myślę, że chodzi o to, że teraz się nie karmi małych dzieci kaszką na mleku ze względu na uczulenie na gluten. Bo normalnie to można łączyć kaszę z mlekiem :)
W moich przepisach mam knedle z kaszy manny i bialego sera.Sa naprawde smaczne.Poza tym niedawno robilam (jak to okreslil moj znajomy)''leniwe golabki''-farsz do golabkow zmodyfikowalam nieco,czyli zamiast ryzu dodalam kaszy manny.Nastepnie uformowalam kotlety,obsmazylam je i ''dusilam'' w sosach-czesc w pomidorowym,a pozostale w grzybowym.Zapomnialam napisac,ze w sklad kotletow wchodzi rowniez kapusta-drobno posiekana.Jesli jest twarda,mozna ja wczesniej lekko podgotowac.Mozna rowniez uzyc kapusty pekinskiej,jest bardziej delikatna i nie potrzebuje wstepnej ''obrobki''
może ciasto grysikowe lub szarlotkę sypaną - przyznam że ja nie mam problemu z nadmiarem kaszy manny ponieważ używam jej do posypywania blach do ciasta jako zagęstnik farszy do pierogów czy krokietów jest zdecydowanie lepsza od bułki tartej
Popieram - szarlotka sypana lub zupa grysikowa niestandardowa (kluski grysikowe do rosołu). Może być też miodownik - gdzie krem robi się na bazie grysiku. Wszystkie przepisy znajdziesz w moich przepisach.
Wylewam gęsty, solony grysik z dodatkiem koperku lub pieprzu do zastygnięcia i kroję w kostkę. Tą kostkę zalewam zupą. Jak masz takie małe foremki silikonowe na ciasteczka, albo foremki np. do lodu to też tak można. Banalne :)
Pytam bo moja teściowa robi pyszne kluski do rosołu czy zupy ale niestety na oko. Robi ciasto z kaszy manny surowej + jajko. Ciasto ma być twarde.Trze na tarce do rosołu lub zupy i gotuje.
Witam,
Szukam pomysłu na coś fajnego z kaszy manny, mam 2 kg do zużycia a nie bardzo lubię na gęsto.
Pozdrawiam
Andzia005
Nie można łączyć kaszy z mlekiem, jak to kiedyś się karmiło dzieci. Ja dodaję jako zagęstnika do zup.
A dlaczego nie nmozna łączyć z mlekiem?
myślę, że chodzi o to, że teraz się nie karmi małych dzieci kaszką na mleku ze względu na uczulenie na gluten. Bo normalnie to można łączyć kaszę z mlekiem :)
moze cos takiego
http://wielkiezarcie.com/recipe27665.html
znalazlam cos takiego moze cos wybierzesz http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/skladniki/kasza-manna-809.html
Moze tutaj cos znajdziesz :) :
http://wielkiezarcie.com/search.php?query=kasza+manna+przepis&search=Szukaj
może któryś z tych przepisów przypadnie ci do gustu :)
http://wielkiezarcie.com/recipe14894.html
http://wielkiezarcie.com/recipe28102.html
http://wielkiezarcie.com/recipe12792.html
http://wielkiezarcie.com/recipe2000.html
W moich przepisach mam knedle z kaszy manny i bialego sera.Sa naprawde smaczne.Poza tym niedawno robilam (jak to okreslil moj znajomy)''leniwe golabki''-farsz do golabkow zmodyfikowalam nieco,czyli zamiast ryzu dodalam kaszy manny.Nastepnie uformowalam kotlety,obsmazylam je i ''dusilam'' w sosach-czesc w pomidorowym,a pozostale w grzybowym.Zapomnialam napisac,ze w sklad kotletow wchodzi rowniez kapusta-drobno posiekana.Jesli jest twarda,mozna ja wczesniej lekko podgotowac.Mozna rowniez uzyc kapusty pekinskiej,jest bardziej delikatna i nie potrzebuje wstepnej ''obrobki''
U mnie znajdziesz przepis na "Puszyste leniwe", w następnym tygodniu postaram się też dołączyć przepis na pudding z kaszy.
może ciasto grysikowe lub szarlotkę sypaną - przyznam że ja nie mam problemu z nadmiarem kaszy manny ponieważ używam jej do posypywania blach do ciasta jako zagęstnik farszy do pierogów czy krokietów jest zdecydowanie lepsza od bułki tartej
Popieram - szarlotka sypana lub zupa grysikowa niestandardowa (kluski grysikowe do rosołu). Może być też miodownik - gdzie krem robi się na bazie grysiku. Wszystkie przepisy znajdziesz w moich przepisach.
jak robisz kluski grysikowe?
Wylewam gęsty, solony grysik z dodatkiem koperku lub pieprzu do zastygnięcia i kroję w kostkę. Tą kostkę zalewam zupą. Jak masz takie małe foremki silikonowe na ciasteczka, albo foremki np. do lodu to też tak można. Banalne :)
Pytam bo moja teściowa robi pyszne kluski do rosołu czy zupy ale niestety na oko. Robi ciasto z kaszy manny surowej + jajko. Ciasto ma być twarde.Trze na tarce do rosołu lub zupy i gotuje.
A może ten? http://wielkiezarcie.com/recipe48052.html