Witajcie. I znów przyszło mi zgłosić sie do Was po radę. Co zrobic ze zbyt dużą iloscią chleba? Zostały mi ze 3 bochenki. Chodzi mi o to, czy są jakieś potrawy, do których mozna wykorzystać pieczywo...Bo ja znam tylko chleb maczany w jajku i potem smażony...
chleb pokrojony w kostkę, zalewa się mieszanką mleka, jajek, cukru (i innych dodatków, rodzynek, orzechów, lub przypraw, cynamonu itd) zostawia się to na trochę aby chleb wchłonął płyn i potem zapieka w piekarniku
chleb pokrojony w kostke - wkładam do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem), tak żeby całe było prawie pełne (średniej wielkości to naczynie)
1 szklankę mleka podgrzewam, zdejmuję z ognia i dodaję 1 dużą łyżkę masła, mieszam, zostawiam do przestudzenia w tym czasie 1 jajko+ 2łyżki cukru- ubijam mikserem (w kubku), dodaję do mleka, mieszam
zalewam tym chleb, mieszam, zostawiam na min 15 minut (chleb musi wchłonąć cały płyn), potem piękę ok. 50-60 minut (sprawdzam patykiem, musi być suchy)
ja zazwyczaj daję rodzynki (mieszam wcześniej z chlebem) i ciut cynamonu
można dodać jabłka plasterki, kawałki czekolady, orzechy itd
te proporcje są raczej na małą/średnią porcję. najlepsze na ciepło! można posypać cukrem pudrem ja uwielbiam w zestawieniu z jogurtem
Oprócz chleba maczanego w samym jajku, można zrobić grzanki francuskie: mleko rozrobić z jajkiem, lekko posolić, maczać w tym chlebek i smażyć - pyszności:) A poza tym można zrobić kotleciki mięsno-ryżowo-chlebowe: mięso mielone zmieszać z ugotowanym ryżem i pokruszonym chlebem, można też dodać podsmażoną cebulkę i inne dodatki (co kto lubi) - kiedyś takie robiłam, wychodzą bardzo dobre:) można do nich też dodać np. przyprawę do zapiekanek, fajnie nadaje smak:)
Możesz ten chleb, który wam został odstawić w suche miejsce i gdy będzie już twardy i czerstwy zrobić z niego bułkę tartą ;) W prawdzie bułką tartą sobie nie pojecie ale przynajmniej zrobicie coś pożytecznego z pozostałego chlebka, taka bułka zawsze się przyda ;] Możesz też zrobić sobie z równie twardego chleba grzanki i dać je np. do zupy, są pyszne. Przepis na grzanki znajdziesz na internecie. Dobrą "potrawą" związaną z nadmiarem pieczywa są też tosty, jeśli macie opiekacz do kanapek to w tym, jeśli nie to normalnie w piekarniku. Zawsze można też pieskom wdrobić chlebka do miski :) Jak byłam mała to jadłam też chleb wdrobiony z mlekiem i cukrem był pyszny ! Na razie tylko tyle przychodzi mi do głowy, jak coś wpadnie mi jeszcze na myśl to dopiszę :)
Jeśli masz chleb pszenny czerstwy to możesz zrobić: zupę chlebową na wywarze z warzyw lub kulki chlebowe albo sos chlebowy, a jeżeli masz chleb razowy czerstwy to możesz z niego zrobić: też zupę chlebową ostrą lub placek z razowego chleba albonapój tzw. kwas litewski.
Zrób grzanki usmażone na maśle połączonym z margaryną . Gdy mi zostało dużo chleba , pokroiłam w kostke i na patelni podsmażałam tak długo ....aż było chrupiące i rumiane. Następnie wrzuciałm do woreczka i zamroziłam odpowiednie porcje, które używam tyle ile mi potrzeba np. do zupy cebulowej.PYCHA :-)..mówię Ci. A tego nauczyła mnie Danusia( Glumanda) podczas jednej z wizyt u mnie . Pokazała mi jak wykorzystać stary, czerstwiejący chlebuś. Gorąco polecam ten pomysł :-) pozdrawiam
Witajcie. I znów przyszło mi zgłosić sie do Was po radę. Co zrobic ze zbyt dużą iloscią chleba? Zostały mi ze 3 bochenki. Chodzi mi o to, czy są jakieś potrawy, do których mozna wykorzystać pieczywo...Bo ja znam tylko chleb maczany w jajku i potem smażony...
