Czy ktoś używa szatkownicy ZELMER do warzyw? Chodzi mi o dodatkowe nakładki do maszynki Zelmer do mielenia mięsa. Chciałabym nabyć taką nakładkę, ale nie wiem, czy sprawdzi się w praktyce, czy będzie jedynie nieużytkiem w kuchni :)
Mięso mielę w sklepie. Ser biały w domu tą maszynkę a wszystkichtych końcówek używam do sałatek i to jest główne użytkowanie tego urzadzenia.Ja latem robię hurtowe ilości sałatek do słoików inie wyobrażam sobie życia bez tych nakładek. Poszukaj na forum, było już o tym pisane wielokrotnie.
Szatkownica najlepiej zdaje egzamin jeśli sie robi sałatki - ja natomiast szatkuję kapuste do obiadu i marchewkę na sałatki / cały rok /. Pozdrawiam :-))
Też zcieram ziemniaki na placki ale dla mnie niestety za grube. Później muszę jeszcze blenderem potraktować. Szatkownica jest super ale używam jej do większych ilości np do robienia sałatek na zimę.
Mam. Używam b. często. Każdemu polecam. Świetnie trze warzywa na surówki (średnia tarka), duża tartka: papryka, cebula - na przetwory, marchewka, seler, pietruszka do ryby po grecku. Dodatkowa tartka ta najdrobniejsza-ziemniaki na placki lub pyzy. Tartką która na zdjęciu jest założona- szatkuję ziemniaki (cienkie plasterki do smażenia nz surowo) paprykę i cebule na przetwory i kapustę oraz ogórki na mizerię lub przetwory. Zimą jemy bardzo często i w dużych ilościach surówki to jest zasługa właśnie tej nakładki. Uciera się warzywa szybko, mało mycia.Korzystam średnio dwa razy w tygodniu.
Gorąco Ci polecam tą szatkownicę, sprawdza się super. Właśnie niedawno kupiłam i stwierdzam, że jest świetna i bardzo ułatwia pracę w kuchni. Dużo szybciej robi się dzięki niej przetwory na zimę, różne surówki do obiadów. Pozdrawiam:)
Ja również polecam. Mam ją już kilka lat. Świetnie zdaje egzamin przy robieniu wszelkiego rodzaju przetworów a przede wszystkim w ucieraniu ziemniaków na placki, ja nie rozdrabniam ciasta tylko smażę takie jak wyjdzie. Pozdrawiam.
oprócz szatkowania warzyw, najdrobniejsza nakładka świetnie sprawdza się przy tarciu suchych bułek na bułke tartą. zawsze gromadze suche resztki i potem hurtem tre. zajmuje dosłownie kilka minut starcie dużej brytfanki suchych bułek.
A ja jeszcze podpowiem że super się sprawdza przy tarciu gotowanych buraków czy to do bezpośredniego spożycia czy też do słoików kiedy robię większą ilość
Mogę się tylko podpisać pod tymi opiniami. Szatkownica to bardzo przydayna rzecz w kuchni. Odkąd ją mam trę nią wszystko. Jako że nie lubię ręcznego tarkowania to jestem w niebo wzięta gdy mam to zrobione szybko i bez wysiłku :) Używam jej do sałatek, placków, buraków na chłodnik itp.
Mam identyczną-od kilku lat (maszynkę od 20) i jestem z niej bardzo zadowolona.Jedynie ziemniaki na placki wymagają "poprawki",bo drobna tarka się zapycha,a większe są właśnie za grube.Do pozostałych warzyw jest idealna.Własnie znowu zaczął sie sezon sałatkowy i dzięki niej chce mi sie pracować.
Mam ja od kilku lat, stoi cały na blacie bo używana jest na okrągło. Nie wyobrażam już sobie pracy w kuchni bez niej. Jest to świetne, niezawodne narzędzie.
