Forum

Rozmowy wolne i frywolne

zmiana układu liter na klawiaturze w windowsie

• Autor: ekkore Data: 2010-08-26 20:47:29

BlackOnion twierdzi w jednym z wątków, że w windowsie można sobie zmieniać bez najmniejszego problemu układ liter na klawiaturze - klawiatura ta sama, z literami zgodnymi z jezykiem danego kraju - a pisząca wg klawiatury z innego - z pełnymi znakami - ptaszkami, kropkami, umlautami itp itd....
    On jednak nie ma windowsa i nie wie jak...

Czy ktoś wie jak to zrobić - potrafi podać łopatologicznie - w punktach instrukcje jak to zrobić (ciemna masa jestemi dosyć zapominalska - więc dobrze mieć źródło, do którego można siegnąć).
    O ile by mi to uprościło pracę - koniec korzystania z wstaw symbol albo szukania pod którą cyfrą - z altem czy shiftem jest zapisana dana litera obcojęzyczna - poza tym to i tak dziaął tylko w wordzie

• Autor: Anovi Data: 2010-08-26 21:07:11

Ekkore odpytam Połówka na okoliczność zmainy ustawień klawiatury. O dokładniejsze instrukcje. Bo na razie poszedł do klienta :)
    Ale na szybko znalazlam to: http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Add-an-input-language tyle, że tu instrukcje do Visty

• Autor: ekkore Data: 2010-08-26 21:09:11

Tyle, że wiem, że Vista to co innego niż XP (choć niby to samo).
    No i na Vistę to mój brat psioczy...

• Autor: Anovi Data: 2010-08-26 21:15:08

Ja mam Viste i po dwóch wielkich aktualizacjach dawno temu używam i nie marudzę. Mam ją od samego początku, czyli 2 lata, bo na tym laptopie była juz Vista.
    Połówek wróci w nocy, późno, bo ma backupy czy inne cosie robić-ja się na tym nie znam.

Tu - chyba - pomoc łącznie z ikonografią :) http://www.berlin.polemb.net/index.php?document=1440

• Autor: ekkore Data: 2010-08-26 21:17:47

spokojnie - tyle lat żyłam w niewiedzy - to i do chwili wolnego połówka też przetrzymam.
    Ale dzięki za zainteresowanie

• Autor: ekkore Data: 2010-08-26 21:14:14

znalazłam opcje regionalne - tam można sobie dodać jakieś inne języki.
    Ale za ciemna masa jestem na indywidualne działanie. Ale skoro znalazłam - jak tylko mój brat pojawi się u nas z wizytą - zaraz podpytam go na tą okoliczność

• Autor: Anovi Data: 2010-08-26 21:23:17

To jest dobry trop :)

• Autor: ursula Data: 2010-08-26 22:19:25

witaj,
    dodalam polski do moich jezykow (klawiature), niestety nie dziala, nadal nie mam polskich liter,
    czy jest jeszcze jakas inna opcja?
    dziekuje i pozdrawiam

• Autor: f-K Data: 2010-08-26 23:43:59

W jakim systemie pracuje Twój komputer?

• Autor: ursula Data: 2010-08-26 23:53:14

mam Windows Vista

• Autor: f-K Data: 2010-08-27 00:40:56

Wejdź w panel sterowania i tam w opcję "jezyków i regionalne", następnie "klawiatura i języki", kliknij "zmiana klawiatury", następnie naciśnij "dodaj". Teraz rozwiń "polska"-> "klawiatura" i zaznacz "polska programisty". Zatwierdź "ok". Teraz zaznacz w zakładce "language bar" opcje pokazywania ikonki języka na pasku. Zatwierdź zmiany.
    Ja mam polskie litery z prawym Altem (przy czym ź=Alt+x)

• Autor: ursula Data: 2010-08-27 01:29:22

dzieki, ale nie rozumiem, jak Ty piszesz,
    dodalam dla programisty (bo wczesniej dodalam polish 214, czy cos w tym stylu), no wiec to chyba jest OK, ale jak Ty piszesz, bo gdy naciskam Alt i probuje a, l, c, to wskakuja mi roznosci, raz nawet jakies ostrzezenie z Windows, jakbym robila cos nielegalnie (?)
    dziekuje za cierpliwosc i wyrozumialosc

• Autor: f-K Data: 2010-08-27 09:30:07

Ja piszę z prawym Altem ale może spróbuj z lewym? A może mimo dodania klawiatury, nie przełaczyłaś jej?
    Przy ustawianiu klawiatury nie usuwaj angielskiej, ale dodaj (przyciskiem "Add") klawiature polska.  Jak to juz zrobisz przejdź z zakladki "General" na "Language Bar" (w oknie"Text Services and Input Languages") i tam odznacz kropką "Docked in the taskbar" oraz jednocześnie haczykiem "Show additional Language bar icons in the taskbar". Zaaplikuj zmiany ("Apply"). Wówczas na pasku na dole ekranu powinna pojawić się ikonka "EN" lub "PL". Klikając dwukrotnie w tę ikonke wybierasz między klawiaturą polską i angielską. Znaczek "PL" lub "EN" informuje jaka klawiatura jest w danej chwili w użyciu.

• Autor: Somebody Data: 2010-08-27 00:10:40

a może trzeba ją wybrać > ustawić domyslną > default
    bo możemy mieć zainstalowaną x liczbę języków, co nie oznacza, iż będziemy nimi pisać.

ale pewności nie mam, visty nie używam, wciąż męczę SP SP3

• Autor: ursula Data: 2010-08-27 01:39:21

moje default jest English USA i boje sie cos zmienic, bo potem moge sie nie wygrzebac...
    wiec jesli mi sie nie uda, to zostanie tak jak jest, bez "ogonkow" - trudno,
    a tak na marginesie to Visty nie lubie...

• Autor: Somebody Data: 2010-08-27 01:50:22

do odważnych świat należy, przestaw - zapamiętak tylko jak to zrobiłaś, a potem wykonasz te same czynności i już.

• Autor: ursula Data: 2010-08-27 02:13:04

to, ze do odwaznych swiat nalezy, to chyba wiem najlepiej, wyjezdzajac w nieznane...

myslalam o tym oczywiscie, tylko, ze w innym watku ktos napisal, ze to zajmuje 15 sekund i my jestesmy leniwi,
    a ja czesto mam otwarte 2-3 rzeczy, odpisuje na maile po angielsku, place rachunki i sprawdzam WZ (jestem zalogowana), wiec gdyby to trwalo 15 sekund to nie widze problemu, ale, jesli mam ciagle to zmieniac to dziekuje, albo bede pisac jak dotychczas, albo nie bede pisac wcale...

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 09:29:18

Jak włączysz polską klawiaturę to nadal będziesz miała pełną funkcjonalność angielskiej/amerykańskiej klawiatury. Jedynie trzymając naciśniety prawy"alt" uzyskasz polskie "ogonki"

• Autor: ekkore Data: 2010-08-27 09:33:46

a co z ogonkami (apostrofami, umlautami itp) dostępnymi pod altem w danym języku? Bo pewnie takowe są. Który alt będzie dominantem?

• Autor: f-K Data: 2010-08-27 09:57:44

Ekkore ja opowiadam się za opcją zmiany klawiatury za pomocą ikonki na pasku na dole ekranu. Po dodaniu drugiej klawiatury zajmuje to 2s (a nie 15 :-) ). W XP robisz to prawie tak samo jak w Viscie. Control Panel ->Regional and Language Options (tu wybierasz zakladkę "Languages"), klikasz "Details, Klikasz przycisk "Add", wybierasz z rozwiniecia "Polish" (w "Input language") i "Polish(Programmers)(w "Keyboard layout/IME), zatwierdzasz klikajac "ok". Automatycznie wrócilaś do "Text Services and Input Languages" gdzie klikasz klawisz "Language Bar" i zaznaczasz dla uproszczenia wszystkie cztery okienka :-) Zapisujesz zmiany, nastepnie wybierasz z paska język klawiatury jaki chcesz w danej chwili używać (tak jak pisałam w poście do Ursuli).
    Mam nadzieję, że nie zagmatwałam. Pozdrawiam.

