Forum

Kuchenne porady

Zabielanie zupy

  • Autor: as Data: 2010-07-20 10:26:35

    Jak gotuję zupę to pod koniec zabielam ją śmietaną i mąką.  Chodzi mi po głowie czy zamiast śmietany mogę dawać kefir. Czy po wlaniu do zupy nie zrobi mi się ser?

  • Autor: ewka63 Data: 2010-07-20 10:30:42

    Ja zupy zabielam jogurtem naturalnym, jedna czasami sie zważy. Jeśli daję do zupy nie bardzo gorącej, wtedy bez śmietany i jest ok.

  • Autor: as Data: 2010-07-20 10:34:27

    Ja chciała bym zrobić tak:kefir wymieszać z mąką dodać trochę wrzącej zupy by zahartować i wlać to do garnka z wrzącą zupą. Tylko czy mi się nie zważy bo mąż tego nie lubi.

  • Autor: ewka63 Data: 2010-07-20 10:39:22

    Ja zrobiłam tylko raz z kefirem. I roztrzepałam również kefir z mąką, wszystko bylo dobrze, do momentu zagotowania, bo z mąką trzeba zagotować. I zwarzyło sie dość mocno. Ale moze to zalezy od rodzaju kefiru?? Spróbuj zrobić w osobnym rondelku próbę na mniejszej ilości zupy i wtedy będziesz pewna.

  • Autor: as Data: 2010-07-20 10:43:29

    Jak gotuję barszcz to do zabielania daję: śmietanę, kefir,mąkę  i jajko i wszystko jest ok.

    Wiadomo, że czasem jak zrobię tylko śmietanę i mąkę to też może się zważyć ale rzadko mi się zdarza.

  • Autor: skopolendra Data: 2010-07-20 10:53:13

    Mysle, ze sie zwazy.Jezeli chcesz ograniczyc kalorie to przeciez mozna zabielac zupy smietana 12% czy jogurtem.Make tez niekoniecznie musisz dodawac.Jest duze ryzyko, ze sobie popsujesz zupe.

  • Autor: caroline1983 Data: 2010-07-20 12:38:22

    Z kefirem nie wiem co by wyszło. Ja jak chce miec pewnośc że śmietana mi sie nie zwarzy to daje niekwaszona (słodką). Zupe mozna zagotować, gotowac itp. bez ryzyka że sie zwarzy.

  • Autor: janeczka669 Data: 2010-07-20 13:24:19

    Jeżeli chcesz ograniczyc kalorie to może zabiel samym mlekiem ja tak często robię,
    jeśli chodzi o kefir, to myślę, że się zwarzy.

  • Autor: leszek Data: 2010-07-20 19:19:24

    Ja zabielam jogurtem 0,1% z serii Linea,który kupuję w Lidlu dodaję żóltko  bez żadnej mąki i nic się nie waży jest super dobrze go prędzej wyjąć z lodówki.

  • Autor: leszek Data: 2010-07-20 20:02:22

    Użytkownik leszek napisał w wiadomości:
    > Ja zabielam jogurtem 0,1% z serii Linea,który kupuję w Lidlu dodaję
    > żóltko  bez żadnej mąki i nic się nie waży jest super dobrze
    > go prędzej wyjąć z lodówki.                 Przepraszam za błąd jogurt jest z serii Linessa a nie Linea!

  • Autor: Piper Data: 2010-07-21 02:14:10

    nigdy nie zabielalam zupy maka i smietana...najczesciej uzywam jogurtu z odrobina soli, czasem mleko, a niekiedy serek topiony..

  • Autor: majolika Data: 2010-07-22 11:16:09

    Ja używam zawsze odrobiny śmietany jogurtowej.W zależności od producenta 9-10 %

  • Autor: olenka_chicago Data: 2010-07-22 17:53:39

    Mozna jako pierwsza dac make zagotowac zupe i wtedy dodac kefir  nie gotowac zupy ponownie.

  • Autor: as Data: 2010-07-22 19:24:54

    Też ciekawy pomysł.

Przejdź do pełnej wersji serwisu