Forum

Kuchenne porady

Przypalone powidła śliwkowe!

  • Autor: Magda M. Data: 2010-09-03 08:32:17

    Witam!
    Przez chwilę nieuwagi przypaliłam powidła śliwkowe. Czy da się jakoś zmniejszyć zapach spalenizny? Mam taką samą porcję dobrych i kusi mnie żeby je wymieszać ze sobą. Boję się jednak że zepsuję i te dobre i zostane z niczym. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam!

  • Autor: caroline1983 Data: 2010-09-03 08:54:45

    Zbierz te dobre z góry a to z dna wyrzuc. Nie mieszaj ich czasam przed tym zabiegiem. Nic wiecej chyba nie da się zrobic. Z tymi dobrymi tez bym ich nie mieszała bo prawdopodobnie wszystko będzie miało ten zapach.

    Może zapaszek spalenizny dałoby sie stłumić przyprawą korzenna (taka jak do piernika tylko nie ma w składzie maki)? Nadałaby ona lekki aromat i może dałaby rade zagłuszyc swąd spalenizny?

  • Autor: Magda M. Data: 2010-09-03 09:00:03

    Dzięki za pamysł z przyprawą korzenną :o) Piernikowy smak lubi cała rodzinka a i do posmarowania samego piernika też się przyda!

  • Autor: agus2404 Data: 2010-09-03 09:07:41

    A następnym razem, spróbuj powideł śliwkowych dla leniwych, autosrtwa mati2 :)) Nic  nie trzeba z nimi robić i nic się nie przypala :)

  • Autor: Magda M. Data: 2010-09-03 09:17:24

    To były powidła właśnie z tego przepisu ale to wina garnka a nie przepisu. Pierwszą partię robiłam w innym garnku i wyszła super właśnie bez mieszania.

Przejdź do pełnej wersji serwisu