• Autor: ekkore Data: 2010-08-27 10:10:05

ja mam polską. Ja chcę inne.
    Czy tak samo trzeba wymierać tak jak w polskim - np polski programisty? A nie zwykły polski.

Podejrzewam, że sama sie za to nie wezmę - ale jak będę miałą wiedzę teoretyczną, to jak brat się pojawi będę wiedziała co chcę - i w razie czego on będzie umiał "odwrócić"

• Autor: f-K Data: 2010-08-27 11:22:36

Przypuszczam, że w większości przypadków trzeba wybrac, ale pewnie różnice między opcjami nie są wielkie. Możesz poeksperymentować, która najbardziej Ci odpowiada.

• Autor: kaja38 Data: 2010-08-27 04:48:48

A w czym przeszkadza pisanie bez ogonkow...i tak wiadomo o co chodzi....

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 09:30:42

W niczym nie przeszkadza.... A nastepny etap to pismo obrazkowe, co? Też nikomu w niczym nie przeszkadza.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-08-27 09:38:30

Na Wż sa bardzo mądrzy ludzie, nawet pismo obrazkowe to dla nas pikuś:) więc nie rozumiem w czym problem?

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-08-27 09:41:11

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 19:26:32

Raczej powinno być tak , ale podejrzewam że nie masz pojęcia dlaczego....

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-08-27 19:43:49

Obrazasz mnie swoimi osadami.
    Byc moze ciezko jest ci to pojac, ale doskonale rozumiem, o czym piszesz.
    Ale widze, ze pismo obrazkowo-emotikonowe, zastosowane w moim poprzednim poscie, nie jest ci obce?

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 19:56:46

Nikogo nie obrażam.. daleko mi do tego....
    Cieszę się ,że mówisz iż rozumiesz o czym piszę.
    Szkoda tylko, że nadal nie używasz POLSKICH CZCIONEK.....
    Pismo obrazkowe jest mi doskonale zrozumiałe, pomyśl dlaczego....
    Mam propozycję - niech Ci którzy zdali mature z języka polskiego piszą poprawnie po polsku.
    A reszta jak potrafi i da radę.

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-08-27 20:20:08

To, ze twierdzisz, ze "nikogo nie obrazasz" nie znaczy, ze nikt nie czuje sie obrazony...
    Juz toffik zwracala ci uwage, abys sie "odczepil" - choc w innych slowach - od tematu dotyczacego rzekomej koniecznosci uzywania polskich znakow, przynajmniej na tym forum.

• Autor: balbisia19 Data: 2010-08-27 13:09:45

Ja też nie za bardzo rozumiem, wydaje mi się ze to zwykłe czepialstwo

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 19:08:10

No cóż, skoro na tym forum istnieją osoby dla których polskie zasady pisowni, interpunkcji i ortografii to zwykłe czepialstwo,
    to pozostaje tylko powiedziec "pas"....
    Jakie społeczeństwo takie zasady.....
    Ja tam na Waszym miejscu wstydziłbym sie pisania takich opinii, ale wyglada na to, że jestem z poprzedniej epoki.
    Myślę , ze więcej na ten temat się nie odezwę, bo przypomina to rozmowe ze ślepym o kolorach.
    Piszta jak chceta.... booosheee wybashhh ym....

• Autor: tineczka Data: 2010-08-27 19:56:45

Kochany moj , wyobraz sobie, ze ja dostaje maile z Polski i zadnych polskich znaczkow w nich nie ma, mimo, ze sa pisane i wysylane z  polskiej klawiatury z poprawna pisownia, mam wyslac spowrotem i opieprzyc, tylko kogo :))))))))

I kurcze, nie mam zadnego problemu z czytaniem bez ogonkow i kropek, ciekawe dlaczego?

Zobacz: varför kan inte folk skriva utan att gnälla ???

U mnie widac kropki nad o i a, a u Ciebie widac?

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 20:04:59

Tak widać.
    Nie znam tego języka i nie wiem co tam o mnie napisałaś.
    Gdybym ten język znał i brał udział w Waszym forum, to z szacunku dla Was,
    czytających moje wypociny, starałbym się - niekalecząc Waszego języka - pisać poprawnie.
    Wydaje mi się, że są to podstawowe  normy kulturalnego zachowania.
    Chociaż coraz częściej wydaje mi się, że jestem z innej epoki.....

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-08-27 20:12:53

Człowieku, co ty taki upierdliwy jesteś:) nie każdy mieszka w Polsce i ma klawiaturę z naszymi znakami.

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 21:01:39

thx, bye

• Autor: tineczka Data: 2010-08-27 21:14:24

OOO, to fajnie:)
    Bron Boze, nic o Tobie nie napisalam !!!!
    Tlumaczenie: dlaczego ludzie nie moga pisac i nie marudzic. Chcialam sie dowiedziec czy widac u Ciebie te kropki nad literami:)
    Kochany , ja przynajmniej nie bede zmieniac klawiatury i to nie z braku szacunku, tylko z wlasnej wygody:) Pisze bardzo duzo po szwedzku w miedzyczasie a po polsku tylko na WZ.

Szanuje Twoje zdanie i wiesz ze Ciebie rowniez szanuje, wiec wybacz mi moje lenistwo, prosze:)

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 19:24:04

To nie moja już wina , że nie rozumiesz.... Przykro mi, ale cóż, każdy ma jakieś swoje ograniczenia.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-08-27 20:14:15

Najlepiej jak każdy będzie pilnował, swoich ograniczeń........

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-08-27 20:17:48

I ponownie ode mnie

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 21:01:03

thx, bye

• Autor: BlackOnion Data: 2010-08-27 21:00:36

thx, bye

• Autor: balbisia19 Data: 2010-08-30 12:33:41

Jesteśmy na polskim forum jak sam napisałeś. Nie każdy musi rozumieć co masz na myśli pisząc "thx, bye"

• Autor: jareksz Data: 2010-08-27 11:08:31

Nie wiem, czy ktoś już nie pisał... klawiaturę przełącza się przez jednoczesne naciśnięcie lewych Ctrl+Shift. Jeżeli są zainstalowane różne układy znaków. Często następuje to przez przypadek i nagle zdziwienie, że zamiast z jest y

• Autor: ursula Data: 2010-08-27 19:59:39

witam wszystkich,
    próba generalna, a więc będę pisać po polsku, tylko, że mnie chyba coś zaraz skręci, bo mi idzie, jak  krew...
    i jeszcze jedno, wczoraj zrobiłam wszystko dobrze, w pasku na dole mam EN i PL, przycisnęłam PL, ale i tak nie działało, a dzisiaj "magic",
    bardzo wszystkim dziękuję za pomoc, za cierpliwość, ale nie obiecuję, że tak będę zawsze pisać, nawet nie wiecie ile czasu zajęło mi napisanie tego, ciągle musiałam poprawiać, tragedia...
    do Black Onion - jak widzisz bardzo się starałam, ale pisanie zajmuje DUŻO więcej czasu, tu nie chodzi o 1 czy 15 sekund...
    pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie,
    buźka (udało się)

• Autor: balbisia19 Data: 2010-08-30 12:30:19

Przejdź do pełnej wersji serwisu