Forum

Zdrowie i uroda

ząbkowanie

• Autor: Olciaa Data: 2010-08-13 20:13:24

witajcie

napiszcie proszę kiedy Wasze pociechy zaczęły ząbkować. moj synek skonczyl 3 miesiace, leci juz 4 i chyba sie zaczęło. czy to mozliwe?
    śłinił sie przez ostatnie dni i wkladał raczki i pieluszke tetrowa do buźki, a dzis płakał przez kilka godzin z małymi przerwami, w koncu po masazu dziąseł usnął. myślicie ze to juz? napiszcie prosze jakie macie sposoby na uśmieżanie bólu( synek nie lubi smoczków i gryzaczka wiec te sposoby niestety zawodzą)

• Autor: aggusia35 Data: 2010-08-13 20:48:14

tak Olciu to już. :) Moja miała niecałe 3 mc jak jej ząb wyszedł. Gryzła gryzaki,grzechotki, gumowe zabawki. W aptece można kupić specjalne żele dla dzieci uśmieżające ból. Być może teraz są jakieś inne specyfiki.

• Autor: kasia146 Data: 2010-08-13 21:07:40

Trudno jest powiedziec czy to juz bo sa dzieci co bardzo wczesnie zabkuja a sa takie co maja objawy zabkowania a zabkow jednak nie widac np moj synek mial tak samo jak opisujesz i tez od jakiegos 4 m-ca a teraz ma 9 m-cy i nie ma jeszcze ani jednego zabka i lekarka powiedziala ze ma jeszcze czas

• Autor: kasia146 Data: 2010-08-13 21:08:36

a co usmierzania bolu to jak pisze agusia sa specjalne zele w aptece

• Autor: monilen Data: 2010-08-13 21:30:27

Tak to ząbkowanie niestety (czemu dzieci nie mogą od razu urodzić się z zębami i nie byłoby tego wszystkiego,ech). Ja używałam niemieckiego żelu na dziąsła(nie pamiętam nazwy),u nas się sprawdził.

• Autor: MARTA84 Data: 2010-08-13 21:43:11

Moj danielek ma 8 miesiecy i tez tak było na poczatku a  jednak zabek nie wyszedł czekamy:)

• Autor: kiki1101 Data: 2010-08-14 03:00:04

Moja coreczka tez skonczyla 3 mce i tak jak Twoj synek ssie paluszki, slini sie, a ostatnio rowniez marudzi. Masuje jej dziasla i to jakby pomaga na to(chyba) swedzenie. Kupilam DENTINOX ale mysle ze to chyba jeszcze za wczesnie...

• Autor: as Data: 2010-08-14 08:38:01

Jest to możliwe. 

Mojej córce pierwszy ząb wyszedł jak miała 10 miesięcy a na roczek miała 1 czy 2 zęby. Bliźniakom ząb wyszedł w 8 miesiącu. Na roczek mieli ich chyba już o 6. Moje dzieci przechodziły to super.Gdybym się nie interesowała tym to nawet bym nie wiedziała kiedy im wychodziły. Jak byli troszeczkę niespokojni to czasem posmarowałam żelem bobodent lub na noc dałam czopka z paracetamolem. Żel ten jest bardzo skuteczny choć pewnie najtańszy. Raz bolał mnie ząb mądrości bo mi rósł. Na początku nie chciałam nic zażywać by zobaczyć co czują i jak długo moje dzieci. Potem skusiłam się wypróbować żel na sobie i po posmarowaniu przez 2 dni mnie nie bolało. Dla nas rewelacja.

• Autor: as Data: 2010-08-14 08:41:16

Gryzaczka niektóre dzieci nie lubią. Może jakaś inna zabawka będzie mieć odpowiedni kształt i będzie dobra. Moja siostra za gryzaczek wzięła gumową głowę pieska która pasowała super do buzi.

• Autor: misia2004 Data: 2010-08-15 12:12:01

w trzecim miesiacu zycia dziecka zaczynaja rozwijac sie sliniawki i dlatego tak sie slinia ale nie znaczy to ze zabek juz wyjdzie. u mojego starszego syna wyszedl dopiero w 11 miesiacu a slinil sie od 3. a drugi ma 4 miesiace i sie slini od miesiaca a zabkow nie ma. pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu