Witajcie Żarłoczki :) Kilka razy piekłam chlebek na zakwasie (w piekarniku, w blaszce). Blaszkę zawsze wykładałam papierem do pieczenia, smarowałam masłem, czasem dodatkowo wysypywałam jeszcze bułką tartą. Za każdym razem jednak pojawiał się problem: papier do pieczenia tak mocno przywierał do upieczonego chlebka, że nawet po jego wystygnięciu nie sposób go było oderwać, bo odchodził razem ze skórką chleba...:( Kończyło się zawsze na tym, że mój chleb był okrojony ze wszystkich stron i w takiej postaci miałam dopiero pewność, że nie zjemy kanapek... z papierem... Jaka może być tego przyczyna? Podpowiedzcie coś, bo ja nie mam pojęcia... Chciałabym niebawem znów upiec chlebek, ale jak sobie pomyślę o tym nieszczęsnym papierze to mi się odechciewa...:( Co mam zrobić, żeby tym razem mój chleb wyszedł "bezproblemowo"? Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie :)
Patrycja .....nie wiem co robisz nie tak ...ale spróbuj chleba który ja mam od lat juz sprawdzony, nie uzywam zadnych papierów , bułki tartej itp...jedynie co to masłem smaruje blaszkę i zawsze odchodzi idelanie od formy.. Moze masz coś nie tak z przepisem ...z proporcjami w danym przepisie. polecam Ci ten przepis ...zawsze wychodzi .
Wiesz co? Ja zawsze odkąd pamiętam wykładam blaszke folia aluminiową, nigdy niczym nie smaruje i wszystko ładnie odchodzi od foli. Możesz dla pewności posypać mąka. Ale to tak na wszelki wypadek.Polecam folię. Nigdy mnie nie zawiodła.
Dobrze upieczony chleb po odwróceniu blachy do góry dnem sam "wyskakuje"-przynajmniej u mnie.Smaruję masłem lub olejem i najczęściej piekę z przepisu który mam na wż.Przy innych chlebach też nie było problemu.
Jak używasz papieru do pieczenia - nie powinnaś niczym smarować go.
teraz sprawdź na opakowaniu - czy masz papier jedno- czy dwustronny. Jeżeli jest woskowany jednostronnie, musisz go dobrze układać. Jeżeli jest dwustronny - zmień papier, bo te tanie (np marka carrfoeur) są czasami beznadziejne - nie wszystkie - ale ryzyko duże.
Ja obecnie używam papieru do pieczenia z Lidla - jest rewelacyjny.
Papieru z Lidla używam odkąd otwarto u nas Lidla, i rzeczywiście nigdy mnie nie zawiódł. Ale chleb to w blaszce tylko wysmarowanej olejem, nigdy nic więcej nie potrzebowałam.
Witajcie Żarłoczki :)
Kilka razy piekłam chlebek na zakwasie (w piekarniku, w blaszce). Blaszkę zawsze wykładałam papierem do pieczenia, smarowałam masłem, czasem dodatkowo wysypywałam jeszcze bułką tartą. Za każdym razem jednak pojawiał się problem: papier do pieczenia tak mocno przywierał do upieczonego chlebka, że nawet po jego wystygnięciu nie sposób go było oderwać, bo odchodził razem ze skórką chleba...:( Kończyło się zawsze na tym, że mój chleb był okrojony ze wszystkich stron i w takiej postaci miałam dopiero pewność, że nie zjemy kanapek... z papierem... Jaka może być tego przyczyna? Podpowiedzcie coś, bo ja nie mam pojęcia... Chciałabym niebawem znów upiec chlebek, ale jak sobie pomyślę o tym nieszczęsnym papierze to mi się odechciewa...:( Co mam zrobić, żeby tym razem mój chleb wyszedł "bezproblemowo"? Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie :)
Patrycja .....nie wiem co robisz nie tak ...ale spróbuj chleba który ja mam od lat juz sprawdzony, nie uzywam zadnych papierów , bułki tartej itp...jedynie co to masłem smaruje blaszkę i zawsze odchodzi idelanie od formy..
Moze masz coś nie tak z przepisem ...z proporcjami w danym przepisie.
polecam Ci ten przepis ...zawsze wychodzi .
http://wielkiezarcie.com/recipe26180.html
Życzę powodzenia :-)
A może to wina papieru ? Kiedyś dawno temu kupiłam taki papier co się przyklejał do ciasta. Pozdrawiam !
Dobrze upieczony chleb po odwróceniu blachy do góry dnem sam "wyskakuje"-przynajmniej u mnie.Smaruję masłem lub olejem i najczęściej piekę z przepisu który mam na wż.Przy innych chlebach też nie było problemu.
Teflonową keksówkę smaruję olejem i obsypuję żytnią mąką typ 2000. Tak od serca
Jak używasz papieru do pieczenia - nie powinnaś niczym smarować go.
teraz sprawdź na opakowaniu - czy masz papier jedno- czy dwustronny. Jeżeli jest woskowany jednostronnie, musisz go dobrze układać. Jeżeli jest dwustronny - zmień papier, bo te tanie (np marka carrfoeur) są czasami beznadziejne - nie wszystkie - ale ryzyko duże.
Ja obecnie używam papieru do pieczenia z Lidla - jest rewelacyjny.
Piekę chlebek od kilku lat i piekę co tydzień zawsze keksówkę,(blaszkę) smaruję lekko olejem i wychodzi super,.Pozdrawiam.
masło plus żytnie otręby i zero problemu
Papieru z Lidla używam odkąd otwarto u nas Lidla, i rzeczywiście nigdy mnie nie zawiódł. Ale chleb to w blaszce tylko wysmarowanej olejem, nigdy nic więcej nie potrzebowałam.
Sama foremke natluszczam i chlebek wyskakuje z niej elegancko.
Wczesniej z papierem (do pieczenia) sie mordowalam, bo przywieral do chleba.