Czy mozna zastapić w sosie śmietanę jogurtem? Robie sos pomidorowy do gołąbków i zazwyczaj zaciągam go śmietaną. No a ze dzis nie mam smietany w lodowce, wiec pomyslalam o jogurcie. Jak myślicie?
Jasne. Ja zawsze daję jogurt zamiast śmietany:) . Tylko musisz najpierw ten jogurt "zahartować": dodać do niego najpierw łyżkę gorącego sosu i dokładnie wymieszać, potem trochę więcej i dopiero gdy będzie ładnie połączony wlać do sosu (zapobiega to powstawaniu"grudek" w sosie). Ja po dodaniu jogurtu nigdy juz sosu nie zagotowuję, bo zdarza się, że jogurt się "zwarzy". Powodzenia:)
Czy mozna zastapić w sosie śmietanę jogurtem? Robie sos pomidorowy do gołąbków i zazwyczaj zaciągam go śmietaną. No a ze dzis nie mam smietany w lodowce, wiec pomyslalam o jogurcie. Jak myślicie?
Jasne. Ja zawsze daję jogurt zamiast śmietany:) . Tylko musisz najpierw ten jogurt "zahartować": dodać do niego najpierw łyżkę gorącego sosu i dokładnie wymieszać, potem trochę więcej i dopiero gdy będzie ładnie połączony wlać do sosu (zapobiega to powstawaniu"grudek" w sosie). Ja po dodaniu jogurtu nigdy juz sosu nie zagotowuję, bo zdarza się, że jogurt się "zwarzy". Powodzenia:)
Oczywiście, ja od lat używam jogurtu zamiast śmietany.
dzieki, idę gotować