Forum

Kuchenne porady

Co to jest margaryna cukiernicza?

  • Autor: >lubczyk Data: 2010-07-18 10:04:10

    W związku z wątkiem "Zwarta masa do tortu" - padło pytanie, co to jest margaryna cukiernicza, i czym można ją ewentualnie zastąpić?
    Dlatego stworzyłem osobny temat, aby i inni mogli z tej wiadomości skorzystać.

    Taka margaryna charakteryzuje się podwyższoną zawartoscia tłuszczu, bo aż 80%!
    Czyli jeżeli ktoś nie ma dostępu do takiej w oryginale, powinien kupując inną, zwracać uwagę na opakowaniu na zawatrość tłuszczu!
    Margaryny niskotłuszczowe zawierają ogromne ilości wody, co przy wypiekach może doprowadzić do klęski i smakowej i technologicznej.
    Dużo droższym, ale pewniejszym substytutem jest masło zawierajace 82% tłuszczu!

  • Autor: Scooby Data: 2010-07-19 17:04:01

    Aha to nic dziwnego,że nieraz ciasto wychodzi tzw.,;zakalec",bo jest za dużo wody! Dzięki lubczyku za tak cenna wiadomośc teraz będę szukać takiego masła jak podałeś. Pozdrawiam.

  • Autor: atek Data: 2010-07-19 21:19:35

    Kiedyś miałam okazję przeprowadzać analizę chemiczną / stopień zjelczenia / czegoś o co może  pytasz. Był to 100 %  preparat   tłuszczu rybiego. Nie ściemniam - sama nie wierzyłam. Tłuszcz o barwie ceresu / powinieneś go jeszcze pamiętać /, konsystencji masła i calkowicie bez smaku i zapachu . Super smarowny, ale nie rozpływajacy się .  Sprawdzałam osobiście  organoleptycznie . Nie wierzyłam, że to coś wyprodukowano na bazie tłuszczu rybiego. Jak pozbawiono go rybiego smaku i  zapachu do dzisiaj nie umiem zrozumieć.

Przejdź do pełnej wersji serwisu