Z góry dziękuję.
możesz zrobić tak zwany "bread pudding"
chleb pokrojony w kostkę, zalewa się mieszanką mleka, jajek, cukru (i innych dodatków, rodzynek, orzechów, lub przypraw, cynamonu itd)
zostawia się to na trochę aby chleb wchłonął płyn i potem zapieka w piekarniku
pycha :)
A możesz dokładnie podać proporcje jak zrobić taki pudding .
chleb pokrojony w kostke - wkładam do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem), tak żeby całe było prawie pełne (średniej wielkości to naczynie)
1 szklankę mleka podgrzewam, zdejmuję z ognia i dodaję 1 dużą łyżkę masła, mieszam, zostawiam do przestudzenia
w tym czasie 1 jajko+ 2łyżki cukru- ubijam mikserem (w kubku), dodaję do mleka, mieszam
zalewam tym chleb, mieszam, zostawiam na min 15 minut (chleb musi wchłonąć cały płyn), potem piękę ok. 50-60 minut (sprawdzam patykiem, musi być suchy)
ja zazwyczaj daję rodzynki (mieszam wcześniej z chlebem) i ciut cynamonu
można dodać jabłka plasterki, kawałki czekolady, orzechy itd
te proporcje są raczej na małą/średnią porcję. najlepsze na ciepło! można posypać cukrem pudrem
ja uwielbiam w zestawieniu z jogurtem
Dziękuje holly, na pewno wypróbuje.Kiedyś Nigella w swoim programie robiła coś takiego i nie zdażyłam zanotować.
Oprócz chleba maczanego w samym jajku, można zrobić grzanki francuskie: mleko rozrobić z jajkiem, lekko posolić, maczać w tym chlebek i smażyć - pyszności:) A poza tym można zrobić kotleciki mięsno-ryżowo-chlebowe: mięso mielone zmieszać z ugotowanym ryżem i pokruszonym chlebem, można też dodać podsmażoną cebulkę i inne dodatki (co kto lubi) - kiedyś takie robiłam, wychodzą bardzo dobre:) można do nich też dodać np. przyprawę do zapiekanek, fajnie nadaje smak:)
A najlepiej zamrozić jak świeży oczywiście.
Możesz ten chleb, który wam został odstawić w suche miejsce i gdy będzie już twardy i czerstwy zrobić z niego bułkę tartą ;) W prawdzie bułką tartą sobie nie pojecie ale przynajmniej zrobicie coś pożytecznego z pozostałego chlebka, taka bułka zawsze się przyda ;] Możesz też zrobić sobie z równie twardego chleba grzanki i dać je np. do zupy, są pyszne. Przepis na grzanki znajdziesz na internecie. Dobrą "potrawą" związaną z nadmiarem pieczywa są też tosty, jeśli macie opiekacz do kanapek to w tym, jeśli nie to normalnie w piekarniku. Zawsze można też pieskom wdrobić chlebka do miski :) Jak byłam mała to jadłam też chleb wdrobiony z mlekiem i cukrem był pyszny ! Na razie tylko tyle przychodzi mi do głowy, jak coś wpadnie mi jeszcze na myśl to dopiszę :)
Pozdrawiam
MOJA CÓRKA 19 SIERPNIA OBCHODZI 7 URODZINY WIĘC ZASTANAWIAM SIE CO ZORGANIZOWAĆ DO JEDZENIA I DO ZABAWY . PROSZĘ O POMPC PISZCIE BŁAGAM
:) Ewa, otwórz własny wątek, wtedy na pewno znajdziesz pomoc :)
Ja jak mam za dużo chleba to mrożę.
Jeśli masz chleb pszenny czerstwy to możesz zrobić: zupę chlebową na wywarze z warzyw lub kulki chlebowe albo sos chlebowy, a jeżeli masz chleb razowy czerstwy to możesz z niego zrobić: też zupę chlebową ostrą lub placek z razowego chleba albonapój tzw. kwas litewski.
Zrób grzanki usmażone na maśle połączonym z margaryną .
Gdy mi zostało dużo chleba , pokroiłam w kostke i na patelni podsmażałam tak długo ....aż było chrupiące i rumiane.
Następnie wrzuciałm do woreczka i zamroziłam odpowiednie porcje, które używam tyle ile mi potrzeba np. do zupy cebulowej.PYCHA :-)..mówię Ci.
A tego nauczyła mnie Danusia( Glumanda) podczas jednej z wizyt u mnie .
Pokazała mi jak wykorzystać stary, czerstwiejący chlebuś.
Gorąco polecam ten pomysł :-)
pozdrawiam