Nie piszesz jakie to są drożdze . Z tego co pamiętam 100 gram drożdzy takich świeżych to mniej wiecej bryła objętości kostki serka Fromage . Z drożdzami to jest tak, jak będzie ich za mało to dłużej ciasto będzie wyrastało, jak za dużo to też nic wielkiego się nie stanie. 4 deko drożdzy / 40 gram / wystarcza na 1/2 kg mąki . 40 gram to mniej więcej prostopadlościan 2 x 2 x 1,5 cm . Radzę namnożyć je wstępnie w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odrobiny soli przyprószonym od góry maką . Muszą urosnąć . Mam nadzieję, że pomogłam. Powodzenia w obliczeniach .
Podejrzewam, że nie o taką odpowiedź Ci chodziło. Nie wiem też, czy sprawa aktualna. Jednak namawiałbym Cię na zakup wagi kuchennej, takiej cyfrowej, ważącej z dokładnością do jednego grama. Sam kupiłem ją sobie, gdy uczyłem się piec chleb (do ważenia mąki i właśnie drożdży). Szybko się okazało, że sięgam po nią częściej.
waga to w ogole jest tylko baterii brak, a len w tylku, wiec nie chcialo sie isc do sklepu :) a w ogole ciasto wyszlo, dodalam drozdzy wazac je w dloni hehe atek, skorzstalam z Twojej rady, dziekuje wszystkim za podpowiedzi
Zachcialo mi sie ciasta drozdzowego ale nie majac wagi nie wiem jak odmierzyc/zwazyc drozdze. Co moge w tej sytuacji zrobic?
10 dkg opakowanie dziele na 4 części i wtedy w jednej częsci jest 2,5 dkg. Zawsze sie sprawdza,
Świeże to 100g czyli 10 dag, więc podzielić je jest prosto.
moja kostka drozdzy nie jest ta malutka kostka dostepna w spozywczym....to jedna wielka bryla, nie mam pojecia ile wazy
Hm to zmienia postać rzeczy.Poszukam, może gdzieś będzie przelicznik na łyżki albo szklanki.
Myslę że spróbowałabym iśc do pierwszego sklepu i poprosic o zważenie. No chyba że dzis chcesz zrobić ciasto :(
Nie piszesz jakie to są drożdze . Z tego co pamiętam 100 gram drożdzy takich świeżych to mniej wiecej bryła objętości kostki serka Fromage . Z drożdzami to jest tak, jak będzie ich za mało to dłużej ciasto będzie wyrastało, jak za dużo to też nic wielkiego się nie stanie. 4 deko drożdzy / 40 gram / wystarcza na 1/2 kg mąki . 40 gram to mniej więcej prostopadlościan 2 x 2 x 1,5 cm . Radzę namnożyć je wstępnie w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odrobiny soli przyprószonym od góry maką . Muszą urosnąć . Mam nadzieję, że pomogłam. Powodzenia w obliczeniach .
Podejrzewam, że nie o taką odpowiedź Ci chodziło. Nie wiem też, czy sprawa aktualna. Jednak namawiałbym Cię na zakup wagi kuchennej, takiej cyfrowej, ważącej z dokładnością do jednego grama. Sam kupiłem ją sobie, gdy uczyłem się piec chleb (do ważenia mąki i właśnie drożdży). Szybko się okazało, że sięgam po nią częściej.
waga to w ogole jest tylko baterii brak, a len w tylku, wiec nie chcialo sie isc do sklepu :)
a w ogole ciasto wyszlo, dodalam drozdzy wazac je w dloni hehe
atek, skorzstalam z Twojej rady, dziekuje wszystkim za podpowiedzi