Forum

Kuchenne porady

Parowar czy warto i jaki ?

• Autor: janeczka669 Data: 2010-09-06 21:22:44

Kochane Żarłoczki.
    Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna parowaru.
    Prosze posiadaczy takowych o opinie i rady czy warto i na co zwrócic szczególna uwagę.
    Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

• Autor: pralina Data: 2010-09-06 22:20:59

Warto, warto:) Ja dostałam parowar w prezencie marki Carrefour i jestem bardzo zadowolona:) Jedzonko wychodzi przepyszne, soczyste i zdrowe. Mój składa sie z trzech pojemników z trzema przykrywkami. Łatwo się myje. Gorąco polecam:)

• Autor: janeczka669 Data: 2010-09-07 11:07:12

Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam.

• Autor: ekkore Data: 2010-09-07 08:24:31

Ja mam zwykły na płytę kuchenną, kupiony za grosze na jakiś promocjach - bo wiadomo czy to nie kolejny grat do szafki.
    Jego cena bardzo szybko doprowadziła do rozdwojenia dna w garnku na wodę. Zostały mi same sitka.
    Dobrałam odpowiedni garnek z domowych zasobów  - nakładam sitko (lub oba) - i pyszne parowane rzeczy sie robią.

Czasami tylko myślę sobie o elektrycznym philipsie z tackami na sos - ale...
    Moja siostra ma, po pierwszej fazie fascynacji - przez ponad rok służył jej jako sterylizator do butelek. Jak spytałam - czy nie szkoda wam było kasy - powiedzieli, że nie - bo sterylizator kosztuje tyle samo albo i więcej i służy tylko do tego - a oni mogę ugotować jeszcze obiad. Na razie mało realne - bo z dzieckiem siedzi im babcia i gotuje obiady - a ona nie z tych co uznają takie nowomodne wynalazki (może i zwykłego by używała, ale elektrycznego się boi)

• Autor: janeczka669 Data: 2010-09-07 11:10:58

Dzięki za odpowiedz.
    Właśnie o to mi chodzilo żeby nie kupic rzeczy, która będzie tylko zagracac szafkę.

• Autor: ekkore Data: 2010-09-07 12:56:09

Parowar nie powinien zagracać - jeżeli lubisz smak dań gotowanych na parze.
    Doskonale na początek wystarcza taki zwykły, garnkowy - kosztuje mniej i jak okaże się nieprzydatny sitka można wykorzystać jako cedzaki, a dolny garnek jako normalny.

parowar elektryczny - daje więcej możliwości.
    Podejrzewam, że gdybym miała tego wymarzonego philipsa - nie wyobrażałabym sobie życia bez niego (bo lubię dania na parze). A tak zadowolona jestem z dwóch sitek...

• Autor: Aniula27 Data: 2010-09-07 17:05:54

Ja dostałam parowar elektryczny na urodziny od męza i jestem bardzo zadowolona. Ma trzy poziomy i mogę w nim ugotowac obiad dla całej rodziny, na jednym poziomie układam mięsko, na  nastepnych ziemniaczki i inne warzywa np. brokuły, kalafior, marchewka. Mięso wychodzi pyszne i soczyste, potrawy nie wymagaja takiej ilosci soli jak gotowane tradycyjnie i oczywiście są mniej kaloryczne. Doskonale wyrastają bułeczki na parze, jest też niezastapiony w przygotowywaniu obiadków i deserków dla maluszków, mam 3 dzieci i korzystałam dotychczas z garnka do gotowania na parze, za miesiac pojawi sie kolejne maleństwo i wówczas parowar będzie w ciagłym użytku: ja szybciej wróce do wagi a maleństwo bedzie miało smaczne zupki i deserki. Szczerze polecam. a jaki to juz zalezy od tego ile chcesz na niego przeznaczyć.

• Autor: janeczka669 Data: 2010-09-08 21:31:31

Dziękuję za odpowiedz, to co piszesz brzmi dośc przekonująco.

Przejdź do pełnej wersji serwisu