Forum

Gawędy o jedzeniu

Pomysły na grila!!!Pomóżcie!

  • Autor: morisek11 Data: 2010-07-12 15:12:02

    Witam! Razem z teściową chcemy zrobić grilla,macie może jakieś fajne sprawdzone pomysły na tą okazję?Będę bardzo wdzieczna.Pozdrawiam!

  • Autor: Ania86y Data: 2010-07-12 15:47:20

    Polecam moją sałatkę można ją dowolnie modyfikować http://wielkiezarcie.com/recipe46133.html

  • Autor: andzia005 Data: 2010-07-12 16:19:45

    Witaj,
    Golonko w kiszonej kapuście. W folię aluminową zawijamy kiszoną kapustę z golonkiem, i na grilla. Ja kupuje takie małe golonka już na pół przygotowane takie do odgrzania pycha.Przepis nawet gdzies jest na WŻ ale nie potrafie go teraz znależć.Ponadto bagietkę lub weka smaruje masłem i posypuje czosnkiem składam w całość pakuje w folię aluminiową ii na grila pychotka, przepis też jest gdzieś na WŻ ale jak nazłość nie mogę znależć.
    Pozdrawiam

  • Autor: jareksz Data: 2010-07-12 16:25:46

    Fajny pomysł na kaszankę:

    http://wielkiezarcie.com/recipe25956.html

  • Autor: karo826 Data: 2011-05-21 16:02:31

    Potwierdzam,pychotka,robiłam już wiele razy:)

  • Autor: Kamilla Data: 2010-07-12 17:52:36

    Witaj, ja polecam kilbase faszerowana musztarda i suszonymi sliwkami i zawinieta w boczek. bardzo dobre , latwe do zrobienia i cos innego, tylko trzeba pilnowac, zeby boczek nie przypalil sie http://wielkiezarcie.com/recipe46109.html Pozdrawiam

  • Autor: till Data: 2010-07-12 20:23:10

    http://wielkiezarcie.com/recipe60753.html polecam :) wśród moich gości robi niezmiennie furorę

  • Autor: kogucik Data: 2010-07-12 21:18:25

    hej ! ja zrobiłam w sobotę boczek na grillu.Plastry surowego boczku zamoczyłam w marynacie ( olej, wiśniówka, sól, pieprz, przyprawa do grilla, papryka słodka) swojej roboty lub możesz kupić gotową i odstawiłam na dobę w lodówce albo szaszłyki boczek surowy (też był zamoczony w marynacie dobę) w kostke cebula papryka i cukinia.Moja mam ostatnio zrobiLa pycha mielone na grillu tylko do mięsa nie dodawałajajka.pozdrawiam

  • Autor: agacik33 Data: 2011-05-18 10:52:55

    na grila to kaszanka - taka bez  przypraw , dodatkowego tluszczu- ot zawinieta w kawałek foli
    krewetki- wczesniej zamarynowane w oliwie, czosnku i koperku, z odrobina pieprzu i soli(zawiniete w folie)
    ryba - dorsz np, zawiniety w folie, z sola i pieprzem


    pozdrawiam

  • Autor: daga26 Data: 2011-05-18 11:26:55

    mozna tez kartofle w foli aluminiowej zrobic do tego quark:) lub zaziki

  • Autor: olusia23 Data: 2011-05-18 12:26:11

    Polecam ci moje szaszłyki warzywno-mięsne. Zapraszam do moich przepisów, bo znów nie mogę skopiować linka :/ Do tego sałatkę warstwową lub czerwono-zieloną też z mojej książki. 

  • Autor: majolika Data: 2011-05-18 14:16:25

    Ja najbardziej lubię z grilla pieczone w folii ziemniaki z gzikiem, pieczony w folii czosnek w główkach,szaszłyki warzywne z różnymi dipami, wątróbki owinięte w plaster boczku(można włożyć do środka namoczoną uprzednio suszoną sliwkę)w folii, i słodkie pianki. To taki amerykański wymysł, ale dobry.Firmy nie podaję z wiadomych względów.Sałatka  dobra jest np. bałkańska.Boczniaki z oliwą też fajne są pieczone na grillu.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-05-18 16:06:27

    Do grila dobra jest ta sałatka:

    http://wielkiezarcie.com/recipe68314.html

  • Autor: Alia Data: 2011-05-18 22:37:03

    może dip do grilla? Fajnie pasuje do mięska:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe60085.html

  • Autor: agik Data: 2011-05-22 00:34:17

    Z całym szacunkiem, ale kompletnie nie rozumiem tego sosu. To jakieś sprzątanie lodówki?
    Zrozumiałabym łaczenie mdłego majonezu z musztardą, lub z ogórkami, a nawet z czosnkiem ( choć mi sie 3 dni odbija po sosie majonezowym z czosnkiem, a jeszcze łączonym z grillowanym mięsem)
    Ale jaki ma cel łączenie 4 wyrazistych w smaku składników?

    Jak smakuje taki sos?
    Opisz, proszę smak.

  • Autor: karo826 Data: 2011-05-21 16:10:33

    Przepis z wz,ale nie mogę go teraz znależć:młode ziemniaczki umyć pezkroić na pól posolić,posmarować masełkiem,zlepić,obłożyć łupinkami cebuli,zawinąć w folię i na grilla,wychodzą pycha!Skrzydełka słodko-ostre:łyżkę miodu rozpuścić(ja mam taki twardawy),dodać ok 5 łyżek ketchupu i kilka kropel tabasco,lub innego sosu chili,może być też ostra papryka w proszk(jak spróbujesz ,,sosiku,,,ma być ostry,póżniej na skrzydełkach będzie ok),skrzydełka posól,posyp przyprawą do grilla,zalej sosikiem i na ruszt:-)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-21 21:57:06

    Interesujace te ziemniaczki,wyprobuje.Skrzydelka robilam kiedys podobnie.

  • Autor: K-rin-k Data: 2011-05-30 12:31:35

    Ja ostatnio na grillu piekłam udka. 2 dnia przed leżały w pojemniku w zalewie ( olej, papryka, vegeta, przyprawa do mięsa ), następnie ok. 1 h piekły się zawinięte w folii na grillu, a kolejne 30 min bez foli. Wyszły naprawdę smaczne.

  • Autor: daga26 Data: 2011-05-30 23:04:38

    a ja robie hamburgery , filet wieprzowy owiniety bekonem lub boczkiem ( oczywiscie przed przyprawiony lub zamarynowany ) podstawa do filetu ( jak dla mnie) to rozmaryn, kielbaski przeciete wzdluz a poten wsadzam ser zolty i zawijam boczkiem lub bekonem, piersi w marynaccie shoarma, lub indyjskiej , i czesto uzywam marynaty do poledwicy Tineczki:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu