Forum

Kuchenne porady

Jak piec z mąki z pełnego przemiału?

  • Autor: lukrecja34 Data: 2010-08-14 10:28:30

    Witam po raz pierwszy na forum (ale podczytuję od dawna)
    Jestem od tygodnia na diecie tzw. "mż" ,staram się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie.Wpadła mi dziś w ręce mąka z pełnego przemiału i zastanawiałam się jak z niej piec-tzn. czy ona może być normalnym zamiennikiem mąki pszennej.
    Mam zamiar usmażyć dziś racuszki z kefiru z jabłkami i nie wiem co z tą mąką.Nie wiem też jak stosuje się tę mąkę do pieczenia ciast.
    Proszę o podpowiedzi-z góry dziękuję :)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-14 11:41:39

    Witaj, piekłam naleśniki z takiej mąki , dodałam tylko częśc białej aby się nie rozleciały, do chlebka razowego też dokładam mąkę białą , inaczej chlebek by się kruszył.
    Racuszki możesz piec spokojnie , tylko dodaj troche zwykłej, jest na wż mnóstwo przepisów z taką z pełnego przemiału.
    Zerknij tutaj, aryt podaje fajne przepisy.

  • Autor: Wkn Data: 2010-08-17 09:31:34

    Nie napisałaś, jak Ci wyszły placuszki :)
    Jeśli nie masz doświadczenia z używaniem mąki innej niż pszenna, najlepiej jest robić tak, jak pisze makusia - mieszać ją z pszenną w proporcjach mniej pełnego przemiału więcej pszennej.
    Możesz dodawać do różnego rodzaju ciast, placuszków, tart.

Przejdź do pełnej wersji serwisu