Forum

Kuchenne porady

Głupie pytanie-mrożenie natki

  • Autor: barbami Data: 2010-08-11 18:45:50

    Pewnie pytanie dla wielu wyda się głupie ale ja za bardzo z natką pietruszki do czynienia w kuchni nie mam. Pietruszkę uzywam jak najbardziej ale jakoś nigdy natki. Zresztą w sklepie jak kupowałam to pietruszka jest bez natki. Czy można mrozić natkę pietruszki? Do czego oprócz dodatku do rosołu można dodawać natki?

  • Autor: jola995 Data: 2010-08-11 18:59:55

    Można mrozic natkę jak najbardziej. Ja dodaję oczywiście do rosołu , mozna do farszu do nadziewania udek lub skrzydełek, pulpecików...

  • Autor: bogdzia Data: 2010-08-11 19:00:48

    Nie ma głupich pytań, co najwyżej mogą być głupie odpowiedzi.Jak najbardziej, natkę można mrozić. Natkę dodawać można do sałatek, sosów i zup i mięsnych farszów.

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 19:04:31

    Nie bardzo rozumiem, bo natka z korzenia pietruszki jest zupelnie inna niz natka sienna, bez korzeni do uzywania:)

  • Autor: jareksz Data: 2010-08-11 19:18:24

    No! I jeszcze ma gumkę.


    Ale mam na myśli taką recepturkę, bo zaraz mnie babsztyle obskoczą.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-11 20:20:42

    to ja idę do ogrodu poszukać tej gumki :):)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 20:28:55

    Chyba tylko Ty rozumiesz moje pytanie:)))))))))))))))))) Bo ja mam rozne pietruszki i ta nac z  gumka (u mnie bez gumki) jest nie do jedzenia.............hihihihi

    Wow, juz wiesz, ze szwedka jedzie z barem:))))))))))))

  • Autor: Somebody Data: 2010-08-11 20:53:13

    Zgadza sie, gumka bardzo wazna. Mi ostatnio pekla ta co trzymala kabelek do ladowarki wiec nowa mi sie przydala.
    A tak w ogole czasem pakuja nawet w 2 gumki a nie w jedna :) np. szczypiorek

    :)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 20:08:45

    :)))))))))))

  • Autor: Somebody Data: 2010-08-12 22:29:48

    Tineczko kochana, czytam sie watek, staram sie zrozumiec :)
    znalazlem to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pietruszka_zwyczajna
    i tam sa zdjecia dwoch rodzajow pietruszek.

    Ja specjalnie popatrze w moich sklepach tych pietruszek, bo zescie mnie zaciekwaily, szkoda ze od razu zdjec nie zamieszczacie i wyjasnien tak by wszyscy mogli sie doksztalcic.

    Ale z tego co wiem w sklepach jest: pietruszka sam korzen na wage sprzedawana, oraz nac pietruszkowa sprzedawana na pęczki....

    Ja jeszcze pamietam jak wiele lat temu Maklowicz cos tlumaczyl w swoim programie ze do Polandii zawital w koncu seler naciowy czy cos podobnego...? Chyba nic nie pokrecilem....?

    Mysle, ze ten moj post nie jest bez sensu, bo jesli w sklepach jest tylko 1 rodzaj pietruszki, to niby skad mamy wiedziec o innych odmianach....?

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 23:34:06

    Kochany, zdjecia juz sa:) Tak korzen pietruszki na wage a natka w zaleznosci jaka albo nie jaka na peczki.......ja nie mieszkam w Polsce i nie wiem jaka natke kupujecie.....
    Seler naciowy nie ma nic wspolnego z selerem korzeniowym i wyglada tak:
    osobiscie bardzo go lubie na "zywo", wypelniam lodygi roznymi przyprawionymi serami typu philadelphia i palasze:) Liscie uzywam do dekoracji drinkow warzywnych i nie tylko:)

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-08-13 17:21:34

    Moja natka(pietruszka karbowana) wygląda tak.Sieję specjalnie tą odmianę do zamrażania(zdjęcie z netu) i nadmiarem obdarowuję znajomych:)

