralnej.Takie ogórki sprawdzają się u mnie już parę lat gdyż są twarde i tak mi nie pleśnieją jak w słojach.A jak jest u Was czy już coś przetwarzacie przetwornice sezonowe jak to ktoś kiedyś fajnie ujął.Szukam jeszcze jakichś fajnych przepisów na sałatki z ogórkami może coś podpowiecie?

  • Autor: skopolendra Data: 2010-07-09 06:30:39

    jak wkladasz ogorki do butelek po wodzie?

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-09 06:39:25

    Zrywam codziennie ogórki takie małe aby się zmieściły i są one smaczniejsze od tych dużych ,a butelki mam takie po dużych 5 litrowych wodach.

  • Autor: alman Data: 2010-07-09 06:39:49

    a normalnie, przez otworek u góry, tylko muszą być nie większe niż ten otwór
    w moich przepisach opisałam jak to robię

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-09 06:47:30

    Gdy założyłam ten wątek przeszukałam całe WŻ szukając przepisu bo gdzieś taki widziałam ale nie mogłam znaleźć może podaj link napewno ktoś skorzysta.

  • Autor: alman Data: 2010-07-09 06:36:22

    Sezon rozpoczęty, a jakże, wszak to moje ulubione zajęcie w kuchni, ale ogórki jak na razie tylko małosolne na bieżące spożycie.
    Sezon rozpoczęłam już w maju /syrop z mleczu/, potem była róża ucierana, no a teraz idą przetwory z owoców - soki, dżemy i galaretki.
    Ogórki będą w następnej kolejności, a kiszone w butlach obowiązkowo. Mam jeszcze jedną z ub. r. i muszę przyznać, że trzymają się fantastycznie /od kilku lat już innych kiszonych nie robię/.
    Sałatek ostatnio nie robię, zwłaszcza takich wieloskładników, a z ogórków pokrojonych to mizeria /mój przepis/, po chińsku, curry no i szwedzka sałatka 2 /toffik/.
    Może będą jeszcze inne pomysły na ogórki ? sama chętnie poczytam.

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-09 06:44:20

    Jak robisz tą mizerię?z carry i po szwedzku też już kiedyś robiłam ,bardzo dobre też kiedyś zrobiłam w koncentracie pomidorowym tylko że trochę szybciej się psują niż inne wg mnie a może coś źle zrobiłam.

  • Autor: alman Data: 2010-07-09 07:41:51

    mam problem ze wstawianiem linków, ale może się uda???
    http://wielkiezarcie.com/recipe10324.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe47644.html

  • Autor: alman Data: 2010-07-09 07:42:39

    no chyba jednak nie! nie chcą być aktywne od jakiegoś czasu

  • Autor: Anovi Data: 2010-07-09 10:03:05

    A dajesz spację po linku?

  • Autor: asiaff Data: 2010-07-09 07:55:33

    http://wielkiezarcie.com/recipe47644.html

  • Autor: asiaff Data: 2010-07-09 07:58:36

    http://wielkiezarcie.com/recipe10324.html

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-09 09:59:17

    A gdzieś słyszałam że można mrozić ogórki i potem wykorzystać na mizerię ,czy ktoś z Was tak robił?

  • Autor: Anovi Data: 2010-07-09 10:02:15

    Agik tak robi. Z tego co pamiętam to kroi na plastry, zamraża a potem na sitko żeby się rozmroziło. Ale pewnie sama niedługo odpowie na Twoje pytanie :)

  • Autor: alman Data: 2010-07-09 12:43:07

    kiedyś mroziłam ale osobiście nie byłam z tego zadowolona

  • Autor: anulka1 Data: 2010-07-09 13:50:18

    ja mrożę starte na grubych oczkach,a kiedy chcę spożyć,to zamrożone jeszcze zalewam maślanką żeby były jędrne pozdro

  • Autor: agik Data: 2010-07-09 21:15:23

    Ja tak robię.
     Ogórki ( gruntowe, najchętniej takie grubasy z duzymi pestkami) obieram, plasterkuje, wkładam do woreczka i już. Rozmrozone ogórki są takie sflaczałe- ale w mizerii to nie przeszkadza, przynajmniej w takiej, jak ja robię- czyli ogórki kroję, solę i odstawiam, potem wodę odlewam. Nie widzę różnicy w smaku rozmrozonej krajanki ogórkowej, a mizerią ze świezych ogórków. A mroże na mizerię, bo zima ogóki kosztują 10 zł za kg i to zwykła rozpusta robić zimą mizerię ;) Odmrażam, odlewam wodę i dalej postępuję, jak ze świezymi ogórkami- jogurt doprawiony cukrem, sola, pieprzem, odrobiną chili w proszku i sokiem z cytryny.
    Mrożę też ogórki ( szklarniowe) na zaziki- starte na duzych oczkach tarki, ze skórką. Dalej tak samo: odmrażam, odcedzam i gęsty jogurt doprawiony czosnkiem, koperkiem, mięta, solą, pieprzem, chili, paroma kroplami oliwy i paroma kroplami octu winnego.

    A z ogórków jeszcze będę robić ( czekam, aż stanieją) ogórki kiszone, ogórki kiszone z chili, ogórki w occie z jedynie słusznego przepisu "teściowej" ( słodko- kwaśne) i z tego samego przepisu ogórki z dodatkiem chili.
    Żadnych sałatek nie będe robić, bo u mnie nikt ich nie lubi.

  • Autor: andi Data: 2010-07-09 23:32:32

    Zrób sałatki to ja wpadnę na obiad ,bo tych mrożonych ogórków do ust bym nie wziął.

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-10 06:34:42

    A ja właśnie dziś mam zamiar zamrozić ogórki tymi sposobami o których piszesz te tarte przydadzą się np do kebaba w zimie jeżeli będą nam smakować.Wczoraj znajoma podpowiedziała mi że mrozi ogórki w małych butelkach plastykowych po napojach dla dzieci ,aby nie przechodziły zapachem innych mrożonek i w zimie przecina butelkę .Muszę dziś zrobić tym sposobem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu