Jak gotuję zupę to pod koniec zabielam ją śmietaną i mąką. Chodzi mi po głowie czy zamiast śmietany mogę dawać kefir. Czy po wlaniu do zupy nie zrobi mi się ser?
Ja chciała bym zrobić tak:kefir wymieszać z mąką dodać trochę wrzącej zupy by zahartować i wlać to do garnka z wrzącą zupą. Tylko czy mi się nie zważy bo mąż tego nie lubi.
Ja zrobiłam tylko raz z kefirem. I roztrzepałam również kefir z mąką, wszystko bylo dobrze, do momentu zagotowania, bo z mąką trzeba zagotować. I zwarzyło sie dość mocno. Ale moze to zalezy od rodzaju kefiru?? Spróbuj zrobić w osobnym rondelku próbę na mniejszej ilości zupy i wtedy będziesz pewna.
Mysle, ze sie zwazy.Jezeli chcesz ograniczyc kalorie to przeciez mozna zabielac zupy smietana 12% czy jogurtem.Make tez niekoniecznie musisz dodawac.Jest duze ryzyko, ze sobie popsujesz zupe.
Z kefirem nie wiem co by wyszło. Ja jak chce miec pewnośc że śmietana mi sie nie zwarzy to daje niekwaszona (słodką). Zupe mozna zagotować, gotowac itp. bez ryzyka że sie zwarzy.
Ja zabielam jogurtem 0,1% z serii Linea,który kupuję w Lidlu dodaję żóltko bez żadnej mąki i nic się nie waży jest super dobrze go prędzej wyjąć z lodówki.
Użytkownik leszek napisał w wiadomości: > Ja zabielam jogurtem 0,1% z serii Linea,który kupuję w Lidlu dodaję > żóltko bez żadnej mąki i nic się nie waży jest super dobrze > go prędzej wyjąć z lodówki. Przepraszam za błąd jogurt jest z serii Linessa a nie Linea!
Jak gotuję zupę to pod koniec zabielam ją śmietaną i mąką. Chodzi mi po głowie czy zamiast śmietany mogę dawać kefir. Czy po wlaniu do zupy nie zrobi mi się ser?
Ja zupy zabielam jogurtem naturalnym, jedna czasami sie zważy. Jeśli daję do zupy nie bardzo gorącej, wtedy bez śmietany i jest ok.
Ja chciała bym zrobić tak:kefir wymieszać z mąką dodać trochę wrzącej zupy by zahartować i wlać to do garnka z wrzącą zupą. Tylko czy mi się nie zważy bo mąż tego nie lubi.
Ja zrobiłam tylko raz z kefirem. I roztrzepałam również kefir z mąką, wszystko bylo dobrze, do momentu zagotowania, bo z mąką trzeba zagotować. I zwarzyło sie dość mocno. Ale moze to zalezy od rodzaju kefiru?? Spróbuj zrobić w osobnym rondelku próbę na mniejszej ilości zupy i wtedy będziesz pewna.
Jak gotuję barszcz to do zabielania daję: śmietanę, kefir,mąkę i jajko i wszystko jest ok.
Mysle, ze sie zwazy.Jezeli chcesz ograniczyc kalorie to przeciez mozna zabielac zupy smietana 12% czy jogurtem.Make tez niekoniecznie musisz dodawac.Jest duze ryzyko, ze sobie popsujesz zupe.
Z kefirem nie wiem co by wyszło. Ja jak chce miec pewnośc że śmietana mi sie nie zwarzy to daje niekwaszona (słodką). Zupe mozna zagotować, gotowac itp. bez ryzyka że sie zwarzy.
Jeżeli chcesz ograniczyc kalorie to może zabiel samym mlekiem ja tak często robię,
jeśli chodzi o kefir, to myślę, że się zwarzy.
Ja zabielam jogurtem 0,1% z serii Linea,który kupuję w Lidlu dodaję żóltko bez żadnej mąki i nic się nie waży jest super dobrze go prędzej wyjąć z lodówki.
Użytkownik leszek napisał w wiadomości:
> Ja zabielam jogurtem 0,1% z serii Linea,który kupuję w Lidlu dodaję
> żóltko bez żadnej mąki i nic się nie waży jest super dobrze
> go prędzej wyjąć z lodówki. Przepraszam za błąd jogurt jest z serii Linessa a nie Linea!
nigdy nie zabielalam zupy maka i smietana...najczesciej uzywam jogurtu z odrobina soli, czasem mleko, a niekiedy serek topiony..
Ja używam zawsze odrobiny śmietany jogurtowej.W zależności od producenta 9-10 %
Mozna jako pierwsza dac make zagotowac zupe i wtedy dodac kefir nie gotowac zupy ponownie.
Też ciekawy pomysł.