  • Autor: agus2404 Data: 2010-08-11 19:26:04

    Ja pietruszkę sypię niemalże do wszystkiego, czego nie przygotowuję na słodko :) Dzisiaj robiłam kurczaka z warzywami i natką pietruszki.. Do sosów pomidorowych daję zawsze... Nawet do jajecznicy sypnę :))) Uwsielbiam zieloną pietruszkę!! No a na dodatek - to afrodyzjak jest :)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-11 20:12:05

    Natką posypuję rosół , zupy (oprócz żurku i grochówki) , dodaję do surówek .
     Mrożę w słoiczkach , same listki upycham ciasno , później ( jak juz zamrożona) ścieram widelcem , pachnie i smakuje jak świeża.

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 20:24:45

    Ale w dalszym ciagu jest pytanie: liscie z pietruszki korzeniowej czy liscie z pietruszki siennej , ktora nie ma korzeni do wykorzystania???????????

  • Autor: makusia Data: 2010-08-11 20:28:10

    Tineczko "natka" to zielona częsc pietruszki (liscie) .Barbami spytała o "natkę" , nie o korzeń :)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 20:32:16

    Makusiu, natka pietruszki dla mnie  zupelnie rozni sie od tej korzeniowej i nie korzeniowej. Natka korzeniowej jest gorzka i ja jej nie uzywam:)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-11 20:35:03

    A ja właśnie o tej korzeniowej , taką używam i nie jest gorzka:))

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-11 20:38:53

    makusiu spróbuj tej drugiej. Ja sobie posadziłam w ogrodzie w tym roku i też mi już nie smakuje korzeniowa.

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 20:47:01

    Oki skarbie, to jeszcze nie posmakowalas slodyczy i aromatu pietruszek siennych, a ja mam dwa rodzaje, teraz leje jak z cerba i nie moge zrobic zdjecia, jutro sie postaram:)

  • Autor: Mama AZK Data: 2010-08-11 21:09:41

    Nigdy nie słyszałam o innym rodzaju natki. Gdzie się coś takiego kupuje, muszę to zobaczyć i spróbować ;-)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 21:45:58

    Jak kupujesz natke pietruszki w sklepie to napewno jest z pietruszki naciowej :)
    A tu masz troche informacji:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Pietruszka_zwyczajna

    a tu zdjecia takiej o jakiej ja mowie:
    ta nigdy nie da nam korzenia do wykorzystania :), i ta tez, sa specjalne odmiany chodowane tylko na liscie , zupelnie inne niz liscie pietruszki korzeniowej.

  • Autor: bozena28 Data: 2010-08-11 23:25:45

    Ja też taką pietruszkę miałam w tamtym roku , nazywałam ją dekoracyjna bo ma takie listki karbowane.  A w tym roku mam natkę pietruszki taką jak z pietruszki korzeniowej tylko niema  korzenia i mówimy na nią naciowa jutro wkleję zdjęcie .

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 21:50:14

    Bozenko, naciowa tez ma korzenie, malutkie i bardzo waskie, wstawilam zdjecie nizej:)

  • Autor: bozena28 Data: 2010-08-13 20:09:54

    Wiem Tineczko że ma malutkie korzonki , bo inaczej przecież by nie rosła , ale one nie nadają się do jedzenia . Moja pietruszka wygląda tak .

  • Autor: toffik Data: 2010-08-13 20:17:39

    Temu ma małe korzonki bo to pietruszka naciowa:) W Polskich sklepach dostępna chyba w każdym ogrodniczym nawet o tej porze roku:) Ja w tym roku będę miała mega zapas nasion tej pietruszki, bo zostawiłam pietruszkę od zeszłego roku i w tym roku będę miała nasionka. Dużo nasionek:).
    Osobiście wolę pietruszkę naciową, bo moim zdaniem na lepszy smak.
    W sklepach na pęczki z tą gumką:) kupujemy natkę z pietruszki naciowej. Przynajmniej u mnie w sklepach tylko takową można dostać.

