Witam po raz pierwszy na forum (ale podczytuję od dawna) Jestem od tygodnia na diecie tzw. "mż" ,staram się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie.Wpadła mi dziś w ręce mąka z pełnego przemiału i zastanawiałam się jak z niej piec-tzn. czy ona może być normalnym zamiennikiem mąki pszennej. Mam zamiar usmażyć dziś racuszki z kefiru z jabłkami i nie wiem co z tą mąką.Nie wiem też jak stosuje się tę mąkę do pieczenia ciast. Proszę o podpowiedzi-z góry dziękuję :)
Witaj, piekłam naleśniki z takiej mąki , dodałam tylko częśc białej aby się nie rozleciały, do chlebka razowego też dokładam mąkę białą , inaczej chlebek by się kruszył. Racuszki możesz piec spokojnie , tylko dodaj troche zwykłej, jest na wż mnóstwo przepisów z taką z pełnego przemiału. Zerknij tutaj, aryt podaje fajne przepisy.
Nie napisałaś, jak Ci wyszły placuszki :) Jeśli nie masz doświadczenia z używaniem mąki innej niż pszenna, najlepiej jest robić tak, jak pisze makusia - mieszać ją z pszenną w proporcjach mniej pełnego przemiału więcej pszennej. Możesz dodawać do różnego rodzaju ciast, placuszków, tart.
Witam po raz pierwszy na forum (ale podczytuję od dawna)
Jestem od tygodnia na diecie tzw. "mż" ,staram się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie.Wpadła mi dziś w ręce mąka z pełnego przemiału i zastanawiałam się jak z niej piec-tzn. czy ona może być normalnym zamiennikiem mąki pszennej.
Mam zamiar usmażyć dziś racuszki z kefiru z jabłkami i nie wiem co z tą mąką.Nie wiem też jak stosuje się tę mąkę do pieczenia ciast.
Proszę o podpowiedzi-z góry dziękuję :)
Witaj, piekłam naleśniki z takiej mąki , dodałam tylko częśc białej aby się nie rozleciały, do chlebka razowego też dokładam mąkę białą , inaczej chlebek by się kruszył.
Racuszki możesz piec spokojnie , tylko dodaj troche zwykłej, jest na wż mnóstwo przepisów z taką z pełnego przemiału.
Zerknij tutaj, aryt podaje fajne przepisy.
Nie napisałaś, jak Ci wyszły placuszki :)
Jeśli nie masz doświadczenia z używaniem mąki innej niż pszenna, najlepiej jest robić tak, jak pisze makusia - mieszać ją z pszenną w proporcjach mniej pełnego przemiału więcej pszennej.
Możesz dodawać do różnego rodzaju ciast, placuszków, tart.