Kochani, mam do Was dużą prośbę. W swoich ulubionych przepisach mam przepis na ciasto z bezą i jest tam napisane co zrobić aby ta beza nie opadła(coś się dodaje). Niestety od wczoraj nie mogę znaleźć przepisu. Może ktoś z Was ma patent na to aby ta beza na cieście(szarlotka, sernik)byla wysoka i taka jak powinna być(zazwyczaj u mnie robi się cienki placek, gumowaty do tego).Co się dodaje? (Budyń i kiesiel dodawany do piany nie działa, wypróbowałam).
Dzięki wielkie. To włąsnie chyba ocet albo cytryna była w tym przepisie. Zastosuje sie do metody kwasne i mąka lub budyń/kisiel. Cukier puder zamiast cukru zwyklego.
No fajnie, a co dalej? Wstawia się do piekarnika i piecze jak zwykłe ciasto? Niby robiłem wg wskazówek, przed włożeniem do piekarnika ładnie to na cieście wyglądało ale potem lepiej nie mówić:(
Kochani, mam do Was dużą prośbę. W swoich ulubionych przepisach mam przepis na ciasto z bezą i jest tam napisane co zrobić aby ta beza nie opadła(coś się dodaje). Niestety od wczoraj nie mogę znaleźć przepisu. Może ktoś z Was ma patent na to aby ta beza na cieście(szarlotka, sernik)byla wysoka i taka jak powinna być(zazwyczaj u mnie robi się cienki placek, gumowaty do tego).Co się dodaje? (Budyń i kiesiel dodawany do piany nie działa, wypróbowałam).
Będę wdzięczna.
ja też będę wdzięczny:)
Z tego, co wiem, to żeby beza nie opadła dodaje się mąkę ziemniaczaną i ew. sok z cytryny. Nie mam natomiast pojęcia w jakich proporcjach.
Pozdrawiam!
cukier puder.jak piana jest juz ubita na sztywno dodaje sie z 2 łyzki i nadal miksuje. bedzie błyszczaca i sztywna i nie opadnie podczas pieczenia
Dodaje się łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ja dodaje pół takiej i pół takiej).
Dzięki wielkie. To włąsnie chyba ocet albo cytryna była w tym przepisie. Zastosuje sie do metody kwasne i mąka lub budyń/kisiel. Cukier puder zamiast cukru zwyklego.
Jak zrobisz to podziel się z nami spostrzeżeniami.
No fajnie, a co dalej? Wstawia się do piekarnika i piecze jak zwykłe ciasto? Niby robiłem wg wskazówek, przed włożeniem do piekarnika ładnie to na cieście wyglądało ale potem lepiej nie mówić:(