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-08-13 17:25:38

    właśnie taką mam w ogródku jak na 1 zdjęciu:)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-11 21:58:54

    Koniecznie muszę takową znaleźc i spróbowac:)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 22:08:59

    Makusiu , ja Ci moge wyslac ziarna, bo mozna ja hodowac caly rok nawet na parapecie w kuchni :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-11 22:26:11

    Tineczko jest u nas w każdym ogrodniczym są  nasionka :)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-11 22:56:09

    Już sprawdziłam , są !! zakupię i wsieję :)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 17:20:02

    Nie pozalujesz :)

  • Autor: agik Data: 2010-08-12 02:53:02

    A ja uzywam, bo mnie taka lepiej smakuje. No i uwielbiam ten zapach- szczególnie jak są grube łodygi- zapach zostaje na dłoniach. A już ta karbowana to się chyba nadaje tylko do dekoracji...

    A już pomijając aspekt rodzaju pietruszki- przecież można ją używac tak samo- czyli do wszystkiego- do zup, do sosów warzywnych, do sałatek, do posypywania ziemniaków, do wszelakich farszów.

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 20:19:38

    Agik, no pewnie, ze uzywa sie wszystkie gatunki tak samo

    Ta karbowana jest tak samo dobra jak gladkolistna i uzywa sie ja rowniez tak samo:) A, zebys wiedziala jaka jest pyszna usmazona w kisciach na oliwie albo masle, pyyyyyyszna, chrupiaca:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-11 20:30:50

    Tineczko jakbyś mnie powiedziała o tej siennej to bym była wdzięczna. Sama mialam założyć taki wątek. Ja myślałam że zrobie tak troche posiekam i zamroże w małych pudełeczkach a trochę zamroże w całości jakby mi jakieś dekoracji było trzeba :):) Tak będzie ok

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 20:43:26

    Aggusiu Skarbie Moj, wiesz jak Cie lubie? ......jak jeszcze nie, to teraz wiesz:)
    Wiec tak, zamrazam natke sienna, z ktorej nigdy nie wyrosnie korzen do uzytku:) Zamrazam liscie posiekane i cale galazki, ktore krusze reka jeszcze zamrozone , zamrazam rowniez same lodygi i uzywam w zimie do roznych dan.
    Do dekoracji zadne mrozone sie nie nadaja, bo sa zaraz sflaczale tak samo jak inne ziola. Do dekoracji nadaja sie tylko swieze listki:)
    Wole zamrozone liscie pietruszki siennej i zamrozony koperek niz suszone.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-11 20:48:06

    Tineczko  Jak kupiliśmy nową lodówkę zaraz zamoroziłam lubczyk. Szczęka mi opadła bo  gałązki po zamrożeniu wyglądaja jak z krzaka urwane.  Zastanawiam się własnie czy sflaczeją czy nie. :):)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 21:50:06

    Kotuniu, jak rozmrozisz galazki to beda flakowate, ale jak dodasz do dan nie odmrozone, to masz lato zatrzymane:))))

  • Autor: agus2404 Data: 2010-08-11 20:55:50

    Hi.. Jak kupuję zieloną pietruszkę..to ona ma tylko gumkę :)) Korzenia nie ma :PPP

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-11 21:54:01

    Hi, bo kupujesz pietruszke naciowa a ta ma korzen bardzo marny i obciety :)))))))))))

  • Autor: agus2404 Data: 2010-08-11 22:20:25

    ale ona jest pyyyyyyszna :)))

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 21:45:27

    ja wiem, mam wlasna i bez gumki :))))))))))

  • Autor: as Data: 2010-08-13 15:49:54

    Ja jak kupuję pietruszkę to jest i korzeń i gumka

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-13 16:06:26

    hmmm.. as a gdzie taki full wypas sprzedają

  • Autor: as Data: 2010-08-13 17:15:38

    Czasem się zdarzy

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-13 17:34:16

    eee as pewnie Ci się przytrafiło, że tą gumkę w gratisie dawali a korzenia w promocji

  • Autor: jareksz Data: 2010-08-13 17:43:15

    Po co wam gumka jak nie ma korzenia? Patyczek, sznureczek, natka... i jeszcze mrożenie. Brr

  • Autor: Mama AZK Data: 2010-08-11 21:07:40

    Ja też mrożę natkę. A ostatnio jadłam smażone kurki w śmietanie i natka też tam była... Pycha....

