Forum

Kuchenne porady

Czy ciasto drożdżowe można przechowac w lodówce?

• Autor: Lady Monet Data: 2010-07-16 14:01:05

Narobiłam dziś ciasta drożdżowego na ślimaki cynamonowe, ale niestety w połowie robienia się zorientowałam, że przepis jest z kilograma maki. Ale ciasto wyrobiłam, z tym, ze nie chcę aż tylu tych ślimaków :/ Chciałabym z ciasta coś innego zrobic, ale czy w takim razie resztę tego ciasta mogę wsadzić do lodówki na dzień dwa, bo dziś na np. robienie rogaliki nie mam już ani siły, ani składników...

• Autor: Olciaa Data: 2010-07-16 14:31:08

ciasto drożdżowe lubi ciepło. nie wiem jak zachowa sie w lodówce. chociaz raz piekłam buleczki do których ciasto drożdżowe miało być cala noc w lodówce( i wyrosło!) oczywiscie przepis ze strony WŻ

• Autor: anulkas Data: 2010-07-16 14:35:59

Ciasto drożdżowe również rośnie jak się wstawi do lodówki.

• Autor: asieksza Data: 2010-07-16 14:38:49

Ślimaków nigdy nie robiłam ale gdy mi zostaje ciasto drożdżowe wkładam je do foremek od babeczek, smaruje rozmąconym żółtkiem z mlekiem i piekę. Czasem też dodaję starte jabłuszko i rodzynki i smażę racuchy mam gotowy obiadek. Nie wiem jak wygląda sprawa z przechowywaniem surowego ciasta , wiem tytlko, że trzymanie w lodówce np pieczywa to najgorsza obcja bo w lodówce najszybciej czerstwieje.

• Autor: Lady Monet Data: 2010-07-16 15:43:38

Ja własciwie wiem, co bym chciała z ciasta zrobić, ale nie mam czasu, żeby dziś dokupić skłądniki, a poza tym wyszło go wiele więcej niż myslalam, i nie ma szans, żebym nawet po uppieczeniu całości zjadła to wszystko ze współlokatorkami :)
    Chociaż racuchy to dobry pomysł, tylko ciasto nieco za gęste do tego :/

• Autor: skopolendra Data: 2010-07-16 17:25:50

Jesli nie chcesz az tylu slimakow zrob z ciasta cos innego np buleczki albo slodkie pierozki,upiecz i zamroz.Mozna odmrozic w mikroweli (ok 1 minuta) sa jak swiezo pieczone.Mozesz tez zamrozic nie pieczone,surowe , najlepiej juz uformowane.pakuj je od razu po uformowaniu do zamrazarki, nie odstawiaj do wyrosniecia.Potem jak Ci sie zachce drozdzowek to wyjmiesz godzinke wczesniej, po godzinie wstawisz do zimnego piekarnika w wyjmiesz pyszne swiezutkie buleczki:)

• Autor: tineczka Data: 2010-07-16 19:20:52

Mozesz spokojnie trzymac w lodowce pare dni.

• Autor: spajdermen Data: 2010-07-18 18:59:58

Najlepiej w mojej

• Autor: *buka* Data: 2010-07-19 13:40:38

Można trzymać w lodówce, a najlepiej zamrozić. Po rozmrożeniu nic nie straci i ładnie wyrośnie. Zawszę dzielę na małe porcje, zamrażam w pojemnikach, a później mam gotowe jak mi potrzeba np. na pizzę lub paszteciki. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu