Forum

Gawędy o jedzeniu

Zupy - przepisy

• Autor: as Data: 2010-07-26 22:23:10

Kochane Żarłoczki jak wstawiacie przepis na zupy to piszcie ile do niej dać wody/bulionu lub ile litrów wyjdzie zupy. Często znajdę jakiś fajny przepis ale nie wiem czy zrobić tak jak w przepisie czy zwiększyć proporcje by była odpowiednia ilość. Jak w przepisie jest kasza manna to już całkiem nie wiem na jaką ilość wody by miała odpowiednią konsystencję.

• Autor: skopolendra Data: 2010-07-27 06:07:41

hmmmm....ja sama zadnych przepisow na zupy nie mam.Nie sa one moja mocna strona tzn nie na tyle, zeby wlasne przepisy wymyslac.Chetnie natomiast kozystam z przepisow na zupy Wkn i Kluko.Sa perfekcyjnie napisane i zawsze smakuja mojej rodzince.Co do gestosci zupy to jest tak, ze jeden woli zupke rzadka a inny gesta.Jak nie mam konkretnego przepisu to poprostu zalewam skladniki wywaru woda tak, zeby byly przykryte a potem dolewam jescze ok  0,5 -litra wody. Czytalam w Twoim watku o zabielaniu zupy, ze dolewasz jescze smietane mieszana z maka -to dodatkowo zageszcza i dodaje wiecej plynu.Zawsze mozna dodac wiecej wody a odlewac taki gotowy wywar- troche szkoda.Pozdrawiam

• Autor: Rzymianka Data: 2010-07-27 18:33:41

Sprawdziłam swoje zupy - wszystkie cztery mają podane iliości płynu. Pozdrawiam !

• Autor: as Data: 2010-07-27 18:55:15

To dobrze.

• Autor: Kluko Data: 2010-07-27 21:46:59

O toż kurcze! Dziękuję Ci za słowa uznania :)

• Autor: skopolendra Data: 2010-07-27 22:23:05

No i wyszlo teraz, ze zupy gotowalam a komentarz nie dodany......mea culpa:);).Kluko Twoja ziemniaczana z imbirem jest zabojcza.Smakuje starym i mlodym.Przez takie fajne przepisy jestem na wiecznej diecie pomiedzy pora obiadu i kolacji:)

• Autor: Kluko Data: 2010-07-27 21:48:51

Z zupami jak to z zupami. Trzeba podpasować pod siebie. Orientacyjne ilości zawsze się przydają, ale nie zawsze trzeba sie trzymać sztywno przepisu. Jak nabierzesz praktyki to będzie można robić wiele rzeczy na "oko". :)

• Autor: as Data: 2010-07-27 22:55:15

Dokładnie. Chodzi mi o ta orientacyjna ilość.

• Autor: as Data: 2010-07-27 22:56:11

Ja jestem matematyk i na oko prawie nic nie robię. U mnie liczy się ile.

Przejdź do pełnej wersji serwisu