Chodzi Ci o chleb na zakwasie. Im bardziej razowy, im więcej mąki żytniej (musisz poeksperymentowac o którą wilgotność bardziej Ci chodzi) - tym będzie bardziej mokry, ciężki, zbity. Jeżeli wolisz pozostać przy codziennym - bardziej sklepowym smaku chleba nie dawaj nigdy więcej mąki razowej i żytniej niż 50%.
Zerknij do artykułów - pieczemy chleb - jest 5 części.
Poza tym polecam stronę mirabelki - w artykułach powinien być odnośnik do tej strony - nie wiem jednak czy aktualny (nie pamietam czy aktualizowałam), bo sie zmienił od czasu pisania artykułów.
Mój ulubiony chleb to http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html - można go robić w każdej wersji - zarówno jako biały, jak i mieszany, jest prosty i naprawdę trudno aby nie wyszedł. Jest wilgotny - a jednak najbardziej przypomina chleb sklepowy
Ja na razie tylko ten najprostszy: codzienny. Mniej więcej mąka żytnia do pszennej pół na pół. Piekłem go w poniedziałek i odważyłem się na dodanie prażonych ziaren słonecznika. Niesamowite jak długo taki chleb pozostaje świeży
marze o chlebie takim jaki wypiekala moja babcia, taki mokry i ciezki, taki wlasnie wiejski z pieca. czy ktos posiada przepis na taki wlasnie chleb?
w moich przepisach jest,ale wydaje mi się,że chodzi Ci o żytni.Na WŻ jest sporo przepisów
Chodzi Ci o chleb na zakwasie.
Im bardziej razowy, im więcej mąki żytniej (musisz poeksperymentowac o którą wilgotność bardziej Ci chodzi) - tym będzie bardziej mokry, ciężki, zbity. Jeżeli wolisz pozostać przy codziennym - bardziej sklepowym smaku chleba nie dawaj nigdy więcej mąki razowej i żytniej niż 50%.
Zerknij do artykułów - pieczemy chleb - jest 5 części.
Poza tym polecam stronę mirabelki - w artykułach powinien być odnośnik do tej strony - nie wiem jednak czy aktualny (nie pamietam czy aktualizowałam), bo sie zmienił od czasu pisania artykułów.
Mój ulubiony chleb to http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html - można go robić w każdej wersji - zarówno jako biały, jak i mieszany, jest prosty i naprawdę trudno aby nie wyszedł. Jest wilgotny - a jednak najbardziej przypomina chleb sklepowy
chleb.info.pl
Ja na razie tylko ten najprostszy: codzienny. Mniej więcej mąka żytnia do pszennej pół na pół. Piekłem go w poniedziałek i odważyłem się na dodanie prażonych ziaren słonecznika. Niesamowite jak długo taki chleb pozostaje świeży
Ten to taki typowy chleb wiejski: http://wielkiezarcie.com/recipe60719.html
I w moich przepisach jeszcze dwa inne łatwiejsze przepisy.
http://wielkiezarcie.com/recipe60719.html
aktywny:)