Forum

Rozmowy wolne i frywolne

a może ktoś mieszka w anglii??

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-07-14 22:53:32

włąściwie to nie ja ale koleżanka ma dość spory problem jest w ciąży i pracuje w angli. Przyleciała w trakcie chorobowego zakład pracy wie że jest w ciąży. Poszła w Polsce do lekarza i ten stwierdził że w żadnym wypadku nie może lecieć samolotem i musi zostać w kraju wypisal jej l4 ale teraz jest problem czy angielski pracodawca musi uznać to polskie l4?? proszę o wszelkie informacje.

• Autor: Netka Anetka Data: 2010-07-14 23:12:25

Witaj.Mysle,ze powinien uznac w przypadku gdy kolezanka ma europejska karte zdrowia.Moge sie jednak mylic.Pozdro

• Autor: Somebody Data: 2010-07-14 23:19:28

poszukaj odpowiedzi lub zapytaj na:
    www.mojawyspa.co.uk
    bye

• Autor: happy-end Data: 2010-07-14 23:33:16

czesc, ja mieszkam w Belfascie, ale prawo mamy to samo -UK. Moja kolezanka miala L4 od polskiego lekarza, ale nie uznano jej tego, musiala wrocic, pojsc do miejscowego, tam pokazala zwolnienie z Polski, wytlumaczyla z jakiego powodu je ma i dostala zwolnienie od irlandzkiego lekarza. Nie miala znaczenia zadna karta europejska zdrowia, oni nawet czesto nie wiedza, ze cos takiego istnieje. Moja kolezanka nie byla w ciazy, chodzilo o inny powod zdrowotny, wiec mogla przyleciec.Najlepiej, zeby Twoja kolezanka zadzwonila do swojego pracodawcy i jego zapytala jak ma postapic. Ale niezbyt moze, bo jest w trakcie chorobowego, wiec naprawde nie wiem, co jej poradzic. Pozdrawiam.

• Autor: Netka Anetka Data: 2010-07-14 23:49:36

Byc moze w niektorych rejonach UK nie wiedza co to jest EKZ,z wlasnego doswiadczenia wiem ,ze takie karty sa bardzo pomocne w Londynie,moja mama na taka karte zostala przyjeta u nas w przychodni,lekarz wypisal jej rowniez recepte i w aptece jak najbardziej ja uwzglednili.Nie wiem jednak jak to wyglada ze zwolnieniami lekarskimi.

• Autor: Eliswie Data: 2010-07-15 00:20:52

Jesli dobrze zrozumialam podczas chorobowego pojechala do Polski. Nie znam co prawda angielskiego prawa pracy (mieszkam w Niemczech i z racji zawodu znam niemieckie prawo pracy) i nie wiem z powodu jakiej choroby jest Twoja kolezanka na chorobowym, ale bylabym ostrozna w kontaktach z pracodawca. Czlowiek chory siedzi w domu i kuruje chorobe a nie jezdzi po swiecie. Niewiele jest chorob, ktore pozwalaja na wyjazdy za granice. Nieostroznosc moze skonczyc sie utrta pracy i problemami z ubezpieczeniem. Radze zastanowic sie jak bezpiecznie moze kolezanka wrocic do Anglii, autem, pociagiem? Pozdrawiam serdecznie.

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-07-15 09:11:09

No właśnie z tym uznawaniem jest ponoć różnie. Z tego co się dowiedziałam to lekarz jej powiedział że musi jechać do zusu po pieczątke. Dzwoniła do zuzsu i okazało się że oni podbijają i to z zus wysyła zwolnienie. Tyle się dowiedziałam ale koleżanka jest bardzo zdenerwowana i za dużo nie zrozumiała z tego co jej Pani powiedziała.

• Autor: Olciaa Data: 2010-07-15 09:18:18

moja koleżanka tez pracuje w Anglii. moze to nie na temat ale latala w czasie ciazy 4 razy samolotem i lekarz nie widzial przeciwskazań. ostatni raz leciala na tydzien przed porodem( bo chciala rodzic w Polsce) i wszystko jest ok.tez bylam tym zdziwiona ale ani polski lekarz ani angielska poolozna nie widzeli powodu dla którego miala by nie latac. ale co lekarz to inna opinia....

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-07-15 10:02:40

Tak ale koleżanka nie może latać ze względu na zagrożoną ciąże. Choruje już od jakiegoś czasu i kiedy się dowiedziała że jest w ciąży potała w Anglii czy to ma wpływ na dziecko powiedzieli że NIE, jednak kiedy przyjechała do polski poszła tutaj i okazało się że ta choroba może mnie bardzo poważne konsekwencje w skutkach dla dziecka i że powinna przyjmować leki. Lekarz całkowicie zabronił jej wsiadać do samolotu. To nie jest tak że ona nie chce lecieć tylko woli zostać tutaj w Polsce ona musi zostać.

• Autor: Shanna Data: 2010-07-15 13:08:42

Nie musi uznac polskiego L4. U nas np. nie uznaje. Trzeba isc do swojego GP i jesli on uzna ze czlowiek nie moze pracowac to nie pracuje. O ile wiem pierwszy okres (tylko nie wiem ile trwa) jest calkowicie bezplatny a potem tygodniowo wynosi ok. 70 funtow.

Przejdź do pełnej wersji serwisu