Forum

Kuchenne porady

wiejski chleb

  • Autor: Piper Data: 2010-07-24 12:15:46

    marze o chlebie takim jaki wypiekala moja babcia, taki mokry i ciezki, taki wlasnie wiejski z pieca. czy ktos posiada przepis na taki wlasnie chleb?

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-07-24 12:20:30

    w moich przepisach jest,ale wydaje mi się,że chodzi Ci o żytni.Na WŻ jest sporo przepisów

  • Autor: ekkore Data: 2010-07-24 13:49:11

    Chodzi Ci o chleb na zakwasie.
    Im bardziej razowy, im więcej mąki żytniej (musisz poeksperymentowac o którą wilgotność bardziej Ci chodzi) - tym będzie bardziej mokry, ciężki, zbity. Jeżeli wolisz pozostać przy codziennym - bardziej sklepowym smaku chleba nie dawaj nigdy więcej mąki razowej i żytniej niż 50%.


    Zerknij do artykułów - pieczemy chleb - jest 5 części.

    Poza tym polecam stronę mirabelki - w artykułach powinien być odnośnik do tej strony - nie wiem jednak czy aktualny (nie pamietam czy aktualizowałam), bo sie zmienił od czasu pisania artykułów.

    Mój ulubiony chleb to http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html - można go robić w każdej wersji - zarówno jako biały, jak i mieszany, jest prosty i naprawdę trudno aby nie wyszedł. Jest wilgotny - a jednak najbardziej przypomina chleb sklepowy

  • Autor: jareksz Data: 2010-07-24 15:28:14

    chleb.info.pl

    Ja na razie tylko ten najprostszy: codzienny. Mniej więcej mąka żytnia do pszennej pół na pół. Piekłem go w poniedziałek i odważyłem się na dodanie prażonych ziaren słonecznika. Niesamowite jak długo taki chleb pozostaje świeży

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-08-02 16:57:01

    Ten to taki typowy chleb wiejski: http://wielkiezarcie.com/recipe60719.html
    I w moich przepisach jeszcze dwa inne łatwiejsze przepisy.

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-02 18:32:44

    http://wielkiezarcie.com/recipe60719.html
    aktywny:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu