Kochane żarłoczki, może ktoś z was posiada przepis na sos z mirabelek z chili i świeżym majerankiem. Pamiętam tylko te składniki, sosik rewelacyjny, a przepis gdzieś mi zaginą . Nic nie mogę znaleźć w necie, a mirabelki już czekają.
kolendra (najlepiej, żeby była w takiej postaci, jak koper, ale ostatecznie mogą być nasiona z torebki)
ostra świeża papryka
sól
Przygotowanie:
1. Do garnka wsypać umyte mirabelki z pestkami i wlać troszkę wody. Gotować kilka minut, aby owoce się rozgotowały. Ostudzić i przetrzeć prze sito. 2. Do mirabelkowej masy dodać koper wraz z łodygami, kolendrę, ostrą paprykę, troszkę wody i wszystko razem znowu zmiksować. 3. Posolić do smaku (nie dodawać pieprzu) i gotować na niewielkim ogniu około 10 minut, mieszając, żeby masa się nie przypaliła. 4. Wlać wrzątek do wyparzonych słoiczków lub butelek z zakrętkami typu twist. Tego ostrego sosu Gruzini używają na zimno do ryb, mięs, parówek, makaronu, a nawet smażonych ziemniaków. Proponowane proporcje: 10 kg mirabelek, 300 g czosnku, 15 g nasion kolendry, dwie wiązki kopru, ostra papryka
Ten przepis znalazłam na stronie Gazety Lubuskiej, w gruzińskich specjałach...:)
Witaj, też znalazłam ten sos "przeczesując" internet, ale to nie o ten przepis. Pamiętam, że dodawało się bardzo dużą ilość świeżej papryki chili. zapamiętałam, bo kiedyś zabrałam się za ten sos bez rękawic i skóra mi zeszła z rąk, po obróbce papryczek. Dodam, że chodzi o taki sos do słoików na zimę. Już zaangażowałam mamę do wytropienia wśród znajomych.
Kochane żarłoczki, może ktoś z was posiada przepis na sos z mirabelek z chili i świeżym majerankiem. Pamiętam tylko te składniki, sosik rewelacyjny, a przepis gdzieś mi zaginą . Nic nie mogę znaleźć w necie, a mirabelki już czekają.
Sos z mirabelek
Składniki:
Przygotowanie:
1. Do garnka wsypać umyte mirabelki z pestkami i wlać troszkę wody. Gotować kilka minut, aby owoce się rozgotowały. Ostudzić i przetrzeć prze sito.
2. Do mirabelkowej masy dodać koper wraz z łodygami, kolendrę, ostrą paprykę, troszkę wody i wszystko razem znowu zmiksować.
3. Posolić do smaku (nie dodawać pieprzu) i gotować na niewielkim ogniu około 10 minut, mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
4. Wlać wrzątek do wyparzonych słoiczków lub butelek z zakrętkami typu twist.
Tego ostrego sosu Gruzini używają na zimno do ryb, mięs, parówek, makaronu, a nawet smażonych ziemniaków.
Proponowane proporcje: 10 kg mirabelek, 300 g czosnku, 15 g nasion kolendry, dwie wiązki kopru, ostra papryka
Ten przepis znalazłam na stronie Gazety Lubuskiej, w gruzińskich specjałach...:)
Witaj, też znalazłam ten sos "przeczesując" internet, ale to nie o ten przepis. Pamiętam, że dodawało się bardzo dużą ilość świeżej papryki chili. zapamiętałam, bo kiedyś zabrałam się za ten sos bez rękawic i skóra mi zeszła z rąk, po obróbce papryczek
. Dodam, że chodzi o taki sos do słoików na zimę. Już zaangażowałam mamę do wytropienia wśród znajomych.
Jak zdobędziesz ten przepis to podziel się z nami, dobrze?
Poszukaj w wątku o przetwarzaniu podawałam bardzo dobry przepis co prawda ze śliwek ale mirabelki pewnie też się nadadzą :)