Witajcie mam problem chce na obiad zrobić schab po rusku z ziemniakami i sałatą ale nie wiem jaki mogę zrobić sos do ziemniaków. Proszę o rady i przepisy na szybki i prosty sos.
Najproście możesz zrobić sos z tego co zostało po pieczeniu schabu. Podsmaż cebulkę lekko na rumiano, podlej wodą przegotowaną,dopraw do smaku ,zaciagnij leciutko mąką i już masz gotowy naturalny sos ze schabu. pozdrawim :-)
Albo cebulę na początku podsmażania posolić - jak to zwykle bywa po osoleniu, szybciej puszcza soczek i staje się delikatniejsza, jakby słodsza w smaku :)
Ja bym zrobiła to tak: masz w garnczku lub jakimś rądelku ten sos (wywar) który został Ci po pieczeniu schabu, podgrzej go. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę lub pora. Jak się podsmaży oprósz ją mąką, nie trzeba wiele, łyżeczka wystarczy. Tak zrobioną zasmażkę "cebulową" dodaj do ciepłego sosu z pieczenia schabu całośc zagotuj mieszając, jeśli wyjdzie bardzo żadki możesz chwilę go pogotować do zgęstnienia. Jeśli zbyt gęsty dodaj przegotowanej wody i ponownie zagotuj.
Witajcie mam problem chce na obiad zrobić schab po rusku z ziemniakami i sałatą ale nie wiem jaki mogę zrobić sos do ziemniaków. Proszę o rady i przepisy na szybki i prosty sos.
Najproście możesz zrobić sos z tego co zostało po pieczeniu schabu.
Podsmaż cebulkę lekko na rumiano, podlej wodą przegotowaną,dopraw do smaku ,zaciagnij leciutko mąką i już masz gotowy naturalny sos ze schabu.
pozdrawim :-)
Można cebulkę zastąpić porami białą częścią wtedy sos będzie delikatniejszy.
Albo cebulę na początku podsmażania posolić - jak to zwykle bywa po osoleniu, szybciej puszcza soczek i staje się delikatniejsza, jakby słodsza w smaku :)
Prosze by ktos mi to przetłumaczył na "mój język" OK? Bo chcę przepis wykorzystać, a nie bardzo wiem jak to zrobić?
Ja bym zrobiła to tak: masz w garnczku lub jakimś rądelku ten sos (wywar) który został Ci po pieczeniu schabu, podgrzej go. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę lub pora. Jak się podsmaży oprósz ją mąką, nie trzeba wiele, łyżeczka wystarczy. Tak zrobioną zasmażkę "cebulową" dodaj do ciepłego sosu z pieczenia schabu całośc zagotuj mieszając, jeśli wyjdzie bardzo żadki możesz chwilę go pogotować do zgęstnienia. Jeśli zbyt gęsty dodaj przegotowanej wody i ponownie zagotuj.