Forum

Kuchenne porady

Maszyna do chleba - problem!

• Autor: romkwie Data: 2010-08-23 15:12:09

Witam.
    Nie wiem gdzie mam postawić pytanie.Jeśli robię błąd to proszę o wyrozumiałość.
    Posiadam juz dwa lata maszynę do chleba i mam kłopot.Jest to maszyna chyba niemiecka (moze austriacka?-na pudełku i w instrukcji nic nie ma).Jest to model:XBM 1139S , 600W-mocy, jedna forma pionowa z jednym mieszadłem.
    Dość sporo robiłem chlebków i ostatnio zauwarzyłem, że ubytki teflonu (starł się samoczynnie) na wewnetrznej stronie formy bardzo utrudniają wyjecie już upieczonego chleba.Czesto trzeba popsuć chleb by go wyciągnąć z formy. Staram się nie dewastować (krzywić,wyginać) formy.Szukałem foremek gdzie się da, także na allegro lecz bez skutku.Nie moge takich dostać.Próbowałem smarować formę oliwą, ale to nie pomaga.Czy jest jakiś spsób na takie dolegliwości z formami?Może zedrzeć do końca teflon (tylko jak?)???Czyżby to był już koniec żywota tej maszyny?
    Jeśli ktoś wie coś w tym temacie bardzo roszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

• Autor: Shanna Data: 2010-08-23 16:46:46

Przyznam sie, ze mam maszyne od 3 lat, korzystam z niej bardzo czesto i nic takiego mi sie nie zdarzylo. Czy sa formy do wymiany - nie wiem. Moze poszukaj u producenta. Ja w kazdym razie bedac na Twoim miejscu forme bym wyrzucila. W domu mam kilka przedmiotow z teflonem i te, w ktorych cos sie z nim dzialo po prostu wymienialam na nowe. Jesli korzystasz czesto z maszyny wymien forme albo zainwestuj w nowa.

• Autor: qurczak Data: 2010-08-23 21:44:00

witam
    mam kenwooda niecałe pół roku i też zaczął mi schodzić teflon,piekę chleb co drugi dzień,też mi przywiera,myślę żeby go reklamować ale to jakiś czas potrwa a ja muszę piec,alergia.
    wiem że uszkodzony teflon jest szkodliwy
    reklamować?

• Autor: makusia Data: 2010-08-24 11:57:22

Reklamuj  puki czas , swego czasu miałam automat Bifinett, kupiłam tanio ( po wystawowy) służył  i prawie 3 lata, później musiałam wymienic formę , ale  tylko przez to że gumki( uszczelki przy mieszadłach) przepuszczały płyn. Teflon nigdy nie schodził , to musi byc wada i trza reklamowac.

• Autor: kiki1101 Data: 2010-08-24 11:30:56

jesli nie ma na allegro poszukaj na ebay.mysle ze tam mozesz znalezc  ww.

• Autor: makusia Data: 2010-08-24 12:02:34

Użytkownik romkwie napisał w wiadomości:
    .Czesto trzeba popsuć chleb by go
    > wyciągnąć z formy. Staram się nie dewastować (krzywić,wyginać)
    > formy.

Chleb wyciagniesz bez problemu, zostawiając go na jakies 10- 15 minut, troszkę nawilgnie we formie , ale później bez problemu "wyjdzie" , ułożysz na kratce i spokojnie odparuje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu