Forum

Kuchenne porady

Potrzebuję pomocy.. Zwarta masa do tortu i nierosnący spód

• Autor: ewelinasarnecka Data: 2010-07-17 01:38:58

Kochani,

Na zbliżające się wielkimi krokami moje urodziny wymarzyłam sobie wielowarstwowy torcik. Chcę żeby każdy z biszkoptów był inny, a ma ich być 6. Dlatego każdy biszkopt muszę piec oddzielnie, w taki sposób, by po upieczeniu, bez przykrajania, mógł służyć jako jedna warstwa biszkoptowa. Z jakiego przepisu upiec taki biszkopt, by nie rósł jak babka, zachował kształt, ale jednak był w miarę puszysty?

Po drugie, każdy z biszkoptów przełożę tą samą masą (grubą warstwą) i wysmaruję nią cały tort (boki i wierzch) . Chciałabym żeby była to masa żubrówkowa. W uzyskaniu smaku raczej nie będę miała problemu- gorzej ze stworzeniem masy, która będzie trzymała cały ciężar tortu, pomimo nakładania dość grubych warstw.

Pomocy ! :)

• Autor: >lubczyk Data: 2010-07-17 06:50:34

Spód do tortu piętrowego

Składniki:    5 jaj

25 dag cukru

25 dag mąki

25 dag cukierniczej margaryny do pieczenia

środki aromatyzujące

Wykonanie:   jaja ubić z cukrem nad parą na gładki gęsty krem. Wymieszać z mąką.

Tłuszcz podgrzać do temperatury 70 - 80°C i mieszając powstałe ciasto, gorący

wlać do masy i dobrze wymieszać.

UWAGA! Można piec partiami, bo całe ciasto nie musi być natychmiast

Wstawiane do piekarnika!

Wlać do formy na grubość 2 – 3 cm i piec na dolnej szynie w temperaturze

180 – 190°C przez 20 – 25 minut.

„Gotowość” upieczenia ciasta sprawdza się przez uciskanie powierzchni.

Gdy stanie się sprężyste – jest gotowe.

Gotowe – upieczone ciasto trzeba koniecznie „zeskórować”.

Nasączanie. Rzadki syrop cukrowy zaprawiony sokiem z cytryny lub

pomarańczy. Do tego oczywiście dowolne środki aromatyczne.

UWAGA! W upalne dni, syrop powinien zawierać zwiększoną

dawkę cukru, inaczej grozi zaistnieniem zjawiska fermentacji!

• Autor: ewelinasarnecka Data: 2010-07-17 13:03:39

Dziękuję bardzo za pomoc. Powiedz mi proszę jeszcze, gdzie dostać tę cukierniczą margarynę do pieczenia? Można ją zastąpić jakąś sklepową?

• Autor: >lubczyk Data: 2010-07-17 15:40:36

Użytkownik ewelinasarnecka napisał w wiadomości:
    > Dziękuję bardzo za pomoc. Powiedz mi proszę jeszcze, gdzie dostać tę
    > cukierniczą margarynę do pieczenia? Można ją zastąpić jakąś sklepową?

Lepiej nie choć na siłę tak. Chodzi o tą wysoką temperaturę.
    Albo jakoś zdobądź kartę do Makro, tyle że tam najmniejsze opakowanie to 2 kg!
    Albo zaprzyjaźnij się z kimś pracującym w cukierni

• Autor: Wkn Data: 2010-07-18 05:23:57

A czym się ta cukiernicza margaryna do pieczenia charakteryzuje? Jakie ma właściwości odróżniające ją od dostępnych detaliczny, na rynku spożywczym tłuszczy?

• Autor: >lubczyk Data: 2010-07-18 08:28:16

Lepiej znosi wysokie temperatury i ma przyjemniejszy zapach.
    To jest ta sama margaryna, której masowo używają cukiernicy do produkcji ciast listkowych (np. francuskich)
    Do tego celu nadaje się lepiej niż oryginalne masło!
    Sprzedawana jest w 2 kg "płytach", aby już nie trzeba było jej dalej rozwałkowywać.
    Najczęściej import z Francji.

Co do znoszenia wysokiej temperatury, to można do zwykłej margaryny dolać nieco (ale tylko NIECO!) np. oliwki słonecznikowej.
    Głównie takiej, która nie wniesie żadnego obcego zapachu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu