Forum

Kuchenne porady

za dużo pieczywa-co z nim zrobić?

  • Autor: alpabe Data: 2010-08-08 09:26:17

    Witajcie. I znów przyszło mi zgłosić sie do Was po radę. Co zrobic ze zbyt dużą iloscią chleba? Zostały mi ze 3 bochenki. Chodzi mi o to, czy są jakieś potrawy, do których mozna wykorzystać pieczywo...Bo ja znam tylko chleb maczany w jajku i potem smażony...

    Z góry dziękuję.

  • Autor: holly Data: 2010-08-08 09:34:22

    możesz zrobić tak zwany "bread pudding"

    chleb pokrojony w kostkę, zalewa się mieszanką mleka, jajek, cukru (i innych dodatków, rodzynek, orzechów, lub przypraw, cynamonu itd)
    zostawia się to na trochę aby chleb wchłonął płyn i potem zapieka w piekarniku

    pycha  :)

  • Autor: asiula76 Data: 2010-08-08 11:41:06

    A możesz dokładnie podać proporcje jak zrobić taki pudding .

  • Autor: holly Data: 2010-08-08 20:44:41

    chleb pokrojony w kostke - wkładam do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem), tak żeby całe było prawie pełne (średniej wielkości to naczynie)

    1 szklankę mleka podgrzewam, zdejmuję z ognia i dodaję 1 dużą łyżkę masła, mieszam, zostawiam do przestudzenia
    w tym czasie 1 jajko+ 2łyżki cukru- ubijam mikserem (w kubku), dodaję do mleka, mieszam

    zalewam tym chleb, mieszam, zostawiam na min 15 minut (chleb musi wchłonąć cały płyn), potem piękę ok. 50-60 minut (sprawdzam patykiem, musi być suchy)

    ja zazwyczaj daję rodzynki (mieszam wcześniej z chlebem) i ciut cynamonu

    można dodać jabłka plasterki, kawałki czekolady, orzechy itd

    te proporcje są raczej na małą/średnią porcję. najlepsze na ciepło! można posypać cukrem pudrem
    ja uwielbiam w zestawieniu z jogurtem

  • Autor: asiula76 Data: 2010-08-09 09:37:13

    Dziękuje holly, na pewno wypróbuje.Kiedyś Nigella w swoim programie robiła coś takiego i nie zdażyłam zanotować.

  • Autor: runaway Data: 2010-08-08 10:40:28

    Oprócz chleba maczanego w samym jajku, można zrobić grzanki francuskie: mleko rozrobić z jajkiem, lekko posolić, maczać w tym chlebek i smażyć - pyszności:) A poza tym można zrobić kotleciki mięsno-ryżowo-chlebowe: mięso mielone zmieszać z ugotowanym ryżem i pokruszonym chlebem, można też dodać podsmażoną cebulkę i inne dodatki (co kto lubi) - kiedyś takie robiłam, wychodzą bardzo dobre:) można do nich też dodać np. przyprawę do zapiekanek, fajnie nadaje smak:)

  • Autor: asiula76 Data: 2010-08-08 10:55:48

    A najlepiej zamrozić jak świeży oczywiście.

  • Autor: madziarra07 Data: 2010-08-08 12:02:08

    Możesz ten chleb, który wam został odstawić w suche miejsce i gdy będzie już twardy i czerstwy zrobić z niego bułkę tartą ;) W prawdzie bułką tartą sobie nie pojecie ale przynajmniej zrobicie coś pożytecznego z pozostałego chlebka, taka bułka zawsze się przyda ;]  Możesz też zrobić sobie z równie twardego chleba grzanki i dać je np. do zupy, są pyszne. Przepis na grzanki znajdziesz na internecie. Dobrą "potrawą" związaną z nadmiarem pieczywa są też tosty, jeśli macie opiekacz do kanapek to w tym, jeśli nie to normalnie w piekarniku. Zawsze można też pieskom wdrobić chlebka do miski :) Jak byłam mała to jadłam też chleb wdrobiony z mlekiem i cukrem był pyszny ! Na razie tylko tyle przychodzi mi do głowy, jak coś wpadnie mi jeszcze na myśl to dopiszę :)

    Pozdrawiam

  • Autor: ewa28 Data: 2010-08-08 12:18:15

    MOJA CÓRKA 19 SIERPNIA OBCHODZI 7 URODZINY WIĘC ZASTANAWIAM SIE CO ZORGANIZOWAĆ DO JEDZENIA

    I DO ZABAWY
    . PROSZĘ O POMPC PISZCIE BŁAGAM

  • Autor: till Data: 2010-08-08 12:53:54

    :) Ewa, otwórz własny wątek, wtedy na pewno znajdziesz pomoc :)

  • Autor: as Data: 2010-08-08 14:15:06

    Ja jak mam za dużo chleba to mrożę.

  • Autor: Lea2 Data: 2010-08-08 14:16:56

    Jeśli masz chleb pszenny czerstwy to możesz zrobić: zupę chlebową na wywarze z warzyw  lub kulki chlebowe albo sos chlebowy, a jeżeli masz chleb razowy czerstwy to możesz z niego zrobić: też zupę chlebową ostrą lub placek z razowego chleba albonapój tzw. kwas litewski.

  • Autor: krysia64 Data: 2010-08-08 23:35:04

    Zrób grzanki usmażone na maśle połączonym z margaryną .
    Gdy mi zostało dużo chleba , pokroiłam w kostke i na patelni podsmażałam tak długo ....aż było chrupiące i rumiane.
    Następnie wrzuciałm do woreczka i zamroziłam odpowiednie porcje, które używam tyle ile mi potrzeba np. do zupy cebulowej.PYCHA :-)..mówię Ci.
    A tego nauczyła mnie Danusia( Glumanda) podczas jednej z wizyt u mnie .
    Pokazała mi jak wykorzystać stary, czerstwiejący chlebuś.
    Gorąco polecam ten pomysł :-)
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu