Banalne pytanie. Jak zlać tłuszcz z rosołu jeśli jest za tłusty? Ma ktoś jakiś dobry sposób? Ja zbieram łyżką. Ale przy okazji wylewam niechcący trochę rosołu.
Do gorącego jeszcze wkladam biały papier kuchenny on wchłania nadmiar tłuszczu,słyszałam jeszcze że można wrzucic kostki lodu i wtedy tłuszcz się ścina i można go bez problemu zebrać.Powodzenia.
Witaj. Kiedyś zetknąłem się z poradą żeby nadmiar tłuszczu zebrać w ten sposób: w gazę włożyć kawałki lodu , a następnie tą gazą "smarować" po tłuszczu . Tłuszcz pod wpływem lodu krzepnie i osiada na gazie, Ale ja używam innego sposobu. Otóż pod koniec gotowania zwiększam płomień i kiedy rosół zacznie intensywnie wrzeć tłuszcz "osiada" między bąble wrzątku wówczas zbieram go chochelką do miseczki , a miseczkę mogę szybko ochłodzić. Takie intensywne gotowanie powinno trwać krótko bo rosół traci klarowność
Jakiś czas temu kupiłam w sklepie "Kuchni tv" pojemnik do zbierania tłuszczu. Wygląda on jak konewka, z tym że wylewka znajduje się przy samym dnie. Ttłuszcz z rosołu czy wywaru zbiera się wazówką, nie przejmując się tym, że nabierze się również wywar, ponieważ w pojemniku-konewce wywar znajdzie się na dole, a tłuszcz u góry, jak napełnimy pojemnik, to wylewamy wywar do garnka, a tłuszcz zostaje w pojemniku. Czynność powtarzamy, aż zbierzemy cały tłuszcz. Polecam, bardzo przydatny "niezbędnik".
Banalne pytanie. Jak zlać tłuszcz z rosołu jeśli jest za tłusty? Ma ktoś jakiś dobry sposób? Ja zbieram łyżką. Ale przy okazji wylewam niechcący trochę rosołu.
można poczekać aż rosół wystygnie,tłuszcz zmieni się w formę stałą i wtedy go zebrać.
Użytkownik izabela_27 napisał w wiadomości:
> można poczekać aż rosół wystygnie,tłuszcz zmieni się w formę
> stałą i wtedy go zebrać.
Wiem, że tak można, tylko rosół zmienia smak pod wpływem mrożenia - robi się bardziej słodki.
Jak wystygnie dać do lodówki i jak tłuszcz zastygnie to bez problemu można go zebrać.
Do gorącego jeszcze wkladam biały papier kuchenny on wchłania nadmiar tłuszczu,słyszałam jeszcze że można wrzucic kostki lodu i wtedy tłuszcz się ścina i można go bez problemu zebrać.Powodzenia.
Witaj. Kiedyś zetknąłem się z poradą żeby nadmiar tłuszczu zebrać w ten sposób: w gazę włożyć kawałki lodu , a następnie tą gazą "smarować" po tłuszczu . Tłuszcz pod wpływem lodu krzepnie i osiada na gazie, Ale ja używam innego sposobu. Otóż pod koniec gotowania zwiększam płomień i kiedy rosół zacznie intensywnie wrzeć tłuszcz "osiada" między bąble wrzątku wówczas zbieram go chochelką do miseczki , a miseczkę mogę szybko ochłodzić. Takie intensywne gotowanie powinno trwać krótko bo rosół traci klarowność
Jakiś czas temu kupiłam w sklepie "Kuchni tv" pojemnik do zbierania tłuszczu. Wygląda on jak konewka, z tym że wylewka znajduje się przy samym dnie. Ttłuszcz z rosołu czy wywaru zbiera się wazówką, nie przejmując się tym, że nabierze się również wywar, ponieważ w pojemniku-konewce wywar znajdzie się na dole, a tłuszcz u góry, jak napełnimy pojemnik, to wylewamy wywar do garnka, a tłuszcz zostaje w pojemniku. Czynność powtarzamy, aż zbierzemy cały tłuszcz. Polecam, bardzo przydatny "niezbędnik".