Forum

Kuchenne porady

Pestki malin

  • Autor: alelen Data: 2010-08-20 16:48:27

    Właśnie narobiłam soku malinowego i tak patrzę na pestki i nie bardzo chcę je wyrzucac.
    Tylko co z nimi zrobic? Może ktoś eksperymentował? Przeszukałam Net i prawie wszystkie przepisy malinowe
    mówią "pestki wyrzuc" A właściwie  dlaczego wyrzucic? Może by jakieś ciasteczka z nich upiekł
    albo ususzyc i herbatke zrobic? Albo jakies czekoladki pestkowo malinowe?.

  • Autor: agik Data: 2010-08-20 17:03:50

    hi
    Podoba mi się Twój tok myślenia :)
    A z czego się skałdają pestki malin? Bo jeśli mają błonnik-to moze wysuszyć, zemleć i dodać np do jogurtów?
    A jeśli w ususzonych pestkach jest dużo zapachu malinowego- to moze rzeczywiście ususzyć, zemleć i dodać do herbaty.

  • Autor: alelen Data: 2010-08-21 14:55:51

    Dziękuję Agik:) Postanowiłam częśc ususzyc. Porobilłam kulki i właśnie są w suszarce. Zamierzam wykorzystac na herbatkę. Zrobiłam też kompocik
    Tak sobie myślę, że dobre by były ciasteczka, ale nie mam pojecia jak się za nie zabrac. Narazie wykorzystałam już wszystkie nasiona co miałam. Następne malinobranie planuję na początku września.

  • Autor: Glumanda Data: 2010-08-20 20:11:45

    Gdy robie tort z malinami, przecieram je przez sito a pestki gotuje z cukrem i sokiem z cytryny i mam pyszny sok malinowy!!! :))) Innego sposobu na ich przetworzenie nie znam..ale wiem, z doswiadczenia na wlasniej skorze, ze dzialaja przeczyszczajaco!

  • Autor: alelen Data: 2010-08-21 15:16:51

    Dziękuję:)) Może kwestia ile się ich je? Zrobiłam kompocik jest naprawdę pyszny. Pestki przecedziłam no i co z nimi?;))
    Ale i tak gar kompotu pysznego jak znalazł. Tylko musiałam trochę zdejmowac szumowiny w trakcie gotowania.

  • Autor: Glumanda Data: 2010-08-21 23:24:25

    Pestki uzyj jako nawoz do kwiatow :) Wmieszaj je poprostu po trochu do ziemi :)

  • Autor: alelen Data: 2010-09-08 21:52:47

    Mam dwa nowe zastosowania pestek malin pozostałych po wyciśnięciu soku (wyciskanie ręczne)

    1 Moja siostra dodajac je do galaretki malinowej (świeże) uzyskała fajną masę do przełożenia ciasta:
    Biszkopt, warstwa malinowo galaretkowa, na wierzch bita smietana a na niej owoce.

    2. Ja jak pisałam już, częśc pestek ususzyłam na herbatę i okazało się, że wyszły mi fantastyczne cukierki.
    Kwaskowe, cos jakby sezamki, wręcz nie mogę powstrzymac się od podjadania.

Przejdź do pełnej wersji serwisu