Forum

Kuchenne porady

Beza na cieście.

  • Autor: monilen Data: 2010-09-08 09:19:08

    Kochani, mam do Was dużą prośbę. W swoich ulubionych przepisach mam przepis na ciasto z bezą i jest tam napisane co zrobić aby ta beza nie opadła(coś się dodaje). Niestety od wczoraj nie mogę znaleźć przepisu. Może ktoś z Was ma patent na to aby ta beza na cieście(szarlotka, sernik)byla wysoka i taka jak powinna być(zazwyczaj u mnie robi się cienki placek, gumowaty do tego).Co się dodaje? (Budyń i kiesiel dodawany do piany nie działa, wypróbowałam).

    Będę wdzięczna.

  • Autor: jareksz Data: 2010-09-08 10:59:59

    ja też będę wdzięczny:)

  • Autor: aloalo Data: 2010-09-08 14:13:17

    Z tego, co wiem, to żeby beza nie opadła dodaje się mąkę ziemniaczaną i ew. sok z cytryny. Nie mam natomiast pojęcia w jakich proporcjach.
    Pozdrawiam!

  • Autor: Olciaa Data: 2010-09-08 15:36:53

    cukier puder.jak piana jest juz ubita na sztywno dodaje sie z 2 łyzki i nadal miksuje. bedzie błyszczaca i sztywna i nie opadnie podczas pieczenia

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-09-08 22:04:41

    Dodaje się łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ja dodaje pół takiej i pół takiej).

     

  • Autor: monilen Data: 2010-09-08 22:22:36

    Dzięki wielkie. To włąsnie chyba ocet albo cytryna była w tym przepisie. Zastosuje sie do metody kwasne i mąka lub budyń/kisiel. Cukier puder zamiast cukru zwyklego.

  • Autor: as Data: 2010-09-09 08:24:36

    Jak zrobisz to podziel się z nami spostrzeżeniami. 

  • Autor: jareksz Data: 2010-09-09 09:36:57

    No fajnie, a co dalej? Wstawia się do piekarnika i piecze jak zwykłe ciasto? Niby robiłem wg wskazówek, przed włożeniem do piekarnika ładnie to na cieście wyglądało ale potem lepiej nie mówić:(

Przejdź do pełnej wersji serwisu