  • Autor: Glumanda Data: 2010-08-12 10:04:52

    Gladka pietruszka, czyli nazywana w PL korzeniowa jest bardziej aromatyczna niz ta "krecona" nasieniowa. Ta druga o wiele ladniej zdobi potrawy jednak ta zwykla silniej je aromatyzuje. Wyczytalam rowniez, ze gladka zawiera wieksza ilosc mirystycyny a to skladnik chemiczny dzialajacy m.in. halucynogennie.. :O

  • Autor: barbami Data: 2010-08-12 10:19:50

    Pytanie wydało mi się prozaicznie głupie ale nie spodziewałam się, że wywiąże się z tego aż taka dyskusja. Niby tylko pietruszka a tu proszę ile postów. Nawet nie wiedziałam,że istnieja jakieś pietruszki naciowe. Człowiek zawsze się czegoś od Was nauczy. Lubię to forum za brak złośliwości tak jak to się często zdarza na innych forach. Pozrawiam wszystkie forumki i forumków.

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 20:14:54

    Istnieja:)
    tak wyglada moja, sama sie rozsiewa, nie ma korzeni na tyle grubych, zeby nadawaly sie do spozycia :)
    Pozdrawiam:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-12 20:42:02

    a to ja mam inną, że taka istnieje to nie wiedziałam. Moja jest z tej odmiany dekoracyjnej o karbowanych liściach

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 20:47:17

    Aggusiu ja mam rowniez karbowana, ale cos w tym roku jej sie pomieszalo z ta gladka, na dole karbowane liscie a gorne gladkie? Bede ja musiala przesadzic  daleko od gladkiej, bo mezalians niesamowity......hihi

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-12 20:50:03

    i ona tak kwitnie i jest wieloletnia ? - to by mnie ucieszyło. Dziś zobaczyłam pierwszy raz jak wyglądają kwiaty oregano i zastanawiam się czy je uciąć czy zostawić. Rozum blondynki podpowiada żeby zostawić bo może się jakie nasionka nasieją :):)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 21:10:53

    oczywiscie, ze kwitnie i jest wieloletnia, u mnie po tej zimie to myslalam, ze nic nie przezyje.Pietruszki sie same rozsiewaja i nigdy nie znikna, jak zostawisz kwiaty. Ja robie tak: pierwsze kwiaty wycinam razem z lodygami, bo chce miec tylko liscie do zbierania. Teraz zostawilam kwiaty do rozsiania sie na wiosne. W zeszlym roku wsadzilam malutkie rozsady przywiezione z mojej dzialki w Sztokholmie a w tym roku mam olbrzymie krzaki pietruszkowe:)
    jak chcesz miec pole z oregano, to kwiaty zostaw do wiosny, u mnie mam oregano wszedzie, pod kazdym krzakiem , w malinach i gdzie sie nie chce, oregano jest gorsze od zielska do wytepienia:)))))
    Mam jeszcze drugi gatunek z bialymi kwiatami.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-12 21:24:50

    Co ja bym bez Ciebie zrobiła. :):):) Ja myślałam, że to jednoroczne wszystko.

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 21:44:18

    Aggusiu, a co ja bym bez Ciebie zrobila ??? :)))
    Buziaki!

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-12 22:13:33

    Barbami, nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi :)))))))

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-08-12 16:14:41

    Zawsze mrożę i dodaję do sałatek, sosów, surówek itd - pachnie ładnie i wygląda też

Przejdź do pełnej wersji serwisu