Forum

Kuchenne porady

Jak zlać tłuszcz z rosołu?

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-07-23 08:21:49

Banalne pytanie. Jak zlać tłuszcz z rosołu jeśli jest za tłusty? Ma ktoś jakiś dobry sposób? Ja zbieram łyżką. Ale przy okazji wylewam niechcący trochę rosołu.

• Autor: izabela_27 Data: 2010-07-23 08:46:39

można poczekać aż rosół wystygnie,tłuszcz zmieni się w formę stałą i wtedy go zebrać.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-07-26 09:09:34

Użytkownik izabela_27 napisał w wiadomości:
    > można poczekać aż rosół wystygnie,tłuszcz zmieni się w formę
    > stałą i wtedy go zebrać.

Wiem, że tak można, tylko rosół zmienia smak pod wpływem mrożenia - robi się bardziej słodki.

• Autor: as Data: 2010-07-23 09:20:33

Jak wystygnie dać do lodówki i jak tłuszcz zastygnie to bez problemu można go zebrać.

• Autor: belkot68 Data: 2010-07-23 09:46:09

Do gorącego jeszcze wkladam biały papier kuchenny on wchłania nadmiar tłuszczu,słyszałam jeszcze że można wrzucic kostki lodu i wtedy tłuszcz się ścina i można go bez problemu zebrać.Powodzenia.

• Autor: kapselek Data: 2010-08-06 21:17:58

Witaj. Kiedyś zetknąłem się z poradą żeby nadmiar tłuszczu zebrać w ten sposób: w gazę włożyć kawałki lodu , a następnie tą gazą "smarować" po tłuszczu . Tłuszcz pod wpływem lodu krzepnie i osiada na gazie, Ale ja używam innego sposobu. Otóż pod koniec gotowania zwiększam płomień i kiedy rosół zacznie intensywnie wrzeć tłuszcz "osiada" między bąble wrzątku wówczas zbieram go chochelką do miseczki , a miseczkę mogę szybko ochłodzić. Takie intensywne gotowanie powinno trwać krótko bo rosół traci klarowność

• Autor: Kwiryna Data: 2010-08-18 10:56:08

Jakiś czas temu kupiłam w sklepie "Kuchni tv" pojemnik do zbierania tłuszczu. Wygląda on jak konewka, z tym że wylewka znajduje się przy samym dnie. Ttłuszcz z rosołu czy wywaru zbiera się wazówką, nie przejmując się tym, że nabierze się również wywar, ponieważ w pojemniku-konewce wywar znajdzie się na dole, a tłuszcz u góry, jak napełnimy pojemnik, to wylewamy wywar do garnka, a tłuszcz zostaje w pojemniku. Czynność powtarzamy, aż zbierzemy cały tłuszcz. Polecam, bardzo przydatny "niezbędnik".

Przejdź do pełnej wersji serwisu