Co jakis czas pojawiają się obco brzmiące znaczenia potraw. Hmmm.... mam dylemat, czy genache to polewa, czy rodzaj przełożenia? Czym różni się od curdu? Szukałam w necie jakichkolwiek informacji i po za przepisami nic nie znalazłam.
zaciekawiło mnie twoje pytanie, wiec sprawdzilam w wikipedii angielskiej i niemieckiej.. Przede wszystkim pisze sie Ganache, a nie genache.
ganache robi sie z czekolady i smietany (najlepiej kremowki) i służy zarówno do wypełnienia, jak i do pokrycia pralinek, ciast, tortów. Zrobiona w stosunku czekolady do smietany 2:1 do wypelniania, a w stosunku 3:1 jako polewa...
a curd, to bardziej owocowa polewa, na bazie żółtek, cukru, soku z owoców (kwasnych), czasem tez bialek i masla.
Co jakis czas pojawiają się obco brzmiące znaczenia potraw. Hmmm.... mam dylemat, czy genache to polewa, czy rodzaj przełożenia? Czym różni się od curdu?
Szukałam w necie jakichkolwiek informacji i po za przepisami nic nie znalazłam.
zaciekawiło mnie twoje pytanie, wiec sprawdzilam w wikipedii angielskiej i niemieckiej.. Przede wszystkim pisze sie Ganache, a nie genache.
ganache robi sie z czekolady i smietany (najlepiej kremowki) i służy zarówno do wypełnienia, jak i do pokrycia pralinek, ciast, tortów. Zrobiona w stosunku czekolady do smietany 2:1 do wypelniania, a w stosunku 3:1 jako polewa...
a curd, to bardziej owocowa polewa, na bazie żółtek, cukru, soku z owoców (kwasnych), czasem tez bialek i masla.
Mam nadzieje, ze pomoglam :D
Gabisiu, bardzo dziękuję.