Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Sprawy papierkowe- pomocy

• Autor: andzia005 Data: 2010-09-09 09:42:47

Witajcie kochani,
    Mam problem a raczej chce uniknąc problemów więc za wczasu udaję sie do Was po poradę.A więc przejdźmy do rzeczy.Jestem zatrudniona na umowę o prace na czas okreslony do 31,07,2013; 7 listopada ma się urodzić moje dzieciątko.No i tak jesli dostanę zwolnienie lekarskie do 7 listopada a dzieciątko urodzi sie 7 listopada to od tego dnia zaczyna mi sie urlop macierzyński - to wiem.Ale co jesli np dzieciatko urodzi się dopiero 10 listopada, wiem ze macierzyński mogę juz 2 tygodnie przed porodem rozpocząc - i tu nasuwa sie 1 pytanie w obu przypadkach czy macierzyński startuje z automatu czy musze do pracodawcy złozyc jakiś wniosek pismo??. No więc mam już ten urlop macierzyński 20 tygodni czyli gdzies do konca marca plus minus , i  chcę is na urlop wychowawczy po nim , muszę złożyc pismo do zakładu pracy 2 tygodnie wczesniej czyli gdzies w polowie marca to wiem.Urlop wychowawczy moge maksymalnie mieć do ukończenia przez dziecko 3 roku życia co w moim przypadku nastapi 7 listopada 2013 roku ,składając wniosek o urlop wychowawczy musze podac date od dnia nastepnego po zakonczeniu macierzyńskiego i tu 2 pytanie - do  31.07.2013 tak jak mi sie konczy umowa czy do 7.11.2013 ??.No i nurtuje mnie jeszcze sprawa finansowa tzn.  w trakcie urlopu macierzyńskiego powinnam dostawac jakaś kase i tu pytanie skąd i jaką i ileoraz czy trzeba znowu gdzie jakie.ś pisemko składać??nie chcialabym zostac bez kasy po urodzeniu wię wole za wczasu pytać.A skoro już przy kwesti finansowej jestesmy to jak potem wygląda sytuacja z kasą w trakcie urlopu wychowawczego , slyszalam ze jest coś takiego jak zasiłek wychowawczy i tu znów pytańie kto go wypłaca , jak sie o niego starać??.
    Wiem że duzo czasu jeszcze do tego wszystkiego ale potem moge nie mieć głowy a niechciałąbym czegoś zawalić i kłopotów sobie narobić.
    Pozdrawiam
    Andzia005

• Autor: anboku Data: 2010-09-09 11:08:10

Witam!! Nie we wszystkim, ale może trochę pomogę. 

1. Jeśli dostaniesz do 7 a dzidzi się nie urodzi to masz pełne prawo do dalszego zwolnienia. Ja np. miałam teraz zwolnienie do 05.02, od 01.02 byłam w szpitalu a córcia urodziła się dopiero 09.02. Więc powiedziałam, że macierzyński chcę zacząć z dniem narodzin i nie było problemu-wypisali zwolnienie na trzy dni. Macierzyński startuje Ci "z automatu". pismo do pracodawcy to musisz pisać o te dwa dodatkowe tygodnie które dołożyli od tego roku-mi nawet pracodawca sam napisał pismo a ja się tylko podpisałam;)
    2. Co do długości wychowawczego to chyba tylko do wtedy kiedy masz umowę. Musisz dopytać panią w MOPSie
    3. Na wychowawczym, o ile Ci jakieś dochody nie przekraczają(już nie pamiętam ile, ale chyba 500 z groszami na łebka) masz zasiłek 400zł. Kasę wypłaca Ci MOPS i należy Ci się ona przez dwa lata. Żeby go dostać składasz papiery w MOPSie, na tym samym wniosku co o rodzinne. Mam nadzieje, że masz w urzędzie na tyle uczynne panie, że wszystko Ci wytłumaczą. Do tych papierów musisz dołączyć zaświadczenie z ZUZ-u, że są odprowadzane za Ciebie składki od pracodawcy i zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o wysokości dochodów za 2009. I jeśli masz jakieś pole, czy działkę to jeszcze zaświadczenie o wielkości tegoż gospodarstwa.

Mam nadzieję, że coś zrozumiesz z tego co Ci napisałam-piszę z niunią na rękach i troszke i przeszkadza.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!

