Forum

Rozmowy wolne i frywolne

norwegia

• Autor: monique21 Data: 2010-07-14 11:29:30

witam!
    wylatuję niedługo do norwegii, w związku z czym mam kilka pytań do zorientowanych ;)
    będę wdzięczna za każdą radę :)
    a wiec:
    1. jak najlepiej dojechać z lotniska (Oslo) do centrum Oslo i jakie są ceny biletów? Czy są jakieś zniżki dla studentów? Nawet jeśli jest się studentem innego kraju?
    2. doczytałam sie, że w norwegii dosyć drogo jak na polskie zarobki. Ale też czytałam, że są pewne tańsze sklepy (hipermarkety?). Może mi ktoś wskazać ich nazwy?
    3. stacje benzynowe nawet co 100km, prawda? (bo samochodem też będziemy podróżować)

już się co prawda dość dużo naczytałam o tej norwegii, ale za dodatkowe informację będę bardzo wdzięczna

• Autor: Anovi Data: 2010-07-14 11:40:38

Ad. 1, Lotniska są bardzo dobrze skomunikowane. Kolejka kosztuje 230 koron z lotniska Oslo-Gardermoen do centrum Oslo. Znizki są, ale trzeba popytać. Myślę, że kartę Euro26 honorują, ale głowy nie dam. Studentką od dawna nie jestem :) Nie wiem na którym lotnisku wylądujesz, bo tam jest ich kilka :)
    Ad. 2. Norwegia w przeliczeniu na złotówki jest bardzo droga, nie ma się co łudzić. Masz Rema 1000, Lidl, Kiwi - troszke tego jest. Tanich marketów typu biedronka nie ma. Ceny we wszystkich są porównywalne różnica może być w okolicy złotówki. 
    Ad. 3 Tak, to prawda. Stacja benzynowa może być co 100 km. I pamiętajcie: w niedzielę - poza tymi dużymi- stacje są pozamykane.

Mam nadzieję, że troszkę pomogłam :)

Niezapomnianych wrażeń Wam życzę, bo tam widoki są zapierające dech w piersiach :)

• Autor: spajdermen Data: 2010-07-14 15:15:54

Mieszkam w norwegii kilka lat odpowiedźi na zadane pytania w pełni pokrywają sie z moją wiedzą jesli masz jeszcze jakieś pytania to proszę bardzo.

• Autor: Anovi Data: 2010-07-14 17:08:34

Spajderman, mój Połówek pracował przeszło 2 lata w Norwegii, czasem też miałam okazję tam być :) W dalszym ciągu mamy kontakty z ludźmi tam poznanymi, z Norwegami też :) Był taki moment, że chieliśmy przenieść się do Norwegii, życie pokazało figę z makiem i plany poszły w siną dal na jakiś czas :)
    Pozdrawiam Fiordowego Żarłoczka :) Z tego co pamiętam to mieszkasz w okolicy, w której pracował i moj Połowek a ja miałam okazję pozwiedzać :)
    Norwegia jest piękna :)

• Autor: spajdermen Data: 2010-07-15 11:17:24

Miło mi teraz mieszkam jeszcze dalej na północ, oczywiście twoje info jest ok. i nie dyskutuję na ten temat tylko też oferuję informacje jeśli ktoś ma jakieś putania pozdrawiam

• Autor: monique21 Data: 2010-07-14 21:33:35

dzięki Wam bardzo, już się czuję bezpieczniej :)

• Autor: Anovi Data: 2010-07-14 21:38:33

Norwegia jest bardzo bezpieczna :)
    I lojalnie uprzedzam: wszystkie ograniczenia prędkości na drogach i wogóle przepisy drogowe należy bezwzględnie przestrzegać. Kary są bardzo dotkliwe, nie tylko finansowe :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu