Witam po raz pierwszy na forum (ale podczytuję od dawna) Jestem od tygodnia na diecie tzw. "mż" ,staram się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie.Wpadła mi dziś w ręce mąka z pełnego przemiału i zastanawiałam się jak z niej piec-tzn. czy ona może być normalnym zamiennikiem mąki pszennej. Mam zamiar usmażyć dziś racuszki z kefiru z jabłkami i nie wiem co z tą mąką.Nie wiem też jak stosuje się tę mąkę do pieczenia ciast. Proszę o podpowiedzi-z góry dziękuję :)
Witaj, piekłam naleśniki z takiej mąki , dodałam tylko częśc białej aby się nie rozleciały, do chlebka razowego też dokładam mąkę białą , inaczej chlebek by się kruszył. Racuszki możesz piec spokojnie , tylko dodaj troche zwykłej, jest na wż mnóstwo przepisów z taką z pełnego przemiału. Zerknij tutaj, aryt podaje fajne przepisy.
Nie napisałaś, jak Ci wyszły placuszki :) Jeśli nie masz doświadczenia z używaniem mąki innej niż pszenna, najlepiej jest robić tak, jak pisze makusia - mieszać ją z pszenną w proporcjach mniej pełnego przemiału więcej pszennej. Możesz dodawać do różnego rodzaju ciast, placuszków, tart.
Witam po raz pierwszy na forum (ale podczytuję od dawna
)
Jestem od tygodnia na diecie tzw. "mż" ,staram się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie.Wpadła mi dziś w ręce mąka z pełnego przemiału i zastanawiałam się jak z niej piec-tzn. czy ona może być normalnym zamiennikiem mąki pszennej.
Mam zamiar usmażyć dziś racuszki z kefiru z jabłkami i nie wiem co z tą mąką.Nie wiem też jak stosuje się tę mąkę do pieczenia ciast.
Proszę o podpowiedzi-z góry dziękuję :)
Witaj, piekłam naleśniki z takiej mąki , dodałam tylko częśc białej aby się nie rozleciały, do chlebka razowego też dokładam mąkę białą , inaczej chlebek by się kruszył.
Racuszki możesz piec spokojnie , tylko dodaj troche zwykłej, jest na wż mnóstwo przepisów z taką z pełnego przemiału.
Zerknij tutaj, aryt podaje fajne przepisy.
Nie napisałaś, jak Ci wyszły placuszki :)
Jeśli nie masz doświadczenia z używaniem mąki innej niż pszenna, najlepiej jest robić tak, jak pisze makusia - mieszać ją z pszenną w proporcjach mniej pełnego przemiału więcej pszennej.
Możesz dodawać do różnego rodzaju ciast, placuszków, tart.