Kochane Żarłoczki, bardzo proszę Was o pomoc. Moja mama zawsze piekła pleśniaka ale takowego nie znalazłam wśród waszych przepisów :( na spodzie było jasne ciasto, na to dżem, później piana z białek i na to ciemna kruszonka. Błagam o pomoc, czy któś zna przepis na takiego pleśniaka? Mama zgubiła ten stary przepis a chciałabym zrobić jej niespodziankę tym ciastem z dzieciństwa :)
Pleśniak, kruszon, skubaniec albo fuki pod tymi nazwami szukaj :) W moich przepisach też znajdziesz pleśniaka :) Jesli chcesz dwie warstwy to podziel ciasto na pół i zrób jedną wersję białą a do drugiej dodaj kakao.
Kochane Żarłoczki, bardzo proszę Was o pomoc. Moja mama zawsze piekła pleśniaka ale takowego nie znalazłam wśród waszych przepisów :( na spodzie było jasne ciasto, na to dżem, później piana z białek i na to ciemna kruszonka.
Błagam o pomoc, czy któś zna przepis na takiego pleśniaka?
Mama zgubiła ten stary przepis a chciałabym zrobić jej niespodziankę tym ciastem z dzieciństwa :)
http://wielkiezarcie.com/search.php?query=ple%C5%9Bniak&search=Szukaj
Zobacz ten link,a możesz wpisać w wyszukiwarkę również skubaniec,bo i pod taką nazwą występuje.
Pleśniak, kruszon, skubaniec albo fuki pod tymi nazwami szukaj :)
W moich przepisach też znajdziesz pleśniaka :) Jesli chcesz dwie warstwy to podziel ciasto na pół i zrób jedną wersję białą a do drugiej dodaj kakao.
U nas w Wielkopolsce to kruszawiec!!!!!!!
Tej nazwy jeszcze nie słyszałam. Kruszaniec albo kruszoniak, to i owszem, ale kruszawiec jest dla mnie nowością :)
A "u nas" to niby gdzie w tej Wielkopolsce?
Bo U NAS w Wielkopolsce mówi się na to skubaniec, bądź szarpaniec
W Poznaniu
W moich stronach to pleśniak albo strzępiec. Pozdrawiam, Aleex.
Pleśniak taki jest w przepisach Wkn.