Na zbliżające się wielkimi krokami moje urodziny wymarzyłam sobie wielowarstwowy torcik. Chcę żeby każdy z biszkoptów był inny, a ma ich być 6. Dlatego każdy biszkopt muszę piec oddzielnie, w taki sposób, by po upieczeniu, bez przykrajania, mógł służyć jako jedna warstwa biszkoptowa. Z jakiego przepisu upiec taki biszkopt, by nie rósł jak babka, zachował kształt, ale jednak był w miarę puszysty?
Po drugie, każdy z biszkoptów przełożę tą samą masą (grubą warstwą) i wysmaruję nią cały tort (boki i wierzch) . Chciałabym żeby była to masa żubrówkowa. W uzyskaniu smaku raczej nie będę miała problemu- gorzej ze stworzeniem masy, która będzie trzymała cały ciężar tortu, pomimo nakładania dość grubych warstw.
Użytkownik ewelinasarnecka napisał w wiadomości: > Dziękuję bardzo za pomoc. Powiedz mi proszę jeszcze, gdzie dostać tę > cukierniczą margarynę do pieczenia? Można ją zastąpić jakąś sklepową?
Lepiej nie choć na siłę tak. Chodzi o tą wysoką temperaturę. Albo jakoś zdobądź kartę do Makro, tyle że tam najmniejsze opakowanie to 2 kg! Albo zaprzyjaźnij się z kimś pracującym w cukierni
A czym się ta cukiernicza margaryna do pieczenia charakteryzuje? Jakie ma właściwości odróżniające ją od dostępnych detaliczny, na rynku spożywczym tłuszczy?
Lepiej znosi wysokie temperatury i ma przyjemniejszy zapach. To jest ta sama margaryna, której masowo używają cukiernicy do produkcji ciast listkowych (np. francuskich) Do tego celu nadaje się lepiej niż oryginalne masło! Sprzedawana jest w 2 kg "płytach", aby już nie trzeba było jej dalej rozwałkowywać. Najczęściej import z Francji.
Co do znoszenia wysokiej temperatury, to można do zwykłej margaryny dolać nieco (ale tylko NIECO!) np. oliwki słonecznikowej. Głównie takiej, która nie wniesie żadnego obcego zapachu.
Kochani,
Spód do tortu piętrowego
Składniki: 5 jaj
25 dag cukru
25 dag mąki
25 dag cukierniczej margaryny do pieczenia
środki aromatyzujące
Wykonanie: jaja ubić z cukrem nad parą na gładki gęsty krem. Wymieszać z mąką.
Tłuszcz podgrzać do temperatury 70 - 80°C i mieszając powstałe ciasto, gorący
wlać do masy i dobrze wymieszać.
UWAGA! Można piec partiami, bo całe ciasto nie musi być natychmiast
Wstawiane do piekarnika!
Wlać do formy na grubość 2 – 3 cm i piec na dolnej szynie w temperaturze
180 – 190°C przez 20 – 25 minut.
„Gotowość” upieczenia ciasta sprawdza się przez uciskanie powierzchni.
Gdy stanie się sprężyste – jest gotowe.
Gotowe – upieczone ciasto trzeba koniecznie „zeskórować”.
Nasączanie. Rzadki syrop cukrowy zaprawiony sokiem z cytryny lub
pomarańczy. Do tego oczywiście dowolne środki aromatyczne.
UWAGA! W upalne dni, syrop powinien zawierać zwiększoną
dawkę cukru, inaczej grozi zaistnieniem zjawiska fermentacji!
Dziękuję bardzo za pomoc. Powiedz mi proszę jeszcze, gdzie dostać tę cukierniczą margarynę do pieczenia? Można ją zastąpić jakąś sklepową?
Użytkownik ewelinasarnecka napisał w wiadomości:
> Dziękuję bardzo za pomoc. Powiedz mi proszę jeszcze, gdzie dostać tę
> cukierniczą margarynę do pieczenia? Można ją zastąpić jakąś sklepową?
Lepiej nie choć na siłę tak. Chodzi o tą wysoką temperaturę.
Albo jakoś zdobądź kartę do Makro, tyle że tam najmniejsze opakowanie to 2 kg!
Albo zaprzyjaźnij się z kimś pracującym w cukierni
A czym się ta cukiernicza margaryna do pieczenia charakteryzuje? Jakie ma właściwości odróżniające ją od dostępnych detaliczny, na rynku spożywczym tłuszczy?
Lepiej znosi wysokie temperatury i ma przyjemniejszy zapach.
To jest ta sama margaryna, której masowo używają cukiernicy do produkcji ciast listkowych (np. francuskich)
Do tego celu nadaje się lepiej niż oryginalne masło!
Sprzedawana jest w 2 kg "płytach", aby już nie trzeba było jej dalej rozwałkowywać.
Najczęściej import z Francji.
Co do znoszenia wysokiej temperatury, to można do zwykłej margaryny dolać nieco (ale tylko NIECO!) np. oliwki słonecznikowej.
Głównie takiej, która nie wniesie żadnego obcego zapachu.