Forum

Kuchenne porady

ostry sos z mirabelek - kto ma przepis?

  • Autor: *buka* Data: 2010-08-18 15:41:01

    Kochane żarłoczki, może ktoś z was posiada przepis na sos z mirabelek z chili i świeżym majerankiem. Pamiętam tylko te składniki, sosik rewelacyjny, a przepis gdzieś mi zaginą . Nic nie mogę znaleźć w necie, a mirabelki już czekają.

  • Autor: alidab Data: 2010-08-18 21:16:55

    Sos z mirabelek

    Składniki:

  • dojrzałe śliwki mirabelki
  • koper (taki jak do kiszonych ogórków)
  • kolendra (najlepiej, żeby była w takiej postaci, jak koper, ale ostatecznie mogą być nasiona z torebki)
  • ostra świeża papryka
  • sól

    Przygotowanie:

    1. Do garnka wsypać umyte mirabelki z pestkami i wlać troszkę wody. Gotować kilka minut, aby owoce się rozgotowały. Ostudzić i przetrzeć prze sito.
    2. Do mirabelkowej masy dodać koper wraz z łodygami, kolendrę, ostrą paprykę, troszkę wody i wszystko razem znowu zmiksować.
    3. Posolić do smaku (nie dodawać pieprzu) i gotować na niewielkim ogniu około 10 minut, mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
    4. Wlać wrzątek do wyparzonych słoiczków lub butelek z zakrętkami typu twist.
    Tego ostrego sosu Gruzini używają na zimno do ryb, mięs, parówek, makaronu, a nawet smażonych ziemniaków.
    Proponowane proporcje: 10 kg mirabelek, 300 g czosnku, 15 g nasion kolendry, dwie wiązki kopru, ostra papryka

Ten przepis znalazłam na stronie Gazety Lubuskiej, w gruzińskich specjałach...:)

  • Autor: *buka* Data: 2010-08-18 21:25:27

    Witaj, też znalazłam ten sos "przeczesując" internet, ale to nie o ten przepis. Pamiętam, że dodawało się bardzo dużą ilość świeżej papryki chili. zapamiętałam, bo kiedyś zabrałam się za ten sos bez rękawic i skóra mi zeszła z rąk, po obróbce papryczek. Dodam, że chodzi o taki sos do słoików na zimę. Już zaangażowałam mamę do wytropienia wśród znajomych.

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-08-19 08:25:20

    Jak zdobędziesz ten przepis to podziel się z nami, dobrze?

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-19 10:23:38

    Poszukaj w wątku o przetwarzaniu podawałam bardzo dobry przepis co prawda ze śliwek ale mirabelki pewnie też się nadadzą :)

  • Przejdź do pełnej wersji serwisu