Forum

Kuchenne porady

przelicznik suchych drożdży

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-21 16:56:24

    Jaki jest przelicznik suchych drożdży  - do świeżych !!!

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-21 17:33:44

    Opakowanie suchych zawiera 7g to świeżych będzie 14g.

    Za Dorotuś: "Drożdże suszone: 1 łyżeczka = 4 g, Drożdży świeżych dajemy zawsze 2 x tyle, co suszonych."

  • Autor: as Data: 2010-08-21 17:55:40

    To ciekawe bo Glumanda podaje inny przelicznik http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=374880&post=374880&offset=0

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-21 18:26:18

    No wlasnie !! I dlatego chcalbym miec pewnosc i opinie doswiadczonych ! Dzieki

  • Autor: as Data: 2010-08-21 19:05:05

    Ja też śledzę bo nie mam doświadczenia. Przy okazji się dowiem bo używam tylko świeżych drożdży i omijam przepisy gdzie są  drożdże w proszku.

  • Autor: ekkore Data: 2010-08-21 19:08:32

    7 g drożdży sypkich (standardowa paczuszka dr Oetkera) to 25 g normalnych.

  • Autor: Shanna Data: 2010-08-21 20:31:27

    dokladnie;)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-21 21:17:36

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > 7 g drożdży sypkich (standardowa paczuszka dr Oetkera) to 25 g normalnych.

    zgadza sie:)

  • Autor: Glumanda Data: 2010-08-22 09:28:51

    Ja napisalam dokladnie to samo... kilka dni temu w watku o kluskach na parze.. ale widocznie nie mam daru przekonywania :( Chyba przestane pisac cokolwiek..
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=374880&post=374880&offset=0

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-22 10:50:48

    Droga Glumando ! Doceniam Twoja chec pomocy i jest to naprawde fajne ze to robisz .Ale nie mozesz mnie przekonac skoro w Twoim przepisie na kluski dajesz  30g drozdzy na 500 g maki .Napisalas do mnie ze 1 torebka 7g suchych wystarczy tz. 25g. To 30g-25g = 5g gdzies wcielo .To tak samo jak ja bym wypil 1/2 litra wodki ,a 1/2 litra + 2 setki to nie bede sie zachowywal tak samo.to mysle ze to ciacto tez nie bedzie takie samo.Prawda ?   W Polsce to mi kluski rosly jak balony ,bez pytania o pomoc ,ale tutaj nie ma normalnej pszennej maki nie ma normalnych 10 dkg. paczek drozdzy.Nikt nie jest perfect i nikt nie potrafi wszystkiego .I wlasnie po to jest to forum.

  • Autor: Glumanda Data: 2010-08-22 12:17:01

    Niczego nigdzie nie wcielo, tylko na opakowaniu z 7g drozdzy pisze, ze wystarczaja na 500g maki..ale jak chcesz mozesz smialo dodac te 1,4 grama drozdzy suchych z drugiej paczki suszonych drozdzy... Napisalam tak, bo tak jest poprostu wygodniej. To, ze w moim przepisie jest 30g drozdzy swiezych nie zabrania obliczenia sobie dokladnej proporcji suchych drozdzy na ta ilosc.
    Kluski na parze to bardzo "zwykle" ciasto drozdzowe, nie obciazone przez duza ilosc cukru i tluszczu i wyjdzie rownie dobrze z 25 gramow swiezych drozdzy...albo i z 4 lyzkami cukru.. zamiast 2.
    Smacznego w piciu tej wodki na porownanie proporcji ;)
    Ja tych klusek tez nie robie w Polsce ale robilam je za to w USA... i wyszly.. z moich niedokladnych danych. Jesli nie masz máki pszennej?? to z jakiej masz zamiar robic te kluski?? W koncu USA jest 3 krajem na swiecie co do ilsoci produkcji tego zboza!  Przepis jest na máké pszenna ale z innej nie gwarantuje niczego. Ja kupowalam w USA mákè pszenna..wiec nie wiem dlaczego u Ciebie jej nie ma??
    U mnie normalne paczki swiezych drozdzy maja zawsze 42g.
    Powodzenia.

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-22 13:04:15

    To jest bardzo prosta odpowiedz.Ja tez je robilem w Niemczech i wychodzily ..W produkcji tego zboza USA jest na 3 miejscu,ale nie w produkcji maki pszennej..Nie we wszystkich stanach maja te same produkty.Jak ja bym mieszkal w Chicago lub w stanach gdzie jest duzo polakow to pewnie nie jest problem zdobyc polskie lub polsko podobne artykuly.Ale ja mieszkam w Dallas,Texas ,a tu niestety  maki z kukurydzy sa NR.1 sa mieszanki pszenno / jeczmienna .,pszenno/barley  Ale z tych  nie wychodza .Urosnie ciasto ,a po dotknieciu reka opadnie, ,A  pszenna make to trzeba szukac w sklepach specjalistycznych.Wiec bede szukal .Drozdze swieze tez sa czasami nie zawsze swieze w kosteczkach po 4 g  i drogie. No wiec mysle ze zrozumialas teraz dlaczego  z takiego "zwyklego"ciasta wyszedl niezwykly problem   . A co do wodeczki to wypije i Twoje zdrowie.Ale bedzie lepiej smakowala przy dobrym bigosie niz przy kluskach.

  • Autor: Glumanda Data: 2010-08-22 13:22:40

    No to jak teraz te kluchy zrobisz??? ja robilam w Chicago páczki i tez nie wyszly zbyt páczkowate..ale inne ciasta wychodzily.. chociaz niektorzy chcieli mi radoche w pieczeniu zepsuc, mowiac "tu ci nie wyjdzie ciasto..bo jest inna máka" ...
    A nie masz mozliwosci kupic pszenicy w ziarnach i zmielic?? moze macie jakis mlyn w okolicy? mysle serio. W Niemczech sa sklepy w ktorych ludzie kupuja cale ziarna roznych zboz i na miejscu kaza mielc na taka czy inna máké. Ja tak kupuje zyto na máké zurkowa..i kaze mielic na srednio grubo.
    Nie kupuj tych drogich drozdzy, bo te suszone to naprawde extra sprawa.. proporcje 7g-25g swiezych (w spornych przypadkach 24.9g albo 25,1g )  ;)
    Moja Ciotka wozila do Dallas máké ziemniaczana do syna.. bo on chcial robic kluski slaskie..
    No co kraj to obyczaj.. ale sprobuj cos wykombinowac z tymi innymi mákami i podziel sie nowym przepisem. :))

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-22 13:46:02

    Mnie inne ciasta tez wychodza Kruszon czy kruche ,biszkopt.,babki,zeby tylko nie potrzeba bylo drozdzy ..Do paczkow to sie dopiero bede bral jak mi zacznie wychodzic dobre drozdzowe i kluski na parze.Make pszenna powinienem znalesc w sklepie organicznym.Co do Maki ziemniaczanej to powiedz im zeby szukali w sklepach orientalnych tz. Chinskich Koreanskich .Sam tam kupuje "Potato Starch" wlasnie 2 dni temu robilem dla dzieciakow kluski slaskie  z gulaszem .Super. No Teraz mam proporcje to zaczynam szukac maki pszennej bo drozdzy suchych to jest pod dostatkiem ,szybciej rosnacych ,wolniej.

  • Autor: Glumanda Data: 2010-08-22 15:16:50

    Juz nie musze im nic mowic.. Moj kuzyn zmarl 3lata temu w wieku lat 40. tragedia.. Jego zona rodowita Texanka..nie gotuje takich dan. A Ty skad jestes z PL?? jesli moge wiedziec..i to nie tajemnica.. :)

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-22 20:57:55

    Sorry , Mlody czlowiek...Ja jesten z poludnia Polski- Nowa Huta .A TY ?

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-22 20:59:20

    A jak sie ten kuzyn nazywal ?? Moze znalem czlowieka .

  • Autor: ursula Data: 2010-08-23 22:28:01

    witaj lespan58,
    Amerykanie produkuja make pszenna i nie musisz mieszkac w Chicago, zeby ja kupic, King Arthur flour (jest wiele gatunkow) jest produkowana z najlepszej amerykanskiej pszenicy, uzywana przez najlepszych kucharzy i cukiernikow, wiem, ze oferuja wysylke przez internet,
    mozesz tez kupic make kanadyjska, moja ulubiona to Five Roses all purpose, jest swietna do chleba, do ciast, ciasteczek, do pies, mozesz oczywiscie do ciast kupic pastry flour, ale to bardziej do tortow, uzywam tez make Rogers,
    mieszkam w Kanadzie od ponad 20 lat, pieke chleb, ciasta i buchty (czy kluski na parze, czy jak tam zwal) bez problemow,
    wejdz na strone dallas.com/food-stores, tam jest ogromna lista sklepow spozywczych, sa mapy, adresy, telefony, zadzwon i zapytaj, szukaj w duzych sklepach, chyba takim bedzie Albertsons, maja ich sporo...
    serdecznie pozdrawiam

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-24 05:34:34

    Dziekuje!!  popatrze ,ale te wszystkie ALL PURPOSE maki maja domieszke barley flour i myslalem ze dlatego te kluski  drozdzowe nie chcialy rosnac dlatego szukalem czysto pszennej.potem myslalem ze drozdze ,bo proporcje sie zgadzaja ..A Ty robilas kluski na parze z tej maki King Arthur.?

  • Autor: ursula Data: 2010-08-24 23:42:10

    napisalam do Ciebie na PW

  • Autor: ursula Data: 2010-08-25 03:31:37

    witaj,
    znalazlam cos interesujacego, gdzie w Dallas kupisz King Arthur flour:
    http://www.kingarthurflour.com/flours/where-to-buy.html,
    musisz tylko wpisac Dallas i wyskoczy duzo sklepow miedzy innymi Walmart, Randalls, Kroger
    pozdrawiam

  • Autor: ursula Data: 2010-08-25 03:52:19

    King Arthur Italian-Style Flour - 3 lb.
    Item # 3338

    Ingredients: soft red winter wheat. CONTAINS: wheat.

    Processed in a facility that also packages products containing eggs, milk, soy, and tree nuts.

    pisalam Ci, ze jest wiele gatunkow, moze kup Italian-style, bo w skladnikach jest tylko pszenica

  • Autor: makusia Data: 2010-08-22 11:53:45

    Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
    > Ja napisalam dokladnie to samo... kilka dni temu w watku o kluskach na parze..
    > ale widocznie nie mam daru przekonywania :( Chyba przestane pisac
    > cokolwiek..
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=374880&post=374880&offset=0

    Danusiu, nie gadaj głupstw:)) i pisz , na tym polega dyskusja , każdy ma inne sposoby które jednym sie przydadzą,drugim nie koniecznie:)

  • Autor: lespan58 Data: 2010-08-22 12:01:48

    Makusia !!  TAK !!  Dokladnie tak jest jak napisalas .

  • Autor: Glumanda Data: 2010-08-22 12:18:47

    Ja nie gadam glupstw.. to Wy tak oceniacie moje wypowiedzi.. A 7g drozdzy suchych to w dalszym ciagu 25g swiezych drozdzy..  a moze 24,9g?? nie wiem.. :P

  • Autor: makusia Data: 2010-08-22 12:31:06

    Ja nie gadam glupstw.. to Wy tak oceniacie moje wypowiedzi"
    Nie gadaj głupstw" miałam na myśli stwierdenie że nie bedziesz sie wypowiadała;))


    Piekę chlebki dosc często , i jesli nie mam suchych , to zastepuję świeżymi , przelicznik jak wyzej:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu