mam problem a wiem że pomożecie bo Wy wszystko wiecie:) kupiłam kiszoną kapustę na bigos ale nie jest ona kwaśna, ba! wręcz mało słona, jak można by ją dokwasić by nadawała się na bigos albo do innego celu byle nie wyrzucać na darmo,
ocet?? jeśli boisz się spirytusowego, to może winny... A nie wiem, czy gdzieś się kiedyś nie spotkałam, że ktoś dodawał sok z jabłek (jakichś kwaśnych), żeby zaostrzyc smak kapusty...
Z solą bym uważała. Ja zawsze dosalam na końcu. Robisz bigos więc na pewno będziesz dodawała i mięsko, może jakiś boczek i kiełbasę. Żebyś nie przesoliła :)
Ja jak mam kiszoną kapustę, która nie jest kwaśna a potrzebuję ją na już to dodaję trochę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Dodaję stopniowo i w małych ilościach, tak by osiągnąć odpowiedni smak.
mam problem a wiem że pomożecie bo Wy wszystko wiecie:)
kupiłam kiszoną kapustę na bigos ale nie jest ona kwaśna, ba! wręcz mało słona, jak można by ją dokwasić by nadawała się na bigos albo do innego celu byle nie wyrzucać na darmo,
ocet?? jeśli boisz się spirytusowego, to może winny... A nie wiem, czy gdzieś się kiedyś nie spotkałam, że ktoś dodawał sok z jabłek (jakichś kwaśnych), żeby zaostrzyc smak kapusty...
Ja bym dodała troszkę soku z kiszonych ogórków. Octu bym sie bała, nawet winnego
dzięki za odp, a można posolić i zostawić na jakiś czas? zrobi się kwaśna czy raczej słona?
Z solą bym uważała. Ja zawsze dosalam na końcu. Robisz bigos więc na pewno będziesz dodawała i mięsko, może jakiś boczek i kiełbasę. Żebyś nie przesoliła :)
skorzystam z Twojej porady z sokiem z ogórków,
dzięki:)
Spróbuj, tylko nie za dużo :) Żeby ogórkowa się nie zrobiła :) Smakuj po prostu :)
Wymieszaj ja z taka solidnie ukwaszona kapusta.
Ja jak mam kiszoną kapustę, która nie jest kwaśna a potrzebuję ją na już to dodaję trochę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Dodaję stopniowo i w małych ilościach, tak by osiągnąć odpowiedni smak.
do bigosu dodać przecier pomidorowy