Czy ktoś używa szatkownicy ZELMER do warzyw? Chodzi mi o dodatkowe nakładki do maszynki Zelmer do mielenia mięsa. Chciałabym nabyć taką nakładkę, ale nie wiem, czy sprawdzi się w praktyce, czy będzie jedynie nieużytkiem w kuchni :)
Mięso mielę w sklepie. Ser biały w domu tą maszynkę a wszystkichtych końcówek używam do sałatek i to jest główne użytkowanie tego urzadzenia.Ja latem robię hurtowe ilości sałatek do słoików inie wyobrażam sobie życia bez tych nakładek. Poszukaj na forum, było już o tym pisane wielokrotnie.
Szatkownica najlepiej zdaje egzamin jeśli sie robi sałatki - ja natomiast szatkuję kapuste do obiadu i marchewkę na sałatki / cały rok /. Pozdrawiam :-))
ziemniaki na placki ziemniaczane też super uciera
Też zcieram ziemniaki na placki ale dla mnie niestety za grube. Później muszę jeszcze blenderem potraktować. Szatkownica jest super ale używam jej do większych ilości np do robienia sałatek na zimę.
Mam. Używam b. często. Każdemu polecam. Świetnie trze warzywa na surówki (średnia tarka), duża tartka: papryka, cebula - na przetwory, marchewka, seler, pietruszka do ryby po grecku. Dodatkowa tartka ta najdrobniejsza-ziemniaki na placki lub pyzy. Tartką która na zdjęciu jest założona- szatkuję ziemniaki (cienkie plasterki do smażenia nz surowo) paprykę i cebule na przetwory i kapustę oraz ogórki na mizerię lub przetwory. Zimą jemy bardzo często i w dużych ilościach surówki to jest zasługa właśnie tej nakładki. Uciera się warzywa szybko, mało mycia.Korzystam średnio dwa razy w tygodniu.
dziękuję, właśnie o to mi chodziło :)
Gorąco Ci polecam tą szatkownicę, sprawdza się super. Właśnie niedawno kupiłam i stwierdzam, że jest świetna i bardzo ułatwia pracę w kuchni. Dużo szybciej robi się dzięki niej przetwory na zimę, różne surówki do obiadów. Pozdrawiam:)
Ja również polecam. Mam ją już kilka lat. Świetnie zdaje egzamin przy robieniu wszelkiego rodzaju przetworów a przede wszystkim w ucieraniu ziemniaków na placki, ja nie rozdrabniam ciasta tylko smażę takie jak wyjdzie. Pozdrawiam.
oprócz szatkowania warzyw, najdrobniejsza nakładka świetnie sprawdza się przy tarciu suchych bułek na bułke tartą. zawsze gromadze suche resztki i potem hurtem tre. zajmuje dosłownie kilka minut starcie dużej brytfanki suchych bułek.
i to przeważyło szalę, kupuję :) ostatnio starłam ręcznie torbę suchych kajzerek i dwa palce przy tej okazji
, dziękuję za pomoc
Ja bym nie ścierała suchych bułek bo może się stępić tarka
A ja jeszcze podpowiem że super się sprawdza przy tarciu gotowanych buraków czy to do bezpośredniego spożycia czy też do słoików kiedy robię większą ilość
Mogę się tylko podpisać pod tymi opiniami. Szatkownica to bardzo przydayna rzecz w kuchni. Odkąd ją mam trę nią wszystko. Jako że nie lubię ręcznego tarkowania to jestem w niebo wzięta gdy mam to zrobione szybko i bez wysiłku :) Używam jej do sałatek, placków, buraków na chłodnik itp.
Mam identyczną-od kilku lat (maszynkę od 20) i jestem z niej bardzo zadowolona.Jedynie ziemniaki na placki wymagają "poprawki",bo drobna tarka się zapycha,a większe są właśnie za grube.Do pozostałych warzyw jest idealna.Własnie znowu zaczął sie sezon sałatkowy i dzięki niej chce mi sie pracować.
Super pomoc w kuchni.Używam jej kilka lat i świetnie się sprawdza.
Mam ja od kilku lat, stoi cały na blacie bo używana jest na okrągło. Nie wyobrażam już sobie pracy w kuchni bez niej. Jest to świetne, niezawodne narzędzie.
Była już kiedyś bardzo zachwalana na WŻ, mam i uwielbiam! Kup, kup, kup! Nie pożałujesz.