Forum

Kuchenne porady

jak przechowywać pieczywo?

• Autor: holly Data: 2010-07-28 15:10:20

Zastanawiam się jaki jest najwłaściwszy sposób na przechowywanie pieczywa.
    U mnie w domu nigdy nie było pojemnika na pieczywo który można spotkać w wielu kuchniach. Ale czy to najlepszy sposób?
    Czy w tym pojemniku pieczywo powinno leżeć luzem?

Bardzo często trzymam pieczywo w foliowych workach, a to napewno niedobrze. Czy ktoś z Was trzyma pieczywo w workach bawełnianych?

• Autor: as Data: 2010-07-28 15:16:19

Ja kupuje chleb krojony i jest on w worku foliowym. Jest w nim cały czas. Oczywiście mam chlebak w kuchni i do niego w tym worku wkładam. Nie leży tam długo bo my szybko go zjadamy. Jeżeli chleb  potrzebny mi jest za ok 12 godz to trzymam go w lodówce. Jeżeli kupuję na weekend to zamrażam.

• Autor: as Data: 2010-07-28 17:28:44

Jak studiowałam to nie miałam chlebaka, a chleb kupowałam niekrojony. Chciałam chleb trzymać w takim pojemniku co się torty zamyka. To był błąd. Chleb bardzo szybo (2 dni) był zielony. Musiałam coś małego podłożyć pod przykrywkę by był dopływ powietrza i wtedy było dobrze.

• Autor: ekkore Data: 2010-07-28 15:28:17

Sklepowy - jeżeli jest w domu (a to niezbyt często) - przechowuję w worku foliowym - w zasadzie jemu nic nie może zaszkodzić.

Własny w chlebaku drewnianym bez worka - najlepiej lubię taki 3-4 dniowy,  oczywiście poza świeżutkim, jeszcze ciepłym.
    Mam świadomość namnażania się pleśni, nie sądze, aby odkurzanie i zmywanie pozbywało się zarodników i grzybni w 100 % - ale z drugiej strony - nie ma jej tylko w sterylnych warunkach, nie chorujemy, więc nie warto sie przejmować...

O workach bawełnianych słyszałam (i czytałam - chyba nawet na forum) - ale jakoś nie przemawi to do mnie - chleb pod ręcznikiem wysycha może ciut wolniej niż bez żadnego przykrycia. Zdecydowanie wolę mój chlebak.

A może tak w bawełnę i do chlebaka - po każdym chlebie bawełna do prania?

• Autor: aventia Data: 2010-07-28 15:38:39

U mnie chlebek przechowywany jest w worku foliowym. Wydaje mi się, że w worku bawełnianym chleb szybko by wysychał.
    Wiem tylko, że nie powinno się trzymać chleba w lodówce, bo w niższej temperaturze szybciej sie psuje.

• Autor: as Data: 2010-07-28 17:30:14

Ja pisałam ja czasem kilka godzin chleb trzymam w lodówce. Czasem nawet do 24 godz i jest świeżutki po wyjęciu.

• Autor: Scooby Data: 2010-07-28 16:26:16

Ja np., pieczywo trzymam w lodówce,a oprócz tego mam tzw., chlebak-pojemnik na chleb,który stoi w kuchni na bufecie. Po wyjęciu go z lodówki trzymam w chlebaku z którego potem biorę  do komsumpcji. Chleb trzymam w lodówce,po to żeby sie nie zsechł.

• Autor: skopolendra Data: 2010-07-28 17:09:29

Chleb ze sklepu jest w woreczku,zawsze porcjuje go i zamrazem (jemy bardzo malo chleba).Wlasny,pieczony trzymym w chlebaku zawiniety w lniana sciereczke.Nie sa to duze chlebki, zawsze pieke ciemny razowy lub zytni, taki chleb dlugo zachowije swiezosc.

• Autor: runaway Data: 2010-07-28 18:10:37

U mnie chleb trzyma się w chlebaku, ale poza tym zawsze jest zawinięty w woreczek, w którym jest kupiony albo w foliową reklamówkę. Wcześniej myślałam, że sam chlebak wystarczy, ale niestety nie... chlebek schnie nawet w chlebaku, jeśli nie jest dodatkowo opatulony woreczkiem...

• Autor: agik Data: 2010-07-28 21:26:29

To chyba zalezy od chleba. Chleb pełen polepszaczy, konserwantów, z pszennej mąki będzie nietrwały niezlaeżnie od sposóbu przechowywania...
    Jak jesteśmy w domu, to kupujemy chleb z jednej piekarni. Przeważnie staramy się wybierać chleb o grubej skórce- mocno wypieczony, nie krojony.
    Jeśli chleb jest w całości to jest w płociennej torbie.
    Jesli jest rozkrojony, lub kawałek jest odkrojony, to wtedy stoi ta rozkrojoną stroną na takiej gładziutkiej plastikowej deseczce, albo na woreczku, niczym nie osłaniany- ani woreczkiem, ani płótnem.
    Taki chleb jemy przez tydzień i ciagle jest dobry, smaczny i świeży.
    Nie znoszę chleba z foliowego woreczka- jest zbabczały i drugiego dnia już niesmaczny i niezjadliwy, a poza tym szybko plesnieje. Z tego samego powodu nie kupuję chleba krojonego.
    Nigdy nie trzymam chleba w lodówce- przecież nasiąknie wilgocią...

Czasem zamrażam- pokrojony na kromki i popakowany po 2 -3 kromki- taka porcja na raz.

• Autor: holly Data: 2010-07-29 16:45:33

bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu