Dzieki Wam bardzo, ala tam tez nie ma tego przepisu. To ma być smazony karp /obtoczony tylko w mące / i polany takim sosem złozonym z pieczarek, papryki i cebuli i różnych przypraw. Sęk w tym, że nie znam dokładnie proporcji i sama osobiście go nie jadłam, ale jadła moja koleżanka i pieje z zachwytu do tej pory a nie potrafi odtworzyć składników dokładniej. Może ktos jest z okoloic Milicza, bo tam podobno podaja karpia w ten sposób w każdej restauracji.
Cytat z artykułu Gazety Wyborczej "Jeśli karp na wigilijny stół, to tylko z Milicza" autorstwa pani Karoliny Drogowskiej z dnia 2009-12-21
"Jak oryginalnie przyrządzić milickiego karpia?
Podpowiada Leszek Nowak, szef kuchni restauracji Parkowa w Miliczu
* Karp faszerowany
Rozpoczynamy od obrania karpia ze skóry, którą należy odłożyć na bok, do wykorzystana później. Rybie mięso oczyszczamy z ości i mielimy na maszynce dwa razy. Dodajemy bułkę namoczoną w wodzie i również dwa razy zmieloną na maszynce, dwa jajka, natkę świeżej pietruszki, zioła, gałkę muszkatołową, przyprawę do ryb, vegetę i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie zawijamy w ściągniętą uprzednio skórę, mokrą gazę dla utrzymania kształtu i gotujemy w wywarze z warzyw około godzinę. Po wyciągnięciu odwijamy z gazy.
* Zapiekanka z karpia
Rybę filetujemy, oczyszczamy z ości, gotujemy w wywarze z warzyw. Następnie przygotowujemy warzywną mieszankę z dowolnych składników, lekko ją podgotowujemy. Połowę warzyw wkładamy do żaroodpornego naczynia na dno, kładziemy na to karpia i przykrywamy kolejną warstwą warzyw. Przykrywamy to przysmażonymi na cebulce pieczarkami i polewamy sosem przyrządzonym z mąki ziemniaczanej, śmietanki kremówki 30 proc., żółtka i przyprawy do ryb. Potrawę wkładamy na 20 min do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
* Karp po milicku
Pociętego na części karpia przyprawiamy specjalną przyprawą do ryb, Vegetą i czosnkiem, po czym wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki. Następnie smażymy go w mące. Gotowego polewamy sosem przygotowanym z pieczarek, cebulki, papryki i przypraw do sosów."
A ja od siebie dodam, że 12 września w Miliczu odbędzie się Święto Karpia na które się wybieram ze znajomymi :) mamy nadzieję wypróbować przysmaków z karpia milickiego :)
Poszukuje przepisu ''karpia po milicku'', nigdzie nie mogę go znależć.Może ktos ma ? Bardzo prosze.
Jeszcze sama nie robilam, ale te stronke znalazlam. Moze ci pomoze.
http://karpmilicki.pl/index.php?dzial=7
Aktywny
http://karpmilicki.pl/index.php?dzial=7
Dzieki Wam bardzo, ala tam tez nie ma tego przepisu. To ma być smazony karp /obtoczony tylko w mące / i polany takim sosem złozonym z pieczarek, papryki i cebuli i różnych przypraw. Sęk w tym, że nie znam dokładnie proporcji i sama osobiście go nie jadłam, ale jadła moja koleżanka i pieje z zachwytu do tej pory a nie potrafi odtworzyć składników dokładniej. Może ktos jest z okoloic Milicza, bo tam podobno podaja karpia w ten sposób w każdej restauracji.
Karoliny Drogowskiej z dnia 2009-12-21
Podpowiada Leszek Nowak, szef kuchni restauracji Parkowa w Miliczu
* Karp faszerowany
Rozpoczynamy od obrania karpia ze skóry, którą należy odłożyć na bok, do wykorzystana później. Rybie mięso oczyszczamy z ości i mielimy na maszynce dwa razy. Dodajemy bułkę namoczoną w wodzie i również dwa razy zmieloną na maszynce, dwa jajka, natkę świeżej pietruszki, zioła, gałkę muszkatołową, przyprawę do ryb, vegetę i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie zawijamy w ściągniętą uprzednio skórę, mokrą gazę dla utrzymania kształtu i gotujemy w wywarze z warzyw około godzinę. Po wyciągnięciu odwijamy z gazy.
* Zapiekanka z karpia
Rybę filetujemy, oczyszczamy z ości, gotujemy w wywarze z warzyw. Następnie przygotowujemy warzywną mieszankę z dowolnych składników, lekko ją podgotowujemy. Połowę warzyw wkładamy do żaroodpornego naczynia na dno, kładziemy na to karpia i przykrywamy kolejną warstwą warzyw. Przykrywamy to przysmażonymi na cebulce pieczarkami i polewamy sosem przyrządzonym z mąki ziemniaczanej, śmietanki kremówki 30 proc., żółtka i przyprawy do ryb. Potrawę wkładamy na 20 min do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
* Karp po milicku
Pociętego na części karpia przyprawiamy specjalną przyprawą do ryb, Vegetą i czosnkiem, po czym wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki. Następnie smażymy go w mące. Gotowego polewamy sosem przygotowanym z pieczarek, cebulki, papryki i przypraw do sosów."
A ja od siebie dodam, że 12 września w Miliczu odbędzie się Święto Karpia na które się wybieram ze znajomymi :) mamy nadzieję wypróbować przysmaków z karpia milickiego :)