Pojutrze są urodziny mojej dobrej koleżanki. Chciałabym kupić jej jakąś mądrą, pełną nadziei (miłości?) książkę. Może coś mi polecicie? Koleżanka jest teraz w dość trudnej sytuacji, bo jej mama choruje na nowotwór, a lekarze wyczerpali wszelkie możliwości leczenia. Pomyślałam więc, że może znalazłabym coś o nadziei właśnie, o radzeniu sobie z przeciwnościami losu... Może niekoniecznie poradnik z cyklu "jak pozbyć się stresu w weekend", tylko coś głębszego.. Z góry dziękuję za rady :-)
"Nie bójcie się więc badać rzeczy najgorsze, najtrudniejsze. To umocni, zahartuje, da świeże spojrzenie i sposobność do przemyślenia na nowo życia i istoty duszy"... To cytat z książki " Biegnąca z wilkami ". Ciągle do niej wracam ... A koleżance serdecznie współczuję ...
kwiatku, mozesz mi powiedziec, jak dalas rade przeczytac "Biegnaca"?? Ja dostalam ja w prezencie i choc uwielbiam czytac, nie moge przebrnac przez ta ksiazke.
" Sztuka Szczęścia" "Radość życia i umierania w pokoju" Dalajlamy.Mądre, filozoficzne spojrzenie na życie,umieranie,szczęście.Zawiera wskazówki jak radzić sobie w sytuacjach, które są lub wydają się nam być bez wyjścia.
A może bardzo nieoryginalnie "Oskar i pani Róża" E.E. Schmitta. Względnie tegoż "Opowieści o Niewidzialnym", tomik trzech opowiastek ujmujących problemy cierpienia, inności, poświęcenia w sposób niekonwencjonalny. "Opowieści..." wydane są bardzo ładnie, w sam raz na prezent.
Może któraś (lub obie) bardzo ciepłe,proste w odbiorze, ksiązki o miłości i więzi rodzinnej-po prostu o życiu: ""Balsam dla duszy matki" oraz "Balsam dla duszy matki i córki"-Jack Canfield,Mark Wiktor Hansen.
Pojutrze są urodziny mojej dobrej koleżanki. Chciałabym kupić jej jakąś mądrą, pełną nadziei (miłości?) książkę. Może coś mi polecicie? Koleżanka jest teraz w dość trudnej sytuacji, bo jej mama choruje na nowotwór, a lekarze wyczerpali wszelkie możliwości leczenia. Pomyślałam więc, że może znalazłabym coś o nadziei właśnie, o radzeniu sobie z przeciwnościami losu... Może niekoniecznie poradnik z cyklu "jak pozbyć się stresu w weekend", tylko coś głębszego.. Z góry dziękuję za rady :-)
"Nie bójcie się więc badać rzeczy najgorsze, najtrudniejsze. To umocni, zahartuje, da świeże spojrzenie i sposobność do przemyślenia na nowo życia i istoty duszy"...
To cytat z książki " Biegnąca z wilkami ".
Ciągle do niej wracam ...
A koleżance serdecznie współczuję ...
kwiatku, mozesz mi powiedziec, jak dalas rade przeczytac "Biegnaca"?? Ja dostalam ja w prezencie i choc uwielbiam czytac, nie moge przebrnac przez ta ksiazke.
Napisałam do Ciebie PW ...
Dziekuje:)
Równiez niestety nie przebręłam przez "Biegnącą...", chociaz miałam kilka podejśc i słyszałam opinie o magii tej książki.
Polecam książke "Potęga podświadomości" autor Joseph Murphy .Pomogła wielu moim znajomym i w pewnym momencie i mnie.
" Sztuka Szczęścia" "Radość życia i umierania w pokoju" Dalajlamy.Mądre, filozoficzne spojrzenie na życie,umieranie,szczęście.Zawiera wskazówki jak radzić sobie w sytuacjach, które są lub wydają się nam być bez wyjścia.
A może zamiast poradników "Co zrobić, by nie strzelić sobie w łeb" np "Śniadanie u Tifanniego"?
No właśnie to nie ma być poradnik, tylko coś co daje nadzieję, inne spojrzenie na życie, siłę do przetrwania trudnych momentów itd. itp.
A może bardzo nieoryginalnie "Oskar i pani Róża" E.E. Schmitta. Względnie tegoż "Opowieści o Niewidzialnym", tomik trzech opowiastek ujmujących problemy cierpienia, inności, poświęcenia w sposób niekonwencjonalny. "Opowieści..." wydane są bardzo ładnie, w sam raz na prezent.
Ja polecam ksiązkę Jana Grzegorczyka " Niebo dla akrobaty" , bardzo mi pomogła kiedy opiekowałam się teściową podczas jej choroby nowotworowej.
Może któraś (lub obie) bardzo ciepłe,proste w odbiorze, ksiązki o miłości i więzi rodzinnej-po prostu o życiu:
""Balsam dla duszy matki" oraz "Balsam dla duszy matki i córki"-Jack Canfield,Mark Wiktor Hansen.
Jezeli nie jest za pozno, nie bylo mnie tu kilka dni ze wzgledu na przeprowadzke. Goraco polecam ksiazke Luise Hay "Mozesz uzdrowic swoje zycie".
Polecam ci " Kamień w sercu" Katarzyny Leżeńskiej.