Forum

Kuchenne porady

potrzebuję porady

  • Autor: tyniunia123 Data: 2010-07-21 20:23:34

    WItam i serdecznie pozdrawiam. Poszukuję przepisu na pyszne ciasto na imieniny dla taty. Jest tylko jeden problem. Ja wyjeżdżam wiec muszę zrobic takie ciasto żeby wytrzymało od czwartku do niedzieli i się nie zepsuje. Myślałam  o serniku na zimno. Co Wy myślicie? :)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-07-21 20:37:30

    Śmiało możesz zrobić sernik na zimno, tylko nie dawaj surowych jajek.
    Moja córka wykłada zawsze blaszkę folią aluminiową, wtedy sernik nie przejdzie blachą.
    Po zrobieniu, zakręć go szczelnie, cienką folią spożywczą i wstaw w najzimniejsze miejsce w lodówce( tylko nie do zamrażalnika) sernik bardzo dobrze się przetrzyma, do niedzieli.

  • Autor: tyniunia123 Data: 2010-07-21 20:45:22

    Bardzo dziękuję. Jak nie surowe jajka to jakie? Bo w przepisie mam surowe.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-07-21 20:49:39

    Nie dawaj żadnych, bez jajek też jest dobry, wystarczy masło utarte z cukrem pudrem.

  • Autor: tyniunia123 Data: 2010-07-21 20:54:09

    Dziękuję serdecznie :)

  • Autor: Piper Data: 2010-07-22 09:26:39

    to sernik na zimno to nie tylo serki homo i roznokolorowe galaretki ale takze maslo,, jajka .....?

  • Autor: falkor Data: 2010-07-22 00:17:41

    Nie wiem, czy sernik na zimno do niedzieli nie straci walorów smakowych. Osobiście obstawiałbym ciasta długowieczne typu piernik i keks.

  • Autor: megi65 Data: 2010-07-22 05:15:28

    Wytrzyma . wytrzyma ... !! Moja propozycja Tytuniu to .... Stefanka ... ,akurat po 3 dniach nabiear bardzo szlachetnego smaku ...
    Nie pozałujesz .... robi sie szybciutko .. Moze zrobisz 2 ciasta .... Serdecznie polecam ci przepis od Nutella nie ma tam jaj o ile pamietam .. !

    Powodzenia ..!

  • Autor: megi65 Data: 2010-07-22 05:18:57

    Upss , własnie przepisik sprawdziłam... sa zółtka ..! Powiem ci z mojego doswiadzcenai  z przed 2 tyg .... Stefankę z podwójnej porcji zjadalismy w ciagu .. 5 dni i ... codziennie była .... szlachetniejsza ....a my zyjemy .. ! Pozdrawiam ...

  • Autor: babsy Data: 2010-07-26 19:46:36

    Większość ciast, nawet te z kremem czy bitą śmietaną, dobrze znosi mrożenie, toteż możesz upiec ciasto i je zamrozić. Ja robiłam tak już z każdym ciastem: karpatką, sernikiem, drożdżowym, biszkoptem...

Przejdź do pełnej wersji serwisu