Forum

Kuchenne porady

Andruty

• Autor: ASTI Data: 2010-07-19 20:53:25

Czy ktoś wie jak upiec takie andruty ??

• Autor: ewka63 Data: 2010-07-19 21:02:13

wyglądaja jak opłatki

• Autor: atek Data: 2010-07-19 21:08:53

Na Śląsku nazywa się je oblatami .Piecze się je w  czymś podobnym do gofrownicy tylko z minimalnym prześwitem między plaskimi plytami. .  Nie wiem czy skonstruowano elektryczną wersję maszynki do oblatów - tę z dzieciństwa nagrzewało się bezpośrednio na piecu węglowym .  Przepis jest bardzo prosty - mleko,jaja, cukier i mąka. Niestety blizszych proporcji nie pamiętam, ale był on bardzo prosty. Nawet składników odmierzać za bardzo nie trzeba było - ciasto miało konsystencję śmietanki .

• Autor: Scooby Data: 2010-07-20 16:31:53

Ja to widziałam po sklepach,ale chyba tego sie nie smaży,ani nie piecze,niewiem,moze sie mylę. Prawdę mówiąc to ja nigdy tego nie kupowałam.

• Autor: Piper Data: 2010-07-21 02:18:07

a nie prosciej kupic gotowe za 1zl niz  bawic sie w zakup patelni i pieczenie???

• Autor: ASTI Data: 2010-07-21 07:46:45

Pewnie ,że prościej , tylko ,że  u nas nie  spotkałam , ale  zapytam  jeszcze tineczkę .

• Autor: >lubczyk Data: 2010-07-21 07:57:15

Z pewnością podany przepis nie jest tożsamy z andrutami na zdjęciu, ale na jego podstawie możesz sama sobie wykombinowac jak je zrobić. Pryncypia są takie same! Mąka, woda, nieco tłuszczu i ew. cukier. UWAGA! Ciasto przed pieczeniem musi faktycznie stężeć. Inaczej zrobi Ci się błotko!

Andruty do lodów i innych różnych deserów

Składniki:    8 dag cukru

1opakowanie cukru waniliowego (7 g)

60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

3 dag mąki

6 dag mielonych migdałów,

6 dag masła

skórka starta z 1 całej pomarańczy

Wykonanie: W soku pomarańczowym rozpuścić cukier. Dodać mąkę, migdały i na koniec

roztopione masło ze skórką pomarańczową. Odstawić na 15 minut do lodówki

aby ciasto stężało. Smarować cienko na papierze do pieczenia, pomagając sobie

przygotowanymi wcześniej foremkami.

Piec w 190 stopniach ok. 5 minut, aż się „zezłocą”.

Jeszcze gorące formować wg życzenia.

Podawać jako dekorację, głównie do lodów.

• Autor: ASTI Data: 2010-07-21 08:43:23

Dziękuje spróbuję zrobić , a do pieczenia kupiłam specjalną patelnię , tylko nie wiem czy mam piec w piekarniku czy na kuchence .

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-07-21 12:55:52

Na 100% taka patelnia służy do pieczenia na kuchence. Pieczesz raz z jednej raz z drugiej strony.

Przejdź do pełnej wersji serwisu