Forum

Kuchenne porady

jak dokwasić kiszoną kapustę??

  • Autor: _rybka_ Data: 2010-07-20 20:05:10

    mam problem a wiem że pomożecie bo Wy wszystko wiecie:)
    kupiłam kiszoną kapustę na bigos ale nie jest ona kwaśna, ba! wręcz mało słona, jak można by ją dokwasić by nadawała się na bigos albo do innego celu byle nie wyrzucać na darmo,

  • Autor: gabisia Data: 2010-07-20 20:12:34

    ocet?? jeśli boisz się spirytusowego, to może winny... A nie wiem, czy gdzieś się kiedyś nie spotkałam, że ktoś dodawał sok z jabłek (jakichś kwaśnych), żeby zaostrzyc smak kapusty...

  • Autor: Anovi Data: 2010-07-20 20:14:43

    Ja bym dodała troszkę soku z kiszonych ogórków. Octu bym sie bała, nawet winnego

  • Autor: _rybka_ Data: 2010-07-20 20:26:34

    dzięki za odp, a można posolić i zostawić na jakiś czas? zrobi się kwaśna czy raczej słona?

  • Autor: Anovi Data: 2010-07-20 20:30:02

    Z solą bym uważała. Ja zawsze dosalam na końcu. Robisz bigos więc na pewno będziesz dodawała i mięsko, może jakiś boczek i kiełbasę. Żebyś nie przesoliła :)

  • Autor: _rybka_ Data: 2010-07-20 21:27:12

    skorzystam z Twojej porady z sokiem z ogórków,
    dzięki:)

  • Autor: Anovi Data: 2010-07-20 21:29:04

    Spróbuj, tylko nie za dużo :) Żeby ogórkowa się nie zrobiła :) Smakuj po prostu :)

  • Autor: caroline1983 Data: 2010-07-20 21:48:16

    Wymieszaj ja z taka solidnie ukwaszona kapusta.

  • Autor: toffik Data: 2010-07-20 22:07:36

    Ja jak mam kiszoną kapustę, która nie jest kwaśna a potrzebuję ją na już to dodaję trochę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Dodaję stopniowo i w małych ilościach, tak by osiągnąć odpowiedni smak.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-07-21 22:20:35

    do bigosu dodać przecier pomidorowy

Przejdź do pełnej wersji serwisu