• Autor: ewa_zak Data: 2010-09-09 11:39:56

Jeśli pozwolisz to Tobie podpowiem, że między urlopem macierzyńskim , a urlopem wychowawczym należy wykorzystać cały urlop taryfowy ( jeżeli takowy posiadasz) co o kilka dni przesunie urlop wychowawczy. Natomiast  zwolnienie lekarskie  można wykorzystać cały okres zasiłkowy ( 180 dani) i jeżeli poród nie nastąpił można starać się o świadczenie rehabilitacyjne  ( do dnia porodu) , zamiast tracić kilka dni macierzyńskiego , które można poświęcić dziecku.  Świadczenie rehabilitacyjne to okres 3 miesięcy, a w tym okresie napewno urodzisz. Druk  świadczenia rehabilitacyjne można otrzymać w Zusie , wypełnia lekarz prowadzący, dokonuje się tego około 30 dni przed ukończenie okresu zasiłkowego. Znam przypadki,że poród odbył się ponad 2 tygodnie poterminie.  Co do zasiłku wychowawczego okres wypłaty zależy od twojego stanu cywilnego , mężatka 2 lata, natomiast matka samotna ( stan cywilny panna, wdowa, rozwódka) 3 lata. Tyle pozdrawiam

Ewa

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-09-09 11:50:25

Wydaje mi sie, ze urlop wychowawczy przysluguje ci 3 lata, a nie do ukonczenia przez dziecko 3. roku zycia. Ba! Jestem o tym przekonana, bowiem sama jestem "na koncowce" takowego urlopu.

• Autor: ewa_zak Data: 2010-09-09 12:31:38

Masz rację .Urlop wychowawczy przysługuje przez okres 3 lat, jednakże aby można z tego okresu skorzystać musi być pracodawca , który tego urlpou udzieli. Jeżeli umowa o pracę kończy się wcześniej nie ma nam kto udzielić dalszego urlopu. Zainteresowana podaje, że umowa na okres określony ( kończy się wcześniej), a zatem nie ma pracodawcy. W przypadku mężatki okres urlopu wychowawczego jest określony dosyć sztywno. Liczymy datę odbytego porodu, urlop macieerzyński , wykorzystujemy cały urlop taryfowy i po jego zakończeniu trzy lata urlopu wychowawczego. Inaczej jest jeśli matka samotna. Korzysta z 3 lat sama podaje okres w jakim chce korzystać z urlopu jednakże nie później niż ukończenia przez dziecko 4 roku życia. Natomiast inną kwestią jest wypłata zasiłku wychowawczego , mężatka tylko 24 miesiące , samotna 36 miesięcy. Jeszcze trochę inaczej wygląda sprawa jeśli dziecko jest chore. Przepisy regulujące udzielenie urlopu wychowawczego można znaleźć w Kodeksie Pracy.

Pozdrawiam Ewa

• Autor: andzia005 Data: 2010-09-09 12:13:58

zwolnienie lekarskie mozna juz teraz miec na cale 9 miesiecy ni etylko na 180 dni , ale  ztym nie problem zeby mi braklo, bo nie bylam od poczatku na l4.Mam urlop wypoczynkowy nie wykorzystany za ten rok to jak to bedzie??W 2011 wypłaca mi ekwiwalent czy musze go wziasc.Doczytalam gdzies ze wychowawczy moge miec tylko do dnia umowy jezeli jest krotsza niz dlugosc calego wychowawczego czyli w moim przypadku do 31.07.2013.A co z funduszami na macierzynskim.

• Autor: ewa_zak Data: 2010-09-09 13:05:01

Odpowiadając Tobie miałam na względzie kwestię wykorzystania całego okresu zasiłkowego. Jeżeli nie wykorzystałaś całego okresu zasiłkowego nie ma problemu. Nie data przewidywanego porodu , a odbytego porodu będzie decydowała od kiedy będzie urlop macierzyński, a lekarz prowadzący będzie wystawiał L4 . Jeżeli będzie L4 , a poród odbędzie się wcześniej przerwie L4 i zacznie płynąć urlop macierzyński. Wszystko zależy jak lekarz wystawi zwolnienie lekarskie. Pisząc o świadczeniu rehabilitacyjnym chodziło mi o sprawę czysto techniczną ( pieniążki można wypłacać tylko na podstawie dokumentów ), decyzja o przyznaniu  oświadczenia rehablitacyjnego zamienia nam tylko druk L 4 na decyzję, na podstawie , której można wypłacać świadczenie.

Napisałam Słodkiemu Buraczkowi jak należy liczyć okres urlopu. Myślę ,że przeczytałaś.  Masz umowę tylko do 31.07.2013r. , a zatem wszystkie świadczenia możesz pobrać do 31,.07.2013r. Chyba, że masz pracodawcę , z którym możesz się do gadać i przedłuży Tobie umowę do zakończenia urlopu wychowaczego( chodzi mi o okres 3 lat urlopu, bądź okresu 2 lat urlopu wychowawczego tak zwanego płatnego). Pytanie brzmi, kiedy ewentualnie, można by umowę zmienić.

Napewno nie będąc na L4, nie w trakcie urlopu macierzyńskiego jedynie korzystając z urlopu taryfowego. Wówczas znane sa wszystkie daty., a umowa mogła by być na czas określony i kończyć się z ostatnim dniem urlopu wychowawczego. Inne jeszcze pytanie brzmi czy inny pracodawca może udzielić Ci dalszego urlopu wychowawczego.( Tej części nie wykorzystanej). Tak jednakże tak ja pisałam należy ten okres liczyć sztywno, i ta część nie wykorzystana nie może być krótsza niż 3 miesiące.

Przejdź do pełnej wersji serwisu