Forum

Kuchenne porady

karp po milicku

  • Autor: teresa55 Data: 2010-08-22 14:20:20

    Poszukuje przepisu ''karpia po milicku'', nigdzie nie mogę go znależć.Może ktos ma ? Bardzo prosze.

  • Autor: Giorgi Data: 2010-08-23 18:35:06

    Jeszcze sama nie robilam, ale te stronke znalazlam. Moze ci pomoze.

    http://karpmilicki.pl/index.php?dzial=7

  • Autor: Paola_r Data: 2010-08-23 18:49:02

    Aktywny
    http://karpmilicki.pl/index.php?dzial=7

  • Autor: teresa55 Data: 2010-08-24 10:16:26

    Dzieki Wam bardzo, ala tam tez nie ma tego przepisu. To ma być smazony karp /obtoczony tylko w mące / i polany takim sosem złozonym z pieczarek, papryki i cebuli i różnych przypraw. Sęk w tym, że nie znam dokładnie proporcji i sama osobiście go nie jadłam, ale jadła moja koleżanka i  pieje z zachwytu  do tej pory a nie potrafi odtworzyć składników dokładniej. Może ktos jest z okoloic Milicza, bo tam podobno podaja karpia w ten sposób w każdej restauracji.

  • Autor: momik Data: 2010-08-28 09:31:14

    Cytat z artykułu Gazety Wyborczej "Jeśli karp na wigilijny stół, to tylko z Milicza" autorstwa pani 
    Karoliny Drogowskiej z dnia 2009-12-21

    "Jak oryginalnie przyrządzić milickiego karpia?

    Podpowiada Leszek Nowak, szef kuchni restauracji Parkowa w Miliczu

    * Karp faszerowany

    Rozpoczynamy od obrania karpia ze skóry, którą należy odłożyć na bok, do wykorzystana później. Rybie mięso oczyszczamy z ości i mielimy na maszynce dwa razy. Dodajemy bułkę namoczoną w wodzie i również dwa razy zmieloną na maszynce, dwa jajka, natkę świeżej pietruszki, zioła, gałkę muszkatołową, przyprawę do ryb, vegetę i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie zawijamy w ściągniętą uprzednio skórę, mokrą gazę dla utrzymania kształtu i gotujemy w wywarze z warzyw około godzinę. Po wyciągnięciu odwijamy z gazy.


    * Zapiekanka z karpia

    Rybę filetujemy, oczyszczamy z ości, gotujemy w wywarze z warzyw. Następnie przygotowujemy warzywną mieszankę z dowolnych składników, lekko ją podgotowujemy. Połowę warzyw wkładamy do żaroodpornego naczynia na dno, kładziemy na to karpia i przykrywamy kolejną warstwą warzyw. Przykrywamy to przysmażonymi na cebulce pieczarkami i polewamy sosem przyrządzonym z mąki ziemniaczanej, śmietanki kremówki 30 proc., żółtka i przyprawy do ryb. Potrawę wkładamy na 20 min do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.

    * Karp po milicku

    Pociętego na części karpia przyprawiamy specjalną przyprawą do ryb, Vegetą i czosnkiem, po czym wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki. Następnie smażymy go w mące. Gotowego polewamy sosem przygotowanym z pieczarek, cebulki, papryki i przypraw do sosów."

     

    A ja od siebie dodam, że 12 września w Miliczu odbędzie się Święto Karpia na które się wybieram ze znajomymi :) mamy nadzieję wypróbować przysmaków z karpia milickiego :)

     

Przejdź do pełnej